Ежедневие

Защо, когато чуя тази дума винаги асоциацията е "сиво"? Всъщност всеки ден е с нещо различен от другия и трябва само да вдигнеш глава малко по-високо за до го видиш.
Не искам да заблуждавам никого. И при мен е имало периоди в, които ми се е струвало, че съм застанал на едно място, а времето лети покрай мен с бясна скорост.
Ставаш, обличаш се, кафето, цигарата и бързаш за работата, която ти отнема поне 10 часа от съзнателния живот. Работата, която в 99% от случаите мразим, но без която не може. Нали сметките идват с ужасяваща последователност.
След края на работния ден, пазаруваш набързо, хапваш и се пльосваш пред телевизора или пред компютъра и докато се усетиш вече се унасяш в сън.
Започваш да приличаш на трамвай. Дори да искаш да излезеш от релсите, не можеш.

Всеки ден, когато отивам на работа минавам по една улица в края на града. След нея започват хълмовете, а над тях е Планината. Виждал съм гледката хиляди пъти и вече не ми правеше впечатление.
Една сутрин вдигнах глава и спрях на място. Същите хълмове, същата покрита със сняг планина огряна от слънцето. Уж нищо не се беше променило, но все едно някой ми беше свалил черните очила, с които съм гледал. Започнах да си тананикам. Една сълзлива песничка. Сякаш не бях аз. Беше детето, което преди 30 години виждаше красотата навсякъде. Бях сам и добре, че нямаше никой, защото сигурно щях да се притесня и мигът да отлети.

Запомних го. Запомних този момент и ще го помня винаги. Когато денят ти започва с усмивка, не ти се иска да свършва.
От този ден всяка сутрин вдигам глава и търся нещо красиво. Не винаги намирам, но дори самото търсене е приятно.

Ежедневие.
Може най-често срещаната асоциация да е „сиво”, но повярвайте дори сивото има нюанси, а ако вдигнеш глава тези нюанси стават ярки цветове.

03.01.2009год.

4 коментара:

  1. Ярките цветове са хубаво нещо,kryst,макар че понякога могат да ослепят...ако не си готов за съдържанието,което са скрили...

    ОтговорИзтриване
  2. Могат, но си струва.Според мен повече, отколкото цял живот да гледаш надолу.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво !...Значи да избереш дългия път,не означава винаги,че си нерешителен...Хубав ден,krizt :)/много си прав,наистина си струва!/

    http://vbox7.com/play:364bad17

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти. Когато чета постингите ти виждам много мъка в теб. Не мога да ти помогна, дори не знам какво да кажа.
    Дано имаш повече хубави дни!

    ОтговорИзтриване