PocketBook Basic Touch – 624 – впечатления

Наскоро си взех електронен четец. Както винаги го направих след дълго колебание между марки и модели, като накрая забравям за всичко прочетено и поръчвам донякъде по интуиция.
Избрах базов модел без много екстри, но достатъчно добър за мен - PocketBook Basic Touch (624) . Моделът е с 6 инчов екран, процесор - 1 GHz , оперативна памет 256 MB , вградена памет 4 GB.
Екранът е стъклен, сензорен, но има и хардуердни бутони, които са удобни. Няма осветление на дисплея, защото не чета на тъмно, а макар че за модела пише, че има възможност за 16 степенна настройка на сивото, такава няма. Все пък впечатлението ми от текстовете ми е добро. На осветление има отблясъци от стъкления екран, но не са дразнещи окото или пречещи на четенето.
Едно от предимствата, заради които изпрах е броя на четените формати. Моделът чете EPUB (с и без DRM защита), TXT, FB2, FB2.zip, RTF, HTML, HTM, CHM, DJVU, DOC, DOCX, TCR, PRC, MOBI, ACSM и PDF. С PDF файловете обаче нещата не са толкова прости. Свикнал съм на компютъра, да нагласявам размера по мой вкус, но на малкия екран нещата не са същите. За другите формати няма проблеми, но за PDF файловете, увеличението е ограничено. При по-голямо текстът излиза извън полето за четене по широчина. С обръщане на страниците, за да стане дългата страна широчина, нещата се решават, но частично. Максималния размер на текста си остава дребен, макар че се чете. Същият проблем се появи и с формата DJVU. Нещата зависят много от начина на изготвяне на книгата. В най-честия случай четенето на практика е невъзможно или поне неприятно.
С другите формати няма проблем и удобно може да се настроят и шрифта, и размера и междуредието.
Друг проблем, който забелязах дойде не от устройството, а от свалените файлове. Под Убунту системата разпознава автоматично вида на файла, докато два от свалените файлове на книги, бяха със сгрешени разширения, указващи формата и устройството отвори празна страница. След като промених файловото име, всичко си дойде на мястото.
Сензорният екран в първите минути ме затрудни. За първи път работя с такъв, а екранът има две възможности за настройка – Добро качество и Висока скорост. Устройството е настроено по подразбиране на Добро качество и реакциите бяха със закъснение. След като избрах Висока скорост, нещата си дойдоха на мястото, а не усетих някакво влошаване на качеството.
Менютата са удобни, на български и бързо свикнах с тях, а не съм работил с подобно нещо. В библиотеката има набор с книги на различни езици, но не и на български. Има браузър, но не е удобен за работа. Освен това нямах представа за осакатения вид на сайтовете отворени с мобилни устройства и нямам намерение да използвам такива, дори когато нямам друг вариант. Скоростта на зареждане също ме изкарва от равновесие и ми напомня първия ми интернет доставчик от преди около 10 години.
След приложенията има безполезни игри, речници, сред които отново няма български и една програма за рисуване, който макар и елементарна може да ми свърши работа. Има възможност и за синхронизиране на файловете с профил в Dropbox, но не мисля да събирам всички книги на света.
Тепърва ще проучвам как мога да инсталирам допълнителни приложения. Сред файловете има и упътване за работа на български, но както всеки уважаваш се българин, още не съм го прочел.
Това, което не ми хареса е, че не мога на трия и преименувам файловете от устройството, но нещата стават лесно, когато устройството се свърже с компютър.
В комплекта нямаше зарядно и устройството се зарежда с USB жак от компютъра. Става по-бавно и за пълен заряд са нужни поне 4-6 часа. Не съм засичал консумацията само при четене, но за около четири часа работа, основно с приложения и браузър, които са по-енергоемки, се изразходва около 10 % от капацитета на батерията.
Мисля, че устройството ще ми свърши идеална работа. Разбира се по-удобно ми е да чета на компютъра, но често се разсейвам отваряйки браузъра, а тук нямам такова изкушение. Размера от 6 инча е добър, но по-голям не е недостатък. Едно от колебанията ми беше, дали да не взема таблет, защото е многофункционален и има възможност да инсталиране на допълнителни програми и приложения и то още е в сила.
Още две неща. Поръчах си и калъф, но той по-скоро пречи на четенето. Предпазва при пътувания, но същата работа върши и кутия, за четене по-скоро пречи. Взех си и карта памет, но и тя е излишна, поне на първо време. С каквато и скорост да чета, запълването на паметта дори на устройството ще отнеме година, две или три.
Няма да слагам оценка, още повече, че това е първото ми устройство от този вид. Мога обаче да кажа, че поне за мен е точно това, което ще ми свърши работа.
На първо време започвам някои по-стари книги, които съм чел преди време, но не притежавам. Следват и няколко книги, които отдавна съм набелязал, но все не остава време. Имам и някои от новите „модни“ заглавия, но ще си изчакат реда. Когато, тогава и обещавам да не пиша ревюта. Четенето е нещо лично, между читател и книга. Никога не съм се впечатлявал от чуждо мнение за книга, както и от име на автор или корица и не мисля, да афиширам моето.
Нямаше да пиша и за устройството, но съм обещал на няколко приятеля да споделя, а така ми е по-лесно.

5 коментара:

  1. Честито, радвай му се и го ползвай с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  2. Може да пишеш какво четеш. И малка информация защо си решил да го четеш, а не оценка и рецензия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля че на някого ще е интересно, а чета не "защо?", а каквото ми попадне. Ако ми хареса го чета, ако не го оставям. Иначе първата книга, която зачетох с четеца е Сирените от Титан. Чел съм я преди години, но я нямам в библиотката.

      Изтриване
  3. Аз имам същия но му счупих дисплея. Дано да не ти се наложи но само информативно дисплейте, които ги продават в alixpress без touch не стават. Аз реших, че touch-a толкова не ми трябва и си взех нов за 16$ но не работят и бутоните...Хубав нов дисплей е около 55-65$.

    ОтговорИзтриване
  4. Да аз също го счупих и минах през тая простотия да си взема нов без touch, който да не работи... Винаги проверявайте, колко стува нов екаран защото на мен сега ми излиза по-добре да си взема нов, от колкото да ремонтирам този...

    ОтговорИзтриване