Забраните

-Виж какво! Не е хубаво да се ядат лалетата! - каза малката Ема на Жълтото коте.
-Защо?- присви очи котето.
-Защото така!- отсече малката Ема.- Просто не е хубаво! Цветята са за красота и за да им се радваш, а за ядене има други неща.
-Май ми омръзна!- намръщи се Жълтото коте.- Този свят не ми харесва! Пълен е със забрани и неща, които не трябва да правя. Не яж лалетата! Не яж бели мишки!
-Какви мишки!- ужаси се Ема.- Нима пак си изяло някоя беззащитна животинка?
-Не съм!- настръхна Жълтото коте.- Е, поне скоро не съм.... Всъщност откакто дойдохме тук, дори не съм видяло бяла мишка. Казах ти, че този свят не ми харесва. Никакви мишки няма, а дори да има са забранени за ядене. Дори и лалетата са забранени. Пълно е със забрани.
-Успокой се!- засмя се Ема и посегна да го погали, но котето се дръпна.
-Успокой се, де! Не всичко ти е забранено, а и забраните са полезни. Ако не са те ще настане хаос. Има много добри и полезни забрани.
-Глупости!- изръмжа Жълтото коте.-Забраните са си забрани. Няма значение, под какъв благовиден повод се правят. Забраните те ограничаваш да правиш това, което искаш. Да правиш това, което ти е на сърцето.
-Не е вярно!- разсърди се Ема.- На мен забраните ми харесват.
-Харесват ли ти?И кога са ти забранили нещо за последно?
-Ами.... Не си спомням. Мисля, че беше миналата година, но може би греша. Само че, това е защото съм добра и нашите знаят, че съм отговорна млада дама. Не бих направила нещо нередно.
-Не си спомняш, защото вече си приела всички забрани. Не, защото ги харесваш, а защото са станали част от теб. Точно от това се страхувам, че ще се случи и с мен.
-Че какво му е страшното?-попита Ема.- Какво му е страшното, че ми харесват. Какво е страшното, ако харесвам да не се цапам например? Или пък ако ми харесва да не ям мишки?
-Няма страшно, но така свикваш. Започваш да приемаш всички забрани, като нещо нормално. Ако някой ден ти забранят да играеш с мен, дори няма да се замислиш.
-Не е вярно!- възмути се Ема. -Никога няма да спра да играя с теб. Пък и никой няма да ми забрани.
-Няма, да ти забрани, но защото никой не знае за мен. Нито родителите ти, нито приятелите ти.
-Как да не знаят? Нали са те виждали. Виждат ни заедно всеки ден и дори мама те погали вчера.
-Виждат ме, но не знаят нищо за мен. Би ли посмяла да им кажеш, че говоря и ям бели мишки?
-За мишките, може би, но за това, че говориш, май няма да кажа на никого. - замисли се Ема.- Пък и да кажа, никой няма да ми повярва.
-Няма да ти повярват, но ще ти забранят да играеш с мен. Не защото съм нещо лошо, а защото възрастните няма да разберат. Когато възрастните не разбират нещо, те винаги го забраняват. Увери ли се сега, че забраните не са хубаво нещо.
-Може би си право....Само че, донякъде. Все още мисля, че яденето на мишки трябва да е забранено.
-Аааааа!!! Стига с тези мишки! Казах ти, че от както съм тук, не съм видяло нито една мишка.
-Наистина ли?
-Не съм сигурно, но дори да съм видяло не съм я изяло! Честна дума!- каза важно Жълтото коте.- Така си е! Ако бях изяло мишка, особено бяло, щях да помня.
-Добре! Вярвам ти!- каза Ема и пак посегна да погали котето.
Този път то не се дръпна, а се сви в скута ѝ и замърка доволно, под топлите слънчеви лъчи.
-А какъв беше вкуса?- попита внезапно Ема.
-На какво? На мишката ли?- сепна се Жълтото коте.
-Нееее!!! На лалето, глупаче?
-А, лалето ли? Повярвай, не струва. Толкова не струва, че съм съгласно да приема тази забрана.

7 коментара:

 1. Мъжът ми упорства в това да ме накара да се срамувам,че бера от собственоръчно посадените си цветя на село, за да мога да им се порадвам, когато се прибера вкъщи. И успява, ... ама си струва срама! :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами прав е и не е прав. Цветята са по-красиви в градинката, но пък от друга страна, рано или късно увяхват. А щом ти доставя радост, значи си струва.

   Изтриване
 2. Отговори
  1. Аха, лалета. Всъщност може да са и други цветя. Например за глухарчетата казват, че са полезни и не са забранени за ядене, но котетата не ги ядат:)

   Изтриване
 3. А как д накараш котките да ядат сиви мишки, а не Wiskas?

  ОтговорИзтриване
 4. Не забраняват, а възпитават... когато те учат кое е правилно. Обикновено е за твое добро.

  ОтговорИзтриване