Голямата чешма

Още една чешма сред забележителностите на нашия град, която е по-известна от Чадър чешма. Това е Голямата чешма или Чешмата с обицата.
Построена е през 1660 година по поръчка на Мехмед Ефенди-емин на султанската кухня. Това влиза в противоречие с поверието, че вграденият декоративен елемент от западната и страна е обицата на Крали Марко. От юг има още един орнамент, приличаш на клетка за птици.
Чешмата е включена и в герба на Самоков. Вярва се, че който пие от нейната вода, ще се завърне отново и ще остане завинаги в града.




Днес състоянието на чешмата не е добро. Отдалеч изглежда, че времето не я е докоснало, но от близо не е така.
Това, че коритата ѝ се използват за кошчета за боклук, не е ново. Нови са обаче пукнатините в камъните и стените. Движението на коли около чешмата се е увеличило значително и следите личат.
Още един вандалски акт можете да забележите, ако се вгледате в снимката с „обицата“. Дупченето на паметник на културата и прикрепването на грозни осветителни елементи в някои цивилизовани страни е престъпление. В България обаче се нарича кметски вкус.






12 коментара:

  1. Винаги съм се чудил как строежите на прадедите ни изкарват по 350, че и повече, години, докато днешните не могат да преживеят и едно поколение...

    ОтговорИзтриване
  2. @набора - ами то това е номера, наборе. Нали помниш Чаплин с хлапето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй, тъй. Оборота върти икономиката. Нещо лошо я завъртя напоследък, но... пред нас са блеснали житата :)

      Изтриване
    2. Кръстю е прав. Има и нещо друго. Днес станаха много майсторите. Навремето, са били малко. Ако направили грешка си плащали понякога с главата,а ако им се разминело, нямало начин да ги наеме някой друг.

      Изтриване
  3. Владо, ти май ме опровергаваш за чистотата(смях).Или ще кажеш, че това става със съвместните усилия на съгражданитете ти и гостите, ти само насочваш обектива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еq не! Всъщност това е честа гледка, но щях да го пропусна. Но не са виновни хората, защото наблизо няма нищо друго, което прилича на кошче:)

      Изтриване
  4. Кърпили са я по български!Не умеем да поддържаме.Преди години имахме гости от чужбина.Когато видяха един фонтан,уж шеговито споделиха" Та Вие един фонтан не можете да направите, вижте водата пръска извън него!..."
    Засмяхме се,споглеждайки се и ни стана тъжно и много неудобно за нечия немърливост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да си спомня точно, но мисля, че я замазаха някъде около 85 година. Следващото ще е след 100 години, а не вярвам някой да тръгне да ограничава движението около нея.

      Изтриване
  5. Ех, да бяха грозни само осветителните тела – светлината, която създават нощем е отвратителна – ярка и в набиващ се на очите цвят. А идеята уж е да подчертава паметника. Същото, впрочем, може да се каже като че ли за всички „осъвременени“ обекти на територията на града.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласен, а и новите са направени с краката.Рядко нещо ми харесва,но пък нали парите се въртят.

      Изтриване
  6. Пих миналото лято от нея...
    А колкото до майсторите - и сега има такива които държат на името си. Но такъв майстор трябва да го потърсиш, а не да наемеш двама-трима, дето са виждали как се прави, пък и материал трябва да се осигури. Така, че не е до майсторите, а до "инвеститора"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, а и половината средства отиват в джобовете на хора, които не са виждали строежа освен на откриването.

      Изтриване