Доброто

Някога преди много, много години, когато хората още не съществували, всичко на Земята ставало по волята на едно създание- Доброто.
По цял ден обикаляло то и наблюдавало животните и растенията. Наблюдавало и реките и моретата, планините и равните полета, облаците в небето и кратерите на вулканите. Никога не заспивало и всичко на този свят ставало по неговата воля. Никой не му се противопоставял. Нямало и кой. Всички създания и предмети се придържали към неговите правила. Дори не си помисляли да ги променят, а и не можели.
Представете си река, който тече нагоре в планината, или пък облак, който се движи срещу вятърът.
Като споменахме река, един ден Доброто изкачвало един планински склон и уморено, поспряло на брега на един буен планински поток. Потопило ръце в ледената вода и намокрило пресъхналите си устни. После погледнало в кристалните води на потокът и отскочило ужасено. Срещу себе си видяло едно непознато, дребно и намръщено същество.
-Каква си ти?- попитало Доброто. –От къде се взе и какво искаш? Защо досега никога не съм те срещало?
-Аз съм твоята сянка, твоето отражение, твоето друго АЗ.- отговорило съществото.- Можеш да ме наречеш и с други имена, но това е без значение. Аз съм част от теб, а не си ме виждало защото винаги гледаш напред. Уверено си в себе си и светът ти се вижда подреден и красив, но не е така. Защо не погледнеш някой път поне встрани?
-Няма смисъл!- отговорило Доброто.- Всичко, което ми трябва е пред мен. Не трябва да спирам, защото ако не съм аз нещата ще се объркат. Всеки ще почне да прави каквото си иска, а не това което трябва и това ще бъде краят. Пътят на Доброто е само напред.
-А сигурно ли си, че сега нещата, наистина са правилни? Сигурно ли си, че всичко което се случва е точно това, което трябва? Сигурно ли си, че всичко е добро? Когато тигърът изяжда заекът, това добро ли е?
-Добро е разбира се! Тигърът е създаден да изяжда по-слабите. Това е в природата му и той прави, каквото трябва!
-Странна логика.- промърморило съществото.- Някой сетил ли се е да попита заекът? Ами, ако заекът не иска да бъде изяден? Ами, ако някой ден реши, че той иска да изяде тигърът? Това добро ли ще е?
Ами когато вулканът изригне и изгори и отрови всичко около него- това също ли е добро?
-Какво въпроси! Казваш, че си част от мен, а се опитваш за оспориш всичко, което съм. Нещата се случват така, както трябва. Това е Доброто. Сега се досещам, какво си ти. Ти си моето отрицание. Ти си всичко, което не съм. Ти си Злото и нямаш място на този свят!
Доброто се втурнало и поискало да блъсне Злото в бурните води, но само се озовало там. Последното, което видяло, било че съществото го било последвало.
Водите на планинският поток, понесли и разбили на хиляди късчета двете същества, след това укротени се понесли лениво през равнините.
На един завой група маймуноподобни същества пиели вода от реката. Потопили ръцете си, загребали от водата и я поднесли към устните си. Утолили жаждата си, а след това суетно се огледали във водното огледало.
В следващият миг ужасено отскочили назад. От водата ги гледало едно странно непознато същество.
От този ден в тези същества заживели Доброто и ....
Съмнението...

.

10 коментара:

  1. "Similia similibus curantur" -(Подобните се лекуват с подобни):))

    ОтговорИзтриване
  2. Не може без поне мъничко съмнение! :)
    Или понне аз не мога! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Няма идеален свят иначе какво ще правим като се събудим :)))

    ОтговорИзтриване
  4. :) Съмнението е лакмусът, който ни позволява да намерим границата между разума и всяка форма на фанатизъм. Мислещият човек е преходна форма към съмняващия се. Компютрите наподобяват мислене и чрез изкуствения интелект ше го правят все по-добре, но силно се съмнявам :), че някога ще бъде създаден съмняващ се компютър...

    ОтговорИзтриване
  5. Двете вървят ръка за ръка.
    Въпросът е : в себе си ли се съмняваш, или в другите?

    ОтговорИзтриване
  6. „Доброто трябва да има юмруци”- никой не е идеален и нищо не е съвършено. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,това съмнение когато се загнезди някъде в съзнанията ни няма изваждане...Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  8. @Кръстю, в отражението си всички изглеждаме подобни, но някак чужди.
    @Златина и аз:)))
    @Руми, ами ако има:)))
    @slavuncho, тъкмо се сетих за една функция в логиката на машините -"или", но това за жалост е далеч от съмнението. Просто две твърди възможности- "така трябва".Все пак много хора също се придържат до "така трябва". Може би някой ден, ако изкуственият интелект не ни стигне, ние ще се върнем до това ниво.
    @Дани, преди всичко в себе си.
    @ bambi, доброто май е само дума, за да оправдаем постъпките си:)
    @Ondine, няма защото то си е просто част от нас:)

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова ми е приятно след като прочетох текста, че известно време си помълчахи едва тогава мога да драска.
    Та като всяка хубава приказка и тази си има всичко необходимо, че и хубав край. Общо взето идеалността на света, построен по нечии правила, е твърде, твърде илюзорна. Единственото, което поне за мен дава елемент на съвършенство, е многообразието, породено от спонтанноста на живота. Всяко подреждане е ограбване на красота.

    ОтговорИзтриване
  10. Николай, да едно от определенията за красотата е точно липсата на симетрия. Отклонение от правилата. Малки отклонения, които ни водят напред.

    ОтговорИзтриване