Корояди и дървояди II

Преди няколко месеца писах тук за начина, по който лесничействата в града симулират борба с един вредител, който е на път да обезлеси околностите на града. Можете да я прочетете на на долния линк:

Корояди и дървояди

Писах, защото все някой трябваше да го направи. Писах, защото гледката е ужасна. Писах, съзнавайки, че това е глас в пустиня. Всъщност това трябваше да направят градските медии, но сигурно са заети с по-важни неща.



За моя изненада, около месец по-късно започна мащабно маркиране на заразените дървета, а след това и усилена сеч. За кратко се заблудих, че някой се е заел сериозно с проблема. Виждах, че сечта е прекалена и се режат повече здрави дървета, но се опитвах да се успокоя, че така е редно. Виждах, че се сече без контрол и коли излизат с дървен материал, който не е маркиран, но се заблуждавах, с това, че правилата никога не са съвършени. И на мен се е случвало да ги нарушавам, за да е крайният ефект по-добър.
Е, резултатът е това:



















Тазгодишната „санитарна сеч“ се проведе също, както миналогодишната. По-точно със същите недостатъци, за които вече съм на 100% сигурен, че са умишлено допуснати. Да повторя част от тях:
1. Няма нито един участък, в който заразените дървета са отстранени напълно. Умишлено е оставено по някое друго за „семе“. Така е сигурно, че догодина пак ще се сече. Все пак в града има вече 3 фирми за „еко“ пелети, които имат нужда от суровини.
2.Както и при предишната сеч, клоните и по-голямата част от заразените дървета се изоставят на място или се свличат в дерета и коритото на реката. Заразената дървесина се премахва единствено от „ентусиасти“ – самоковци с колела, колички и раници, които формално нарушават закона. Може да са закононарушители, нов в този случай помагат на гората повече, отколкото лесничеите на заплата.
3. След три месеца, с началото на пролетта короядът пак ще плъзне, а есента пак ще се сече. Не съм Ванга, но този филм сме го гледали.
Една приятелка ми предложи да изпратя снимките на кмета на Общината. Като коледна картичка...
Замислих се и реших, че няма смисъл. Сигурен съм, че всичко, което се случва е с негово знание и благословия. Иначе поне от „кумова срама“ щеше да откаже наградата за екология, която получи миналата година. Сигурен съм, че човекът много добре разбира, че за електоратът му думата екология е само дъвка. Тези хора обичат девствената природа само на филм, а идеалът им е за място, до което могат да стигнат с колата. Място с асфалт и пейки, на които могат да се освинят от ядене и пиене, а след това да зарежат там боклука си.
Не е смешно, но за местността, от която са снимките, кметът на Общината миналата година внесе предложение, там да се оформи еко пътека...
Предложението се оказа, както казват старите самоковци:
„Убаво е, ама недоматено!“
Оказа се, че част от маршрута минава през частни земи...
Освен това пътеката я имаше от време оно... И хората, които обичат природата я използваха редовно.
Е, тази година, вместо пътека Община Самоков може да изгради там магистрала...
Аз се изоках... Толкова мога и толкова правя...

Няма коментари:

Публикуване на коментар