Седмицата 46 2015

Може би последните цветове за тази година.



Топло е, но сухото време е по-голям враг на зеленината от студа.



Един от красивите изгреви.


А това са малко упранения в света на макрофотографията. Снимал съм много обекти отблизо, но макрофотографията е различно нещо. За да говорим за нея, нужно е проекцията на обекта върху сензора да е поне в мащаб 1:1.
Снимките облизо с цифров апарат са лесни. Почти всеки канонски фотоапарат, може да фокусира обект от разстояние около 1 см. Само приближаваш апарата, изчакваш да фокусира и снимаш.
С огледално рефлексните фотоапарати е друго. Минималното фокусно разстояние обикновено е над 20 см, а сензорът им е около 2 на 1.5 см. Макроснимките се правят със специализирани обективи, които са прекалено скъпи. Другият вариант е този, които опитвам аз. Минималното фокусно разстояние на обикновен обектив може да се намали с използването на увеличителни лупи и(или) макроекстендери. Намерих ги сравнително евтино и това са първите ми опити с различни комбинации.






Макроекстендерите са по-добрия вариант, но не се лъжете да купувате евтините метални пръстени, които нямат пластини за връзка между обектива и фотоапарата. С тях може да се снима само в напълно ръчен режим и то в условията на някое фотографско студио. Установих, че дори екстендерите, което запазват връзката има проблеми. Полезно е да се изключи потвърждението на фокуса и да се фокусира ръчно. Не е трудно и дори си има предимства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар