Отново с ново фото

Измина по-малко от година, откакто не бях взимал нов фотоапарат. В интерес на истината, съм доволен от всичките си покупки досега. Всеки нов разширяваше по някакъв начин възможностите ми, но отдавна зная, че хубавата снимка е в улавянето на мига и в познаване и използване на възможностите на наличния апарат, а не в притежаването на скъпи играчки.
В този смисъл, не мисля, че ще спра да снимам с предишния - Canon PowerShot SX700 HS. Апаратът е отличен, а 120 кратното увеличение със стабилизация, ми позволява да заснема и най-отдалечените обекти. В същото време прави и страхотни макроснимки, а се събира в джоба и мога да го нося винаги с мен.
Причината да взема нов апарат е желанието ми да науча основните неща на DSLR фотографията. Това е скъпо удоволствие, но го исках и от месец вече имам първия си апарат от този тип - Canon EOS 1200D.


Взех го в комплект с китов обектив - Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, който според мен е добър за начинаещи, но с една забележка. Зумът е прекалено малък и далечните обекти са недостижими.
Можех да снимам само с него, но с идея за бъдещето се разрових за други обективи. За съжаление цените ме отказаха. Дори и използвани обективи от тези, от които се интересувах, не бяха по моя джоб. Бях се отказал да търся нови, но цените на използваните почти не се различаваха от тези на новите.
Тъкмо се бях примирил и сякаш съдбата ми изпрати точно това, от което се интересувах. Всъщност това не е универсален обектив. Такива между другото няма. Попаднах на обектив, който е чудесно допълнение към този, който имах и то на човешка цена, която можех да си позволя.
Това е Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II и днес ще го изпробвам в реални условия. Макар и да имах късмет, джобът ми сериозно се опразни, но се надявам удоволствието от занимавката да компенсира това.
Двата обектива се допълват отлично, обхващайки фокусно разстояние от 18 до 250 мм. Наистина не е практично да нося постоянно и двата, но ще ги редувам и ще се наложи да се съобразявам с това. Вече сте видели снимки с новия апарат във Facebook, но ето и една снимка с първия обектив от вчера:


И още нещо. Ако някой ден реша да се разделям с някой от апаратите или обективите ми, обещавам, че или ще го подаря или ще намаля цената поне на половина, от това което съм дал.

1 коментар:

  1. Честито! Фотографията с dSLR е безкрайно поле за нови неща, така че стига да намираш време, все ще ти е интересно. За Канон има доста повече достъпни обективи втора ръка, можеш да опиташ и с нещо не много технологично и не от последните години – пак ще е удоволствие, тя оптиката е важната. Знам, защото при мен с Pentax и по наблюдения на хора с Minolta/Sony ценните обективи са доста по-скъпи и по-трудни за намиране от канонските. Но и с двата китови ще си супер, важен е ентусиазмът! ;)

    ОтговорИзтриване