За Анонимус

В неделя Анонимус хакнаха сайта на Профон. Като причина се изтъкна, че организацията била подкрепила подписването на АСТА. Медиите отразиха новината без коментари, а коментари трябваше да има. Трябваше да има, защото подобно действие е несъвместимо духа на Мрежата.
Не ме интересува каква организация е Профон и съм против ратифицирането на АСТА, но смятам подобни действия за недопустими. Нека медиите си мълчат от страх, че утре заради някоя крива ДУМА, някоя анонимна мижитурка, може да хакне сайтовете им. Ако замълча обаче аз, това означава, че се отричам доброволно от основното си право, което имам в нета. Отричам се от правото да изкажа мнението си свободно и което е по-лошо, правя го от страх.
Ако сайта или някой личен блог, беше нападнат от държавна структура, всички вкупом щяхме да говорим за цензура, за насилие, за Биг Брадър и хиляди други неща. Сега обаче мълчим.
Защо мълчим? Нима критериите ни за свобода на словото и убежденията вече ги няма? Нима правата, за които говорим не трябва да важат за всички? Нима едно от нещата, които критикуваме в АСТА, не е възможността да бъдат затваряни сайтове, просто така?
Мисля, че подобни действия са едно от нещата в нета, срещу които трябва да се борим с всички средства. Утре някой може да го направи с вашия сайт, просто защото не сте му симпатичен.
Няма значение чий е сайта, или позицията му. Свободата на словото или важи за всички, или не съществува. Не става въпрос за закони. Не става въпрос и за морал, който е разтегливо понятие. Става въпрос за цивилизованост, която изисква диалог и доводи, а не първобитни сопи.
Подобни действия не са полезни за никого. Най-малко за тези, които отстояват свободата си в Мрежата. Подобни действия само наливат вода в мелницата на службите и им дават поводи, все повече да ни ограничават и контролират.
На хакнатата страница, беше качен един клип. Мястото му не е там, но за да прецениш това, трябва да мислиш с главата си, а не с мишката. Подобно използване е противно на всичко, в което е вярвал и което е правил Чаплин. Той също се е борил. Правил го е цивилизовано и винаги открито, нищо, че е платил за това със съдебно преследване и изгонване от Америка.
Изгледайте клипчето. Винаги си струва. В него героят не се крие в някоя дупка и не пука гуми на коли. Страхува се, но се изправя с лицето си и воюва с думите си.



Нека и ние правим така. Без омраза и без страх. Помнейки винаги, че свободата на словото или е за всички хора, или не съществува.

15 коментара:

  1. Хакването си е чиста проба терор. Същото, като да бушонираш някого, щото е казал или направил нещо, което не ти харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митко, в този случай, дори не го бушонираш челно, а го чакаш с тръба зад ъгъла.

      Изтриване
  2. Мижитурка?! - си Ти! Не пиши глупости и елементарни расъждения! Не засягай теми от които не разбираш! Докато ползваш този блог на чужд хостинг - не е твой!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, не мисля, че ще имаш куража да кажеш това в лицето ми.Между другото, никой не може да ми казва, за какво да пиша или не. Имаш пълната свобода и ти да го правиш, ако си направиш сайт.Чакам да ми покаже как става професионално.

      Изтриване
  3. @Анонимен - да не би текстовете да му ги пишат тия от хостинга?

    ОтговорИзтриване
  4. @Владимир- имам чувството че не разсъждаваш като пишеш. Опитваш се да сравняваш нарушаването на закой, каквото е deface-а и законното ограничаване на правата на гражданите. Разликата между двете е елементарна. От първото можеш да се оплачеш, да съдиш, да си търсиш обезщетение, да си търсиш правата. Рядко се получава, но имаш правото да го правиш. А второто ... там по закон нямаш право да се оплакваш. Нямаш право да .. абе нямаш право. Това е разликата, за това не сравнявай двете неща. Дали е правилният начин Анонимъс да се изказват по подобен начин не мога да преценя... но определено позицията ти ми изглежда крива.
    Лично мнение,
    поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,има разлика наистина. Аз заставам зад думите си и не причинявам вреда на никого, нали? Това е разликата, а не друго. А законите не са зло и могат да се променят.Само че, за това се иска нещо повече от хакване на сайт или лайкване във фейса.

      Изтриване
  5. Хм.., Анонимен и АнонимЪс...дали това е правилния начин да се изказва "правата" позиция?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кръстю, няма правилен и грешен начин:) Всеки го прави, както може, стига да има насреща си реален човек, който слуша.

      Изтриване
  6. Владо, прав си, че не това е начина да се отстоява позиция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емо, колебаех се за този пост. В понеделник сутринта си казах, че това не ме засяга и не е моя работа. После осъзнах, че засяга всички ни и независимо от позицията е нещо, което засяга всеки.

      Изтриване
  7. Не усещате ли, че тази система не работи? Технологиите се използват или (не се използват, което е по-лошо) с цел натрупване на огромни богатства и власт в малка група хора, ЗА СМЕТКА НА ОСТАНЛИТЕ. Анононимъс е алтернатива, една маска която представя хората, които са решени да направят всичко което могат за да има промяна. Не е много, не е безупречно, не е планирано, но е началото на промяната.

    We are legion!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам никаква алтернатива, която да предлагат.Разрушението не е такава алтернатива, нито анархията. Разликата между свободата и анархията е огромна.

      Изтриване
  8. Мисля, че това също не е моя работа, но и разбирам, че има много хора, които са против сегашната система, имаше много протести, бунтове, но системата е достатъчно нагла за да продължава същата убийствена политика срещу народа си...Тази политика на беззаконие ражда в отговор точно такива анонимни съюзи, групи, клубове и т.н. От тук на татък управляващите няма на кого да се сърдят, освен на себе си.....За да се създадат такива течения, групи, дружини от хора срещу системата, вина имат само и единствено политиците в това управление....Лошото е че, когато те предизвикат да станеш анонимен, няма да подбираш средства, тогава и правилата стават анонимни...

    ОтговорИзтриване