Изборна математика

Наближават избори и още почти месец, всеки ден ще ми се повръща от нагла и просташка агитация. Никоя политическа формация, не се интересува от хората във времето между два избора, но стане ли време за гласуване лидерите, членове и симпатизанти мислят, че някой им е длъжен.
На тези избори, както и на почти всички предишни, няма формация, на която бих се доверил. В листите има и светни хора и някои от тях може би ще влязат в следващия парламент, но съм се убедил, че там се превръщат в обикновени машини за гласуване. Вместо хората да променят партиите, партиите променят тях.
Положението не би било по-добро и при мажоритарни избори, по простата причина, че 230 ангела без обща платформа и организация, биха били лесно подчинени и ръководени от организирана и сплотена група от 10 дявола.
Както и да е. Мислех да не гласувам, защото съм казал, че повече няма да подкрепя магарета, но от известно време от нямане на работа се захванах с изборна математика и ще направя нещо друго.
Към изборната математика ме подтикна проведения наскоро референдум. Заради глупавите призиви да се гласува с „Да“ изборната активност надхвърли с малко 20%, което доведе до това да чакаме парламента в последните си работни дни, да взима окончателно решение. Ако само около двадесет хиляди човека, бяха си седели в къщи, вместо да се правят на интересни, това нямаше да се налага.
В този ред на мисли, на тези избори аз ще гласувам. Причината не е в симпатията ми към някоя политическа сила, а в изборната математика.
Не вярвам на данните на социологическите агенции, но в общи линии се знае, какви са вариантите за бъдещото ни управление.
Косата ми настръхва, когато си помисля, какви са последствията и от двата основни варианта. Само че, съм далеч от мисълта, да хвърлям ези-тура, за да избера по-малкото зло. Не мога и да влияя на броя овчици, което ще подкрепят тази или онази партия. В този случай убеждението и говоренето не помага. Все едно върл левскар от агитката, да развее червено шалче.
Гласът ми обаче си е мой и мога да направя нещо с него, което може да бъде полезно. Ако повече хора го направят, това няма да промени съотношението между партиите, но по-големият процент гласували и разпръскването на вота, може да остави извън парламента, част от моите „любимци“. Освен това има няколко партии, които при ниска активност имат възможност, да достигнат 1%, а това значи, ще ще получават субсидии цели четири години. Определено не желая това.
Затова на наближаващите избори ще гласувам. Все още не съм решил, дали с празна или невалидна бюлетина, или ще избера на случаен принцип, някоя малка партия, която няма шанс да събере повечко гласове.
Всъщност няма значение. Ще гласувам, за да вдигна процента на гласувалите и се надавам и други хора да го сторят. Изборната математика може да е интересна и полезна, дори когато нямаме избор.

3 коментара:

  1. "...230 ангела без обща платформа и организация, биха били лесно подчинени и ръководени от организирана и сплотена група от 10 дявола..."
    Всъщност ни трябват мислещи и честни хора, умеещи да си създават обективен поглед върху материята в която навлизат.
    Не разбрах какво те кара да си мислиш, че негласуването влияе на изборния резултат.

    http://ivo-isa.blogspot.com/2009/06/blog-post_28.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По Конституция народното събрание избира и правителството. Как мислиш, че това ще стане и за колко време при мажоритарни кандидати? Освен това, колко време ще изкара това правителство?
      Негласуването няма да промени броят и съотношението на големите формации. Казал съм го ясно. По-ниският процент обаче може да вкара в парламента някои от малките тарикати и това мога да опитам да променя.

      Изтриване
  2. Нямаме нужда от малки или големи тарикати... Българската политическа класа има нужда от звучен плесник на всеослушание.
    Така мисля аз.

    ОтговорИзтриване