Да убиеш емигрант

Напоследък съзнателно се опитвам да стоя настрана от новините. Причината не е, че нищо от случващото не ме вълнува. Причината е в начина, по който се поднася случващото се в България и света. Причината е в начина, по който „масовата публика“ възприема и коментира всичко.
Вчера обаче случващото се около едно събитие ме впечатли толкова, че реших да драсна някой ред. Драскам не защото написаното ще промени някога или нещо. Драскам тук, защото това място за мен е също, като дупката, в която някога, някой е извикал:
– Цар Траян има кози уши!
Драскам, за да ми олекне, защото друго не мога да направя.
Вчера сутринта медиите съобщиха за убит емигрант край. Неприятен случай, първо защото каквито и да са причините, става въпрос за смърт на човешко същество. Второ, защото се случва в България и май е прецедент за Европа. Въпреки истерията, която се натрапва, страната ни не е от предпочитаните дестинации за емигрантите. Броят на емигрантите, които преминават през България за една година е по-малък от този, който преминава дневно през Гърция, Македония, Сърбия, Италия, Унгария...
Неприятен случай, завършил със смърт. Завършил, но не съвсем, защото веднага след като се е събудил, дежурният Простак на Републиката е изсрал поредната си простотия, а медии, политици и хора без грам мозък, охотно я раздухаха:
„Медал за полицая убил ...“
Последваха ги и „велики политици:
„Медал за полицая убил ...“
Чета това десетки пъти и се опитвам, да го осмисля.
„Медал за полицая убил ...“
„Медал за полицая убил ...“
...
Медиите услужливо изкараха и името и лицето на полицая. И подеха:
„Медал за полицая убил ...“
„Медал за полицая убил ...“
...
Медал за човек стрелял от страх във въздуха?
Медал за случайно убийство на случаен човек?
Медал за убийство?
Можеше полицаят да не беше стрелял. Можеше куршумът да излети в небето и да не убие никого. Можеше рикошетът да попадне в някой друг от групата емигранти. Можеше рикошетът да рани или убие някой от колегите на стрелялия полицай. Можеше...
Всъщност има ли значение? Случило се е и не може да се върне назад. Истинският проблем е в :
„Медал за полицая убил ...“
Медал за случайно убийство...
Медал за убийство...
Това ме отвращава и ужасява. В какви хора сме се превърнали? Или вече не сме хора?
Медал за убийство...
С какво се различават мисленето и чувствата на нас, „европейците“ и „християните“ от животоподобните палачи на ИДИЛ и Ал Кайда?
О, не? За малко да сложа и себе си в тази категория. За малко да сложа в нея и хората, които все още мислят и чувстват нормално.
Е, казах го:
– Отвратен съм!
Отвратен съм не от козите уши на цар Траян. Отвратен съм от „медал за убийство...“. Отвратен съм от хората, които го приемат за нормално.
Хора ли? Хм...

3 коментара:

  1. В края на краищата това, че непрекъснато темата за мигрантите е на първо мядто е безспорно, но защо никой не си зададе въпроса-Защо нито една арабска държава не поиска да приюти"бежанците"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм, абсолютно. Невярно. Йордания- над 1 милион сирийци, Ливан - над 1 млн сирийци, тоест тези две арабски държави са домакин на половината сирийски бежанци. Ирак - 250000. Та така.

      Изтриване
  2. Браво, Владо! Всички теми извън нелепата смърт са не само второстепенни, но и безпредметни. Обаче ако в българското общество имаше някаква форма на хуманизъм, състрадание и емпатия, със сигурност нямаше да сме умираща нация и тумор в общността на демократичните европейски държави.

    ОтговорИзтриване