Безработицата в Самоков

Миналата седмица прочетох официалните данни за безработните в Самоков. Бил съм на борсата, а и зная как се натъкмяват тези данни, но дори така цифрите са страшни.
Безработните са 3004 и незнайно как са изчислени на 19%. Процентът е два пъти по-голям от този за страната, а реално безработните са поне три пъти повече.
В понеделник имах работа в промишления район на града, където бяха съсредоточени повечето заводи преди години. Районът е на изхода на града по посока София и гледките не са много приятни.


В добрите времена тук са работили около 5 хиляди души, а днес всичко е в разруха. Нарочно избягвах да снимам най-грозните картини, но разрухата личи на всяка крачка.




Всъщност не всичко е запуснато. „Пластимо“ е една от фирмите, които още оцеляват, а и няколко строителни и търговски фирми поддържат складовете и сградите си сравнително добре, но това не означава работни места.


Все още като нов изглежда и търговския център, но освен Техномаркет и заведението сградата е празна.


На заден план се вижда единственото нещо, което се разраства в Самоков днес -гетото.


От години е така и става все по-лошо. Зная, че не само в нашия град е така, но от това не ми става по-леко. Чакат ни все по-тежки времена, а идеите на кандидатите за кметове на предишните избори се свеждаха до празни приказки за Боровец. Боровец обаче отдавна не храни града. Повечето хотели наемат хората само за сезона. Три, четири или пет месеца. След това наетите не могат дори да отидат на борсата. Това намалява официалната безработица, но нищо повече.

5 коментара:

  1. Наистина е така из цялата страна, аз до 2009 г работех за една фирма с централа в София и поделения във Видин, Плевен и Димитровград. Специално пътуването до поделението във Видин беше като пътуване в страната на умрелите ТКЗС-та. В почти всички села картинката е една и съща - изкорубени сгради на едновремешните стопанства, запуснати къщи, и циганета по улиците. Дори в Димово, единствения град между Монтана и Видин картинката е същата - запуснати къщи, кепенци, счупени стъкла. А в Димово има открита рафинерия за биодизел, но очевидно не е достатъчно. А входа на Видин е направо като музей на едновремешните фабрики - тютюнев завод, Видима, разни други фабрики - всичко запуснато, ръждясало, полуразрушено.
    Към Плевен и Димитровград картинката не е толкова черна, има някаква индустрия, която да храни града, но пак основната картинка е запуснати сгради, разруха, затворени сгради, пазачи и кучета.
    Тъжна картинка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки град е така, а не виждам края. Замислям се дали има смисъл градът да се съживи, защото младите масово не се връщат.Няма какво да ги задържи, а нямат и никакво бъдеще тук.

      Изтриване
  2. тъжната и жалка истина :) аз лично съм пришълец в друг град, точно по същите причини, а се замислям и за друга държава. При нас лафа е работа има само у съвето и при кмето, ама за този който е с властта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Общината и при нас е най-големия "работодател". Преди години бяха 400 човека, а сега са повече. Иначе се отбива номера с безмислени програми за по два три месеца, предимно за ромите.

      Изтриване
  3. За съжаление, картинката навсякъде е такава.

    ОтговорИзтриване