Паисий Хилендарски

На днешната дата през 1722 година е роден Паисий Хилендарски. Преди цели 290 години. Тази година се навършват и 250 години от написването на „История Славянобългарска“.
В града ни отец Паисий се ползва с особена почит. Причината е, че Самоков е едно от местата, които претендират, че е родно място на великия българин. По-точно не самия град, а село Доспей, което е на около пет километра от Самоков.
Може да шокирам някого, но лично аз не се вълнувам, дали Паисий е земляк. Той преди всичко е българин, дал всичко, което може, за да събуди българския дух. Било е доста отдавна, но хората са го запомнили и ще го помнят, докато има България.
Не е важна самата „История Славянобългарска“. Важен е човекът, който я е написал и разпространил.
Търсенето на светли примери и повод за гордост в миналото, може би е начин да се събуди духа и да се промени настоящето. Това е нужно на един народ, не само във времената на духовна и материална нищета.
Днес няма много неща и хора, с които можем да се похвалим. Дори тези, които имаме, не ценим. Затова ни остава миналото. Проблемът е, гледайки назад, да не забравяме, че днешният ден е важният. Днешният ден и днешните хора.







Снимките са на два паметника на Паисий Хилендарски. И двата са сравнително нови. Първият намиращ се на градският площад е огромен, но някак ми изглежда студен и не на място.
Вторият е в двора на едноименното училище. Направен е от дърво и в началото не го харесвах. Днес обаче ми изглежда по-истински.

2 коментара:

  1. Гледам от няколко дни по телевизията репортажи за родното място на Паисий.Ние пак се напъваме неконструктивно.Започваме "война" и спор за нещо, което на никого няма да донесе полза.Нито да показваме паметници, нито да даваме изказване на побелели старци и селски кметове,които с такъв хъс се взимат насериозно,че чак са смешни.
    Ако попитате днешните деца,сигурна съм,че няма да знаят кой е този Пайсий или ако знаят нещичко,научено от училище, то това нищо не им говори.
    Паисий е българин и това е най-важното!Това трябва да твърдим,а не да спорим,за да дадем основание на някои съседи, да се включат в спора!!!А те нямат нищо против да се включат...
    Благодаря,че имахте търпение да прочетете.А иначе съм от Банско!И ние си имаме паметник на Пайсий!Намира се на центъра до църквата.Имаме и други доказателства...Но какво от това?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тези войни са смешни. Донякъде ми напомнят напъването на макендонците с историята. За съжаление ние също правим подобни неща.

      Изтриване