Три години с Убунту

В събота се разрових сред старите публикации, търсейки нещо, което не открих. Попаднах обаче на една публикация от 14 март 2011 година.


Оказва се, че докато се усетя съм навършил три години използвайки на личния си компютър единствено Убунту. Първите ми впечатления се оказаха верни и нито един път през тези години, не съм съжалявал. Нито един път през тези три години, не ми е липсвал Уиндос или някое от приложенията му. Просто имах всичко, което предлага Уиндос, че и отгоре.
На компютърът ми са инсталирани и типични за Уиндос програми, като преди година бях сложил дори и Photoshop, но не ми трябваше и го махнах. В тези три години единствения проблем с програма беше със Skype, в момента когато го купи Майкрософт и направиха нова версия за ОС под Линукс, но беше за кратко.
Тук ще спомена и това, което не харесвам. Не харесвам новите версии, след първата, с която започнах 10.10. Тук съм ги критикувал много пъти, но в момента съм на 12.10 и свикнах, защото разликата на практика е по-скоро в оформлението. Предполагам, че в края на април тази година, ще се прехвърля и към следващата версия 14.04, ако ми хареса и е истина, че ще е по-лека. Тя ще е с дълга поддръжка до 2019 година и на практика ще преживее сегашния ми компютър.
Преди година намерих и начин да пусна стария си компютър с 375 MB RAM и 10 CB твърд диск, който е на около 15 години. Просто му инсталирах Дебиан и на практика може да прави всичко, от което се нуждая.
Няма да изброявам предимствата. Дори и всеизвестния факт, че под Линукс не ви е нужна антивирусна програма е достатъчен. Преди време съм се забавлявал, като съм свалял вируси на компютъра знаейки, че нищо не могат да направят.
Няма и да агитирам, да преминете на свободен софтуер. Не съм маниак по темата и мисля, че това е просто един равностоен избор.
Обикновено, единствения аргумент, който съм чувал и е верен е, че много малко потребители работят под Линукс. Това е така, основно защото хората не знаят за какво става въпрос, а многобройните възможности за избор на системи под Линукс ги объркват.
Е, не е страшно и ако някой се интересува, винаги може да опита. Не е задължително дори да се отказва от Уиндос. Убунту може да се опита и без инсталиране, а и двете системи могат спокойно да бъдат инсталирани на един компютър. За втората възможност е необходим само дял от 10 -20GB, а ползата от това няма цена, ако се случи нещо с Уиндос. Дори компютърът Ви да е заразен и сринат от вирус, можете да влезете под Линукс и да работите нормално или да копирате и запазите данните си.

3 коментара:

  1. Новият Unity интерфейс и мен ме дразнеше, затова минах на Linux Mint, който е fork на Ubuntu. Аз лично имам 3 машини и трите са на Linux.

    Аз вече карам повече от 5 години само на Ubuntu и производните му. Ето доказателство: http://toshkov.com/fmi-finish/

    ОтговорИзтриване
  2. Няма проблем на убунту да се ползва класическия гном. Трябва да се инсталира gnome-session-fallback.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще го опитам преди да мина на новата версия.

      Изтриване