Киното

Някога нямаше много начини да прекараш вечерта. Киното беше едно от нещата и не мога да преброя часовете прекарани в него. Не мога да се оплача от липса на разнообразие. Филмите се сменяваха два пъти седмично, поотделно за двата киносалона. На всичко отгоре в събота сутрин в малкия имаше детска прожекция, където се извъртяха, дори сериите от Мики Маус.
Прожекции имаше и в салона на сградата на ДНА, но там беше само за военни и семействата им. Все пак, понеже живеех наблизо успявах , да гледам почти всички прожекции там.





Старата сграда още стои, но вече не е киносалон. Помещенията са преградени и има офиси, магазини и заведения. Големият киносалон е неизползваем, а в малкият мисля, че е кухнята на пицарията, въпреки подвеждащия надпис.



Фасадата днес е скрита от дърветата. На места е подновена, на други неподдържана, а хората още по навик я наричат киното. Остатък вълшебното време на детството.

4 коментара:

  1. При нас и сграда вече няма. Областен център, а населението гледа кино под звездите (смех)

    ОтговорИзтриване
  2. А можеше и да има. Човекът, който купи сградата искаше да го възобнови. поемаше ремонта и организацията, но фирмата му не е от богатите и искаше общината да се включи със дребна месечна сума. Така и не стана.
    Между другото Долна баня се отдели в отделна община и от това лято вече имат и прожекции в читалището. Обаче иначе самковци сме център на просветата и културата:)

    ОтговорИзтриване
  3. Самоков е и център на вселената :)
    http://www.youtube.com/watch?v=6YwXf5ak7Ns

    Ако 10 процента от хората в Самоков бяха като теб Влади,Самоков щеше да е едно прекрасно място за живеене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е така! Ако махнем от управлението десетте процента от хората, които използват града, като дойна крава, Самоков ще стане прекрасно място за живеене. Не за ден или два, но ще стане.

      Изтриване