Как да стана истинска фея?

Напоследък рядко гледам статистиката на сайта. Преди беше интересно, защото се смеех на невероятните търсения, по които всеки ден Google водеше хора тук. Сега обаче повечето браузъри крият фразата или думата, която е търсена. Само старите им версии дават възможност да се види търсеното, но те от ден на ден намаляват. Затова и се изненадах, когато в началото на седмицата, в търсенията изскочи това:
Как да стана истинска фея?
В приказките ми рядко има феи, а и рецепти не давам, но този път нещо ме накара, да се опитам да помогна.
Мило дете,
Искаш да знаеш, как да станеш истинска фея. Въпросът ти малко ме изненада. Обикновено всяка жена малка или голяма иска да стане принцеса. Ако и ти беше търсила това сигурно щеше да намериш хиляди рецепти. Да, има хиляди съвети, как да станеш принцеса, но винаги, когато съм ги чел съм се усмихвал, защото зная, че не са верни.
Принцеса не се става по рецепта. Няма значение, дали си родителите са ти цар и царица, важни особи с много титли пред името или пък обикновени хора. Няма значение и дали растеш в разкош или в бедност, дали си красива, умна и забавна или пък не. За да бъдеш принцеса е нужно само едно единствено нещо.
Какво е това нещо, ли? Елементарно е и всеки го знае. За да бъде една жена принцеса е нужен единствено принц. Обаче не какъвто и да е принц, а нейният, единственият и неповторим принц. Принцът също не трябва да е специален, но е задължително той да обича своята принцеса повече от всичко на света, а тя да изпитва същото към него.
Ох! Отплеснах се и заговорих за принцеси, а въпросът беше за фея. Да станеш фея е по-трудно, но не е неизпълнимо. Отделните стъпки са лесни, но сами не дават резултат. Можеш да станеш фея, само ако изпълниш всички стъпки. Ще се опитам да ги изброя. Притеснявам се, да не пропусна нещо важно, но ако наистина искаш да станеш фея, след първите стъпки, сама ще откриеш останалите.
На първо място, трябва да забравиш всичките описания, които си чувала за феите. Не вярвай в приказките, за създания с криле, с магически пръчки, бляскави рокли и корони от цветя. Хората обичат да украсяват нещата и често виждат не това, което е пред очите им, а това, което искат да видят.
Да продължим нататък. Второто, което е важно за една истинска фея е да има сърце. Всъщност това е най-важното.
– Е, това изглежда лесно! – ще си помислиш ти. – Нали всички хора имат сърца.
Да, всички хора имат сърца, но не всяко сърце става. Има сърца твърди като камък и студени като лед, които нищо не може да промени и стопли. Сърцето на една истинска фея, трябва да е изпълнено с обич. Трябва да е отворено, за да може обичта в него да се връща към другите хора, защото само споделената обич има магическа сила.
Една истинска фея трябва да има и очи, отворени за красота на света. Очи, които намират красотата за да я споделят с другите, защото само споделената красота има магическа сила.
Една истинска фея, трябва да има...
Ох! Не зная, дали да продължавам. Струва ми се, че греша. Струва ми се, че нещата, които изреждам, не са затова, как да станеш фея, а как да бъдеш човек. Добър човек...
А нима има разлика? Все пак ще спра дотук. Ще те оставя сама да довършиш пътя, следвайки сърцето си. Струва ми се, че най-важното условие за да бъдеш истинска фея, ти го имаш. Искаш го, а това е вярното начало на всеки път. Тръгни по своя път и той ще те отведе, където искаш.

4 коментара:

  1. А имаш ли рецепта как да станеш принцеса без да се налага да ставаш след това царица?
    Или пак рецепта как да бъдеш царица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че коя принцеса иска да бъде царица?

      Изтриване
    2. Ами да не искат. Това е проблемът. Ако си намерят принц и се оженят трябва да станат царици. А те не искат. И знаят, че не искат. За това си измислят много качества, които да имат принцовете и в допълнения много изпитания, които да преминат. И принцовете не искат да стават царе. Предпочитат ролята на шута.
      То какво да стане в царство с претенциозни принцове и принцеси, допълнено с шутове какво може да се случи?
      Някой шут да стане цар и то без царица, която поне малко да го укротява.

      Изтриване
    3. И някои, които са от женски пол и не искат да са принцеси, за да не ги обвинят в претенциозност, а също не искат да стават царици, нито пък шутове, искат да станат феи.

      Изтриване