Видове вода

Наскоро при търсене за определени свойства на водата, попаднах на един сайт, който ми обърка представите за всичко, което съм учил и зная. Някои от написаните неща ме възмутиха със свободното и невярно боравене с термините, а от други съм потресен.
Научих, че тежката вода става за пиене и може да се получи в домашни условия. Научих и други неща, особено от коментарите под статията. Коментиращите объркаха понятията ми със своята компетентност и енциклопедични знания и затова реших поне за себе си, да подредя нещата, които зная за видовете вода и свойствата ѝ. Няма да навлизам в подробности, защото темата е обширна, а само ще маркирам някои неща.


Водата е едно чудо на природата и е в основа на живота на Земята. Когато обаче говорим за свойствата, не трябва да забравяме, че чиста вода в природата на практика няма. Винаги имаме работа не само с водата, а и с разтворените в нея вещества.
Многообразието е огромно, но по този показател, можем условно да отделим пет вида вода:
Слабо минерализирана – с примеси до 2 г/л
Умерено минерализирана – с примеси 2 до 15 г/л
Силно минерализирана -15 - 30 г/л
Разсолна - 30 - 60 г/л
Силно разсолна -над 60 г/л
В човешкото ежедневие се сблъскваме с всички видове, но най-важни са първите три. Тях приемаме директно, под формата на питейна и минерална вода. Ако очистим водата с дестилация, получаваме ДЕСТИЛИРАНА ВОДА, с минимално наличие на примеси, но на практика пълно очистване не може да се реализира.
Дестилираната вода, не е особено полезна за пиене. Човешкият организъм има нужда, не само от водата, а и от минералите съдържащи се в нея. Например при продължителното приемане на слабо минерални води, характерни за планинските райони, води до увреждане на щитовидната жлеза. Болестта е известна, като „гуша“, а причината е липса на йод.
Силно минерализираните води се използват за лечение на много болести, но знаем, че прекаляването с тях носи повече вреди, отколкото ползи. Не всички минерални води са полезни за пиене, а и в зависимост от състава, приложението е различно.
Вече разбрахте, защо прекалено чистата вода, не е полезна за организма. При нея има и друг ефект. Механизмът за задоволяване на нуждите на организма с вода и соли се извършва през клетъчните мембрани, а посоката на обмен зависи от концентрациите на течности от двете и страни. Процесът протича от по-концентриран към по-разреден разтвор. При поемане на дестилирана вода, тя по-скоро „изсмуква“ соли от клетките. При прекалено минерализирана вода процесът е в посока към клетката, но това може да доведе до повреда на мембраната и клетъчните стени. Процесите са по-сложни и ако се интересувате потърсете информация за изотоничните напитки.
СНЕЖНА ВОДА и ДЪЖДОВНА ВОДА:
В много източници се приписват различни екзотични свойства на тези води, но това не отговаря на истината. Вече обясних, защо прекалено ниско минералните води не са полезни за организма. Втората заблуда е, че събраната вода от дъжд или сняг е изключително чиста. Кондензацията на водната пара в атмосферата, при което се получават дъждовните капки се получава при наличие на кондензационни ядра, а те най-често са прахови частици. Подобен е механизмът за образуването на снежинки, а при падането към земната повърхност и водните капки и снежинките почистват въздуха, поемайки прах и други замърсители в атмосферата. В някои случаи, дъждовната или снежната вода могат да са много по-замърсени от питейната. Като пример ще дам известните ви киселинни дъждове.
В статията, която прочетох е писано за получаване на „протиева“ вода, чрез охлаждане. Същата вода се нарича и тежка вода. Няма да коментирам безсмислието на процедурите или някакви евентуални ползи. Ще уточня понятията, защото са използвани, единствено заради това, че звучат впечатляващо.
ТЕЖКАТА ВОДА не става за пиене. С този термин се обозначава вода, в която вместо с водород, кислородният атом е свързан с водородния изотоп деутерий. Тежката вода не е радиоактивна, но се използва в някои ядрени реактори за забавяне на бързите неутрони. Всъщност молекули на тежката вода са налични и в обикновената. Процесът е равновесен, но концентрациите са нищожни и не могат да навредят. Изместването на равновесието и обогатяване на обикновената вода с тежка е сложен процес. Получава се, чрез сложна система от електролизьори, а не в домашна обстановка.
Друго неточно понятие, което се среща е МАГНТИТНАТА ВОДА. Ще коментирам с две думи: Няма такава!
Водата дори с примеси в нея се влияе от магнитното поле, единствено, когато е в него. Магнитната ѝ възприемчивост е отрицателна и няма как да се промени или намагнетизира. Магнитните чаши, които се продават, са форма на измамите за лечебни магнитни предмети, продаващи се скъпо. Работил съм във фирма, произвеждаща подобни продукти и добре познавам безочието на рекламиращите продавачи и безполезността на продуктите.
СРЕБЪРНА ВОДА – Ако потопите сребърен предмет във вода имате шанса да убиете наличните вируси в нея. Причината не е, както се описва в разтваряне на сребро във водата. Среброто има силно антибактериално действие и това е известно от векове, но не се разтваря във вода. Обратното би било вредно и опасно. През миналия век е било на мода лечение със колоидни сребърни разтвори, в резултат, на което се появява странен ефект. Среброто се натрупва в организма и стотици хора се сдобиват синя кожа.


Сложната процедура с кисненето на сребро е напълно излишна. Питейната вода в България се очиства с хлор много по-ефикасно и безопасно.
ЖИВА И МЪРТВА ВОДА- Преди време бях обещал да пиша какво представлява и как може да се получи. Отказах се, защото не мисля, че използуването ѝ трябва да е без лекарско наблюдение. Двата вида се получават чрез електролиза през мембрана на обикновена вода. Върху инертните електроди се отделя водород и кислород, а от двете страни на мембраната водата променя своето рН.
ЖИВАТА ВОДА е слабо алкална и губи свойствата си бързо. Полезна е като тонизиращо средство, лечение на рани от изгаряне и други, но както казах, предписанието ѝ е право на лекарите. При повечето ѝ приложения има по-ефикасни методи от нея.
МЪРТВАТА ВОДА е слаби киселинна. Може да се използва за антибактериално обработване на рани, а РН и е около 5,5. В някои райони подобна и и киселинността на питейната вода. Например в нашия Самоковски район, водата има РН между 5,4 и 5,7. Това обаче, не е причина за паника, а проблемът е не в РН, а в ниското съдържание на соли и по-специално йод.

11 коментара:

  1. В един научен термин във филм на Нашънъл Джеографик използваха термин структурирана вода. А за него какво знаеш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма такъв термин.За структура се говори, когато има определена непроменяща се подреденост. Ледът има такава, но не и самата вода. Иначе от това, което погледнах набързо, това се използва доста свободно. От електрообработена вода чрез електролиза, през магнитните глупости, сребърни съдове, очистване със зеолити и магически ритуали на гугута. Това, че между молекулите на водата има взаимодействия се използва за доста свободни тълкувания. Някои дори са гледали молукелите на водата под микроскоп в къщи, което също не искам да коментирам.
      Не съм гледал филма,но навсякъде забелязах, че всеки си има своя теория, която е "универсална", а всеки опит за оспорване, се подминава.

      Изтриване
    2. Това беше превод на български, но не знам каква е думата на английски. Ставаше въпрос за вода, която е намерена на спътника Европа. Това беше определение за вид агрегатно състояние.

      Изтриване
    3. Доколкото зная, Европа има много разредена атмосфера от кислород, а повърхността ѝ е покрита със замръзнали газове. Под тях има най-вероятно лед, а се предполага, че е възможно в дълбочина да има и незамръзнала вода. Най-вероятно е ставало въпрос за леда. Той, като твърдо тяло има има структура.

      Изтриване
  2. Мрежата е чудно място за получаване на информация, но който няма качества да я „претегли“ чрез главата си може да има сериозни проблеми.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Учудих се, колко много хора, които просто не искат да мислят. Може би пък така е по-добре за тях. Трябва да опитам.

      Изтриване
    2. По-скоро помисли си колко грешна информация получаваш постоянно. Защото ти си специалист по химия и разбираш кои са неверните неща в тази област. А колко неверни работи са написани например по физика, или биология, или по медицина, дори по икономика и т.н. и всеки, който не е специалист ги е прочел, или са казани по новините, и ги е приел за приблизително верни.

      Изтриване
    3. Не съм много добър химик, но тези неща се учат в училище. Вярно, че ни залива много невярна информация, но аз се ядосвам, когато при наличие на две информации, просто се пренебрегва едната, без аргументация.

      Изтриване
  3. Определено трябва да продължиш някой ден с пост за перхидрола (смех)
    Иначе, по мое скромно и слабокомпетентно мнение най-чистата вода е тази, която се образува при реакцията на кислорода с водорода. Което също май не е много добре да се прави в домашни условия :D :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами процеса за получаване на вода от водород и кислород, не е много сложен и става бързо, а кой може да забрани на някой, да си прави коквото иска в къщи:)

      Изтриване
  4. И каква вода да пием? Едва ли тази от чешмата, не само че навсякъде е различна, но понякога така смърди на хлор, че те е страх да се измиеш с нея.
    Да не говорим за ръждясалите и мръсни тръби през които минава. Аз пия вода от един извор близо до града в който живея (най-вероятно слабо минерализирана) и ще чакам да се разболея.. тежко. :)

    ОтговорИзтриване