Референдум за Белене

Писал съм вече няколко пъти в този блог по темата за АЕЦ Белене. Мисля, че ще се повторя за някои неща, но няма как да подмина новите и бъдещите събития.
Решението за спиране на проекта Белене и проучване и подготовка за изграждане на седми реактор в АЕЦ Козлодуй, е единственото правилно решение на настоящото правителство. Разбира се с уговорката, че то дойде след три години отлагане и харчене на повече от милиард нови грешни народни пари.
След решението няколко уж Български партии реагираха по начин, който ясно показа, че са готови на всичко, за да защитят икономическите интереси на чужда държава и енергийната мафия в собствените си редици. Водеща беше БСП, която веднага започна събиране на подписи за референдум.
Когато събирането на подписката беше към края си, коментирах във фейсбук, че това е преброяване на идиотите в България. Може някой да се обиди, но отказът от мислене, не мога да определя по друг начин.
Все пак идиотите се оказаха по-малко, отколкото мислех. БСП не можа да събере подписите дори на собственият си електорат, а факта, че една трета от подписите са фалшиви е показателен за методите, с които са събирани.
Въпросът, под който се събираха подписите е:
Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на атомна централа на площадката в Белене?
Само че, зарибяването наблягаше на желанието за евтин ток, спомените за режима на тока в България преди 1989 година и грандомански лъжи, как ще станем световна ядрена сила, наред с Иран и ще изнасяме ток за Сирия и Ливан.
Когато подписката привърши, попитах един от хората, които беше участвал, защо го е направил. Човекът е млад, а това, че е червен симпатизант, не е причина да не мисли и да не се интересува от фактите. Питах го не разбира ли, че всъщност обслужва интересите на шайка от 200 човека в собствената му партия? Не разбира ли, че всички твърдения за евтин ток и печалба от такъв проект са прах в очите? Не разбира ли, че не само той, а и децата и внуците му ще бъдат заробени да изплащат една почти вечна нова язва на територията на България.
Отговорът ме стресна. Човекът каза, че не го интересуват фактите. Не го интересува, че сметка има само енергийната мафия. Не го интересуват, загубите в бъдещето.
Проектът щял да даде работа на около 10 000 човека. Спомена и че Турция и Румъния щели да строят нови централи, а ние сме щели да купуваме ток от тях, защото на старите реактори в Козлодуй, експлоатационният срок изтичал.
Зная, че фактите около проекта Белене и другите подробности са налични на много места в мрежата и в пресата. Повтаряни са многократно, но очевидно не е достатъчно. Затова ще се опитам да ги систематизирам тук в произволен ред и без претенции за изчерпателност.
1.Цена на проекта Белене според последният анализ на HSBC -10.3 милиарда EUR. Мисля, че всъщност ще бъде по-голяма, защото няма начин да няма забавяне и извънредни разходи. Срокът на изплащане е 26 години, което прави около половин милиард евро годишно, което е равно на бюджета на Националната осигурителна каса или пък на държавната субсидия да всички общини в България. Тези пари ще трябва да дойдат от нашия джоб.
2.Прогнозна средна цена на електроенергията от централата – 150 лева за МВтч. За сравнение, цената от старите реактори в Козлодуй е 15.3 лева за Мвтч. Цената е сравнима с тази от вятърни и слънчеви централи.
3.За мита, че ни чака режим на тока.
- Освен Р.Овч., никой анализатор не прогнозира недостиг на електроенергия в близките двадесет години. Младите хора не помнят времето преди 1989 година, когато всеки ден вечер България замръкваше. Сигурно старите подкрепили подписката си го спомнят, но някак пропускат истинската причина за режима на тока. Причината беше, че тока се изнасяше навън, защото валутата беше нужна на режима да не фалира.
Истина е, че експлоатационният срок на старите реактори в Козлодуй изтича, но удължаването с още 20-25 години е реално. Хората говорещи обратното забравят, че не е задължително оценката да се прави от руска фирма.
4.Относно продажбата на ток от двата нови реактора и печалба от това.
- В момента България изнася ток постоянно. Причината е в ниската цена, която няма да е такава от евентуалните нови реактори. Печалбата обаче за НЕК и държавата е символична. Печелят фирми от енергийната мафия и това се знае от всички, но никой не смее, да го промени.
5.Относно развитието на атомната енергетика в България.
-Инициаторите на подписката някак странно забравят, че изграждане на нов блок в Козлодуй, също ще е развитие на енергетиката, при това на много по-ниска цена и с редица предимства. Няма да има нужда да се изгражда инфраструктура, след изграждането на хранилището за отпадъци, те няма да се транспортират извън територията на АЕЦ, а кадрите са подръка. Ако наистина някое от правителствата досега е имало желание България да има енергийна дългосрочна стратегия, реакторът в Козлодуй, вече да беше факт, но не е. Нещо повече, целта появилият се фалшив инвеститор преди десетина дни е точно да забави максимално работата по проекта в Козлодуй. Целта и на референдума и на внезапно проявения инвеститорски „интерес“ е максимално отлагане във времето на всяка стъпка за енергийна независимост на България. Чии интереси се защитават, можете да се досетите сами.
Мога да добавя още много неща, но няма смисъл. Забелязал съм, че хората или търсят информацията и мислят, или търсят овчар, който да ги води. Не вярвам референдума да мине, а и БСП не вярват, но поне ще си преброят овчиците.

10 коментара:

  1. Напълно съгласна с публикацията.

    ОтговорИзтриване
  2. Самата идея да се спуска подобен въпрос да бъде решаван от простолюдието показва безкомпромисна липса на мозък, дори да оставим настрана елементарните политически игрички. Това е все едно да идеш на зъболекар, когато имаш камъни в бъбреците. Не може баба Гина от Горно Нанадолнище да решава съдбата на българската енергетика, когато си няма понятие ни от икономика, ни от ядрен разпад. Айде да й зададат въпроса по правилния начин: "Гино, съгласна ли си да развиваме енергийното бъдеще на България, което ще даде работа на 10000 души и ще накара останалите няколко милиона, както и тяхното поколение да изплащат тази прищявка с десетилетия? Btw, при това, Гино, пенсията ти не само, че няма да се увеличи, ами ще трябва да се резне." И да видим тогава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можем да подбираме хората, които гласуват,а подибни неща, ще се случват и в бъдеще. Това, което можем е да се опитваме да информираме по всякакъв начин баба Гина.

      Изтриване
  3. Постът ти ми напомня - в онази част с 10-те хил. раб. места - за Кремиковци. Днес се бяхме сетили за Кремиковци и за това, че не го затвориха две десетилетия с оправдания от сорта на: "Да, работи на загуба, но дава работа на хиляди хора" или "Да, трупа задължения към НЕК, Булгаргаз и БДЖ, но ако го затврим БДЖ ще загуби толкова и толкова процента от товарните си превози (за които Кремиковци така или иначе не плаща)".
    В действителност народа е глупав, като онзи човек с хилядите работни места и тия залъгалки минаваха, докато всъчщност Кремиковци се ползваше за източване на пари под формата на задължения към други държавни компании.

    По въпроса за референдума обаче съм на мнение, че темата заслужава да бъде приключена по този начин. Кво като народа е глупав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Т.е. смяташ, че тъпанарите имат правото да се самоубиват? Може би си прав...

      Изтриване
    2. Митко е прав. "Средностатистическата" американска или швейцарска баба, не е много различна от баба Гина, но хората са намерили начин да нямат подобни проблеми.Един шамар при гласуването за организаторите на референдума, би бил добро начало за прекратяване на бъдещи подобни изпълнения.

      Изтриване
    3. Всъщност и в Швейцария и в САЩ подобни проблеми НЕ трябва да бъдат подлагани на референдум. Знаеш ли какво ще се случи, ако се зададе въпросът - трябва ли в часовете по биология да се учи креационизъм, заедно или вместо еволюция? А това, че заради шепа протестиращи Швейцария загърби ядрената си енергетика и ще прави ток от конски фъшкии, не е величествена грешка, издиктувана от масите, само предвид това, че Франция е наблизо.

      Та, разликата, че швейцарската и американската баба Гина е по-благоустроена, не я прави по-умна и на нея също не трябва да й бъде възлагано да решава въпроси извън нейната компетенция.

      Изтриване
    4. Съгласен съм, че въпросът е неумесно да се решава с референдум, само че, вече колелото е задействано.

      Изтриване
  4. Много грешки в статията. А и откровени лъжи, макар, че може би са само плод на пълно непознаване на ситуацията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Qblue, когато някой ме обвинава в лъжа, хубаво е да покаже лицето и да застане с името си. Аз съм поставил моиште, а всички факти, които съм цитирал, могат да се намерят в официални документи. Без факти говорят само организаторите на референдума, а бях свидетел, как се събираха подписите.

      Изтриване