Телевизия

Почивен ден е. Неделя е, но за разлика от друг път, утре няма да скачам рано и да тичам на работа. Има още два почивни дни.
Осем часа е и съм се отпуснал. Мързи ме дори да лежа, но съм си заслужил почивката. Тогава от съседната стая се чува звукът на телевизор. След минута и от другата стая прозвучава телевизор. На различна програма, но все тая.
Отдолу с малко закъснение също прозвучава телевизор. Отгоре.... Слава, Богу, отгоре е тихо!
Излизам на разходка. Пролетта е навсякъде, а слънцето гали и кара всичко, което може да разцъфне, да го направи. Дори и дупките в асфалта изглеждат някак по- красиви, сякаш издълбани от ръката на член на Съюза на художниците.
Правя хубави снимки, но идилията не продължава дълго. Отляво през отворен прозорец, се чува звукът на телевизор. Отдясно му приглася друг. Отпред телевизор, отзад телевизор....
В края на работната седмица четох за една телевизия. За Герговата bTV.... Цензурирала била.... Първо Господари на ефира, после You Tube-то....
-Добро утро!
Че кога не е цензурирала? Всъщност има ли телевизия, която не цензурира? Само не ми споменавайте мръсния канал на Сашо Диков!
Когато бях студент, една година бях на квартира в Младост. Хазаите бяха стари и нещастни хора. Синът им беше принудително изселен, май в Трън. Ремонтирал вилата на съсед от горния етаж и оня вместо да плати, го натопил, че работи частно.
Старците нямаха за какво да живеят. Освен единият ден в годината, когато успяваха нелегално да видят сина си. Без право да му занесат нищо.
Жената се държеше, но старецът беше грохнал. Или седеше в кухнята пред телевизора или обикаляше стаите с цигара в ъгълчето на устните и люпеше семки, които бабата му печеше всеки ден, с надежда да престане да пуши.
Често гледайки екрана на телевизора скачаше и започваше:
-Виж ги тия, бе! Виж ги тарикатите! Всичко им е наред и всичко могат. Ама да не си мислиш, че тия сега са вътре. Тия вътре не са истински! Всичко е снимано предварително и сега само ги прожектират. Има едни други тарикати. Сценаристи им викат. Те пишат всяка дума и описват всеки жест, а тия са като кукли на конци. Нямат собствена воля и каквото им е написано, това играят. Тези са малките тарикати, а големите не се снимат. Големите само пишат сценариите и гледат някой да не обърка репликите. Така е, да знаеш! Ама и в живота е така....
Щях да пиша за телевизията, пък се отплеснах. Всъщност май не съм. Само че, аз няма да спра да гледам bTV-то. Няма да спра да гледам и Нова и другите телевизии.
Няма да спра да ги гледам сега, защото съм го направил отдавна. Телевизорът ми се пуска три -четири пъти в годината и то за половин час на някой научнопопулярен канал.
Лесно е и не ми липсва. Можете да го направите и вие. Ако не можете съвсем без телевизия, вземете дистанционното и изтрийте каналите. Оставете Дискавъри и още един по избор. Лесно е и няма да ви липсват, а ще направете нещо полезно и за себе си и за телевизиите и срещу цензурата в тях.
Защото цензурата е в ръцете на тези, които дават парите, но без вас, те не струват пукната пара. Спрете да гледате не определено предаване, а директно каналите. Нека си цензурират, колкото искат. Пак ще си фалшифицират рейтинга, но рано или късно тези, които плащат за рекламно време, ще се усетят. И да не се усетят, няма да е ваш проблем. Няма да промиват вашите мозъци, а това си е чиста печалба.
Можете да започнете от днес. Вземете дистанционното. Не е трудно.

3 коментара:

  1. Болната ми тема... Сега като съм на общежитие с още 2 момичета в стая и се случва често да се съобразявам с работещия телевизор. А понякога и никой не го гледа, което е най-дразнещото... :X Винаги, когато остана сама (както сега), забравям, че съществува такова нещо като телевизор. И ми е много добре. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият фрапиращ случай е, когато гледащия хем се възмущава, хем продължава да гледа и да превключва каналите:)

      Изтриване
  2. Аз се чудя как успяваш да прочетеш всичко в Интернет и да пишеш

    ОтговорИзтриване