Исторически музей – Самоков

Историческия музей в Самоков е основан през 1930 година и първоначално се е помещавал в сградата на Читалището. В тази сграда е от 1943 година. Проектирана е специално за целта и определено е сполучливо попадение.
Струва си да посетите музея, ако имате време, но дори отвън има неща, които заслужават внимание.
В добре оформената градинка около музея, под вековните дървета са паметниците на Захари Зограф и Никола Карастоянов.
Няма точни данни, кога е възникнал Самоков като селище, но по тези земи има следи от още от траките.
Пред музея са изложени и чук и наковални от самоков. Малък макет на съоръжението от което идва името на града, може да видите в музея.
В градинката е чисто, а кашончето с боклук попаднало в обектива, е случайно там.








Отскоро Историческия музей има собствен сайт, където можете да видите подробности за дейността му и историята на град Самоков, неща по-интересни от оригиналната сграда на музея. Ето линк към сайта:

Исторически музей - Самоков

2 коментара:

  1. Харесва ми идеята за поредица постове, посветени на интересните места в даден град. (Естествено, винаги мога да се поровя в интернет, но там информацията ще е като от туристически справочник и без лично мнение.) Мисля да последвам примера ти, да се поразходя из Добрич и да поснимам. Даже бих се радвала, ако повече хора публикуват нещичко за мястото, където живеят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Добрич има хубави места и обекти и ще ми е интересно, да ги видя през погледа на друг. Аз започнах снимките на шега, но се запалих и ще се опитам да снимам, не само известните и красиви места, а и такива, които са изчезнали или ще изчезнат скоро. Така ги запазвам и за мен самия.

      Изтриване