Чинар

Преди време Боряна в коментар обясни, че когато снима, я интересуват отделните дървета, които правят мястото интересно за нея. Хората рядко се заглеждат в дърветата. Приемаме ги като част от пейзажа, но ако не е нещо изключително, не обръщаме внимание.
Аз не правя изключение. Е, различавам доста родове дървета и зная, че повечето от тях са различни видове. Например в града ни се срещат три вида липи- едролистна, дребнолистна и сребролистна.
Само че, дори различните видове за мен са нещо обикновено и ежедневно. В последните години започнаха да се засаждат и видове, които преди години ги нямаше. Не различавам всички, а и повечето не оцеляват, дори да са друг край на България. Затова се изненадах, когато видят това:




Дървото пред дъбовата горичка е чинар. Има го в България, но предпочита по-южни и топли места. Дърветата могат да станат огромни и живеят дълго. При нас обаче зимите са с повече сняг, а студените месеци са повече.
Минавам от там често, но не му бях обърнал внимание. Предполагам причината за окастряне на долните му клони е счупване от снега.
Не зная кога е засаден, но предполагам е по едно време с дъбовите дървета, а разликата във височината вече е значителна.

3 коментара:

  1. Чинарът не може да се саморазсажда у нас. В първите поне 2 години стъблото му е меко, а не вдървено и замръзва от снега и на по-топлите места. После може да расте и на по-студено. Окастрянето е главно да не пречи на хората като минават, защото е близо до тротоара. Като режат веднъж режат по-високо от необходимото в момента. Дъбовете наистина растат бавно. И за това всъщност са много по-ценни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи, затова го няма по нашия край.Така и няма да разбера, кой и защо го е засадил.

      Изтриване
  2. Vsi4ki 4inari v bg sa sadeni ot niakoi. Edno vreme e imalo mnogo hora, koito sadiat. Prosto tova im e bila rabotata. Ot na6eto selo e imalo 3-ma du6i, koito vseki den sa otivali na rabota da zasajdat darveta. Ako ot vsiako selo e imalo po tolkova se polu4ava mnogo, mnogo gora. Ima i drugi nemestni vidove, koito sa se aklimatizirali tuk dobre i horata dori gi smiatat za mestni. Tova e problem samo za invazivnite vidove.

    ОтговорИзтриване