Цитаделата

Това е бившия Дом на Народната Армия в Самоков (ДНА). Грозна сграда от миналото в центъра на града, която от години е зле поддържана. Високата част без прозорци стърчи безполезно и само понякога гарваните вечер се събират на върха. Дори и те по-често предпочитат покривите на близките блокове, които са по-високи и интересни.







Когато бях дете съм се качвал веднъж на покрива. Ставеше по външната аварийна стълба, която можете да видите на първата снимка. Усещането си е доста страшно и си признавам, че нямам спомени за гледката отгоре. Не помня и как съм слязъл.
Иначе ако изключим грозната и безполезна висока част, сградата е учудващо функционална. Има дори малък запазен киносалон със сцена, на която могат да се провеждат и театрални и музикални събития.Освен това в сравнение с повечето от новите постройки си е направо красавица.
В ръцете на добър стопанин, сградата може да е много полезна за града. Доколкото зная текат процедури и пазарлъци, сградата да премине в ръцете на общината, което не дава добри надежди за бъдещето ѝ. Освен това за малък град като нашия, свободните помещенния и сгради са в излишък и много стоят неизползвани.
Чудя се, ако някой ден я съборят, дали ще липсва на някого, освен на гарваните?

2 коментара:

  1. Има начини и грозната част да се разкраси, както и цялата сграда, но явно НЯМА СМЕТКА на този етап...А докато дойде етап да има сметка, няма да има какво да се разкрасява.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има. Построиха се много нови и по-високи и по-грозни сгради в града, но май мина времето. Има и друго. Военните могат с години да си държат сградата, докато се срути. Двете поделения в града са изоставени на произвола на съдбата, с охрана само на книга. Познай в какво състояние са.

      Изтриване