Сива икономика

сива икономика
Днес в работата, стана въпрос за сивата икономика. Всъщност поводът бяха повишаващите се цени и се замислих, доколко не правим разлика между сива икономика и престъпна икономика.
Формално погледнато и двете са извън закона. И двете крият данъци и си спестяват разходи, които трябва да пълнят бюджета.
Проблемът е, че не се прави разлика, между малката фирма с десетина човека персонал, която крие оборот защото, всяка стотинка е нужна за оцеляването и откровената кражба, извършена с куп счетоводители от някой промишлен или търговски гигант. Разликата не е само в размера на средствата. Малките фирми имат и друга функция- социална. Ако ги нямаше, безработицата щеше да е поне двойно по-голяма, защото за много хора, семейния бизнес е единственият възможен начин за препитание.
От години се говори, за средна класа и развитие на малкия и среден бизнес. Само, че всичко остава само с говоренето. Малките фирми не могат да са конкуренция на гигантите, но могат доста успешно да регулират пазара и цените. За целта не са нужни приказки, а реални облекчения. Иначе държавата сама ги тласка към сивата икономика. Другият им изход е фалитът.
Да вземем един пример, с малките квартални магазинчета. Едно по едно хлопват кепенците, притиснати от големите вериги. На първо време, това е хубаво за потребителя. Цените падат, редуват се чудни промоции, като мляко за 5-6 стотинки и потребителят е доволен.
Само, че след като се ликвидира, конкуренцията на малките магазинчета, веригите придобиват монополно положение и си избиват парите. Вече те единствени диктуват цените, и кое колко ще струва по цялата верига.
Преди нова година, когато избирах компютър, проверих цените в някои вериги. Почти нямаше разлика. След това минах и през малка фирма в града, където за същата конфигурация цената беше със сто лева по-малка. Само,че вече бях дал парите и ме хвана яд. За разлика от големите вериги, съм сигурен, че дори гаранционното обслужване, ще е по-добро. Вместо да се чака месеци, ако се случи нещо, ще отнеме ден или два за ремонт.
Сигурен съм, че и тази фирмичка с единия крак е в сивата икономика. Дава хляб на трима, или четирима човека, дава право и на избор, от който хората са доволни. Парите не се изнасят в чужди банки, а се завъртат отново и то без прекъсване, така че и държавата си взима своето.
Е, за тази сива икономика, мога само да кажа: Да ни е жива и здрава!
Все още са останали такива магазинчета и работилнички, но докога ли? Направих си груба сметка и установих, че в последните двадесет години, най-добре съм бил, точно когато тази малка „сива“ икономика, е била в разцвет.
А за другата икономика, която действа с бели ризи? Обществена тайна е, че най-големите измами с акцзите за алкохола, например са точно на големите производители. При горивата, е същото, а и навсякъде, където има монопол, независимо държавен или частен. Тези фирми, никой не ги пипа, защото си плащат, на когото трябва и най-вече на политическите партии.
Нещата няма да се оправят скоро. Мисля,че малката сива икономика ще я има винаги. Въпросът е да се извлича ползата и в какви граници е поносимостта към нея. За големите играчи, положението е още по-безнадежно. Щом премиерът сам подложи в гърди, в защита на един монополист, с аргумента,че е важен за бюджета, какво остава , за тези на по-ниските нива. Същото е и в топлофикациите, в енерго-разпределителните дружество, в телекомите и т.н..
Напоследък чета гръмки думи за търсене на картелни споразумения и наказания на виновни фирми. Проблемът е, че не им вярвам. Забелязал съм, че който и да е бил на власт, използва тези фрази, не заради потребителите. Просто се разчиства пътя на едни „приятелски“ фирми за сметка на други.
А Земята се върти....

10 коментара:

  1. Е, не. Така оправдаваме логиката на циганина, който казва: „Крада, защото съм гладен!“. Ами, като си гладен работѝ. Размерът на фирмата не може да определя значимостта на икономическото престъпление.
    Останалото е „особености“ на пазарната икономика :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Наборе, работата е там, че логиката на циганина е оправдана на държавно ниво, пък твоята не е...(не знам дали е смешно)

    ОтговорИзтриване
  3. @slavuncho , прав си, но си остава факта,че най-добрите години, когато сме се почувствали поне малко бели хора, причината е в сивата икономика. Напоследък все повече, не вярвам на приказките за свободната конкуренция.Пък и ми омръзва, хем да работя, хем да не съм добре.
    @Кръстю , ами да, когато държавата дава пример, с какви очи ще критикува логиката на циганина:)

    ОтговорИзтриване
  4. В момента няма конкуренця, защото хората нямат покупателна способност. Промоциите са израз на отчаяние.

    ОтговорИзтриване
  5. @Емо , това е така, но ако големите фирми оцеляват, малките хлопват кепенци.Просто не могат да си го позволят.
    @8 , става въпрос за друго и не зная защо всички говорите за кражба. Малкия бизнес, няма реално никаква подкрепа.Това е лошото. Опитвал ли си да почнеш малък бизнес и да спазваш всички изисквания? Това не са крадци, а хора, повечето от които, са затънали в дългове, но не спят някъде на държавна служба, а изхранват и себе си и други хора. Дават много повече на държавата, отколкото се признава, а тя винаги си прибира своето, каквото и да говорим.

    ОтговорИзтриване
  6. С емоционалната страна на проблема съм съгласен. Самият аз имах огрооооомни илюзии през 1989 и няколко години след това, за което си платих.
    Въпросът е за фактическата страна. Коя фирма е малка и коя голяма? Кога едната преминава в другата? Дали като си си научил и си свикнал с „малките“ хитрини те няма да екстраполират в големи? и т.н.
    Ами ако имаш десетина „малки“ фирми?! :)

    ОтговорИзтриване
  7. @slavuncho, не зная, но защо трябва да взимаме все лошия вариант.
    @8, аз си пращам данъците, но не мога да приема, че бабата, която продава ръчно плетени неща на пазара е престъпник и краде от мен, защото няма касов апарат, или не е регистрирана. В същото време, от парите, които по пряк или косвен начин прибират от мен, реално в моя полза се отделят не повече от пет процента. Повече от половината , обаче отиват за поддържане и издръжка на раздути държавни структури и чиновници, от които нямам никаква полза. Всъщност ако се замислиш, тази група си осигурява парите за съществуване на гърба на останалите. Кое ти прилича повече на кражба?

    ОтговорИзтриване
  8. Виновна е Системата... Системата, която залага не на човешките любознателност и творчество, а на човешката алчност. Която съзнателно издига в култ егоизма и стремежа към лична изгода, превръща ги в добродетели на обществото... Показателни за това са репликите:
    "Като си толкова умен, къде са ти парите?"
    "Да работят маймуните, за да станат хора!"

    ОтговорИзтриване
  9. ivo_isa, да системата ни деформира, но дали ние, всъщност нашите предци не са я създали точно такава, каквато отговаря на човешката природа. Казваме,че доброто е по-силно в хората, но примери в обратна посока има прекалено много.

    ОтговорИзтриване
  10. Няма добро и зло, ако не са осмислени. И са относителни - зависят от възпитанието. Във всички случаи възпитанието е малко или повече насилствен метод - оформя се характер срещу естествените елементарни(първосигнални)потребности на индивида. Затова и "желязото се кове докато е горещо", защото тогава е меко. И "младото дърво лесно се прегъва" за да се оформи.
    А няма по-силен метод във възпитанието от личния пример на човека стоящ по-високо в йерархията. Затова и "рибата се вмирисва откъм главата"
    Нашите предци не са живели при условията, които имаме ние и са имали доста по-здрав морал. Но посоката в която се движи "свободното демократично общество" е посока на най-малко съпротивление, което е пагубно за развитието му. Както и за категориите добро и зло.

    ОтговорИзтриване