За АЕЦ отново, с въпроси (ЧН АЕЦ!)

В един от постовете си преди Нова Година, излагайки позицията си за готвените промени в ЗЕС споменах, че често такива „бомби” се хвърлят в медийното пространство, за да отклонят вниманието от нещо друго. Не отричам, важността на готвените промени. Покрай тях , обаче някак си между другото минават новини, които са не по-малко важни за бъдещето ни.
В коментарите под поста само frog'n'roll, посочи събитие и попадението му беше точно. Дори изтри коментарът си, за да може и някой друг да се замисли и огледа. Да, ама не!
Следене и подслушване! Подслушване и следене! Това е новината!
Затова след празниците, изчаквайки някакви реакции и виждайки липсата им, реших да пиша за това.
Вижте ТУК.
Самият факт, че срещата е по Коледа, говори достатъчно за важността и. Очевидно руската страна не крие, твърдото си желание да строи АЕЦ ”Белене”. Очевидно е, че за целта ще се използват, като оръжие и другите съвместни енергийни проекти.
Че част от тях са неизгодни за България се знае, отдавна. Приказките, че новите условия ще са по изгодни за нас съм ги чувал и преди. Вече на два пъти, някой заявява, че сме спечелили и трябва да сме благодарни. Накрая се оказва, че договорът е секретен и непоклатим. Може да се наруши без последици, само от руската страна, а сметката плащаме ние- крайните потребители.
Смущава ме и факта, че руската страна уверено твърди, че споразумение ще има. Възможно е просто да се тупат по гърдите, но щом нашата страна не реагира, значи е така. Сделка може би вече има. Въпросът е каква и дали АЕЦ”Белене” не е разменната монета?
Ще отмина въпросите за газовите доставки и тръбите. Тук ще се спра на проекта за АЕЦ „Белене”. Когато в началото на годината, се повдигна въпросът за отваряне на старите реактори в Козлодуй, писах за това - За АЕЦ без емоции, но с въпроси.
Не очаквах отговори, но част от въпросите още стоят, въпреки смяната на управлението. Затова ще си задам пак поредица от въпросчета:
-Когато новото правителство дойде на власт, едно от нещата, които каза беше, че ще направи е икономическа оценка на рентабилността на проекта. Оттеглянето от проекта на западният инвеститор, не говори ли достатъчно за рентабилността? Това, че руската страна ще поеме делът на западният инвеститор, не ме грее. Руснаците финансират не икономически проект, а сфера на влияние. За съжаление по-голямата част от парите за финансиране на тази сфера на влияние, ще дойдат от моят и от Вашият джоб.
Защо да плащам?
-Една от основните критики за изграждане на АЕЦ”Белене”, винаги е била сеизмичната оценка на терена. Днес това не се коментира. Променила ли се е тя с нещо и как е станало така? Вижте един стар материал (ТУК). Това не е ли едно от нещата описани в "1984"?
- Доколкото разбирам построяването на АЕЦ”Белене”, няма да намали цената на електрическата енергия за потребителите. От произведената енергия щяло да се печели основно от износ. Каква полза ще имам аз тогава от тази централа? Груби сметки показват, че дори ако цялата печалба отива за изплащане на разходите, това ще отнеме 50 години. Всички знаят, че износът не се извършва чрез директни продажби, а чрез посреднически фирми.Те ще спечелят на 100%, а ние? Странно ми е, че дори и опозицията не повдига тези въпроси днес. Зная, че кокошка която снася златни яйца не се убива, но къде са яйцата в този случай? Ще видим ли ценоразписите или просто за пореден път ще ни представят сметката?
-Следващият въпрос, който си задавам е свързан с АЕЦ „Козлодуй”. От години се говори за възможността да се изгради седми блок там. Имаше проекти, разчети и инвеститори. Предимствата са ясни за всеки, но тази възможност се блокира винаги. В краят на ноември и новото правителство заяви, че до дни ще се вземе решение по-въпроса. Някой да е чул какво е?
-Последният ми въпрос е свързан пак с АЕЦ”Козлодуй”. Преди около две години един смел човек Георги Котев, изнесе данни за сериозни нарушения в процедурите там. В началото на миналата година още един експерт от централата, Александър Белковец потвърди думите му. Да кажем, че при предишното управление ДАНС беше заета да разследва журналисти и политици. Какво прави сега?
Според думите на Белковец (ТУК), за пореден път ни е спуснато решение от Русия и то в противоречие с правилата за безопасност.Това не е ли въпрос на националната ни сигурност?
Дали ще спим спокойно, когото такива решения се спускат и в бъдещата „сфера на влияние”- АЕЦ”Белене”?
Мога да продължа още с въпросите, но ще спра дотук. Не очаквам отговор, пък и сега има по важни неща, за които да говорим. Попаднах само още един материал по темата. В едно малко блогче от Блог.бг. Има няма десетина човека са го прочели и забравили.
Не е важно.
Само, че приемането на измененията в ЗЕС е нещо поправимо. Един закон се променя. Може да отнеме известно време, но е поправимо. Обаче една „сфера на влияние”, като тази в Белене, ще тежи на врата и на следващите две поколения.
Честито!
ЧН АЕЦ!

.

15 коментара:

  1. Това са стари, резонни номера...А за отговор, то е ясно какво ще ти (ни) отговорят- "Още нищо не е решено, ще обсъдим, ще видим...." и в един хубав ден ще му се чуе гласа..:)
    --------------
    Новото сега е един прост ,селски номер,който ББ ползва и който като всяко просто нещо сработва лесно...Пускаме приказка ,че ще правим нещо и чакаме ехото :)))
    Иначе на разни "Сови" ,"Гарги" и пр...агенции,вятър работа да вярваш, там който плаща той поръчва музиката , пардон, резултата :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Като спомена музика и се сетих за сватба. Май трябваше да завърша с Горчиво!:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Е,може и без сватба:))) То, май сега сега само гейовете приритват за сватби, другите викат, че да се обичат било достатъчно. :)))
    В интересни времена живеем, дето рекли китайците...нали се сещаш ?:))))

    ОтговорИзтриване
  4. А, ще има сватба. Булката ще сме ние, иначе казано - нас ще ни е...

    ОтговорИзтриване
  5. :)@Павел Борисов Николов - нещо такова ли?
    http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=41544

    ОтговорИзтриване
  6. Този прословут АЕЦ"Белене" се строи вече от незная колко години.Цялата работа си е здраво политическа игра и на непрекъснато изчезващи средства за уж...проекти,строежи и какво ли още не.В интерес на истина дори не мисля,че тази централа е нужна за енергетиката на страната."Белите" хора правят всичко възможно да нямат такива централи при тях,а ние нека да имаме....Вместо да се правят сериозни инвестиции във водните ни каскади и ВЕЦ-ове,ние АЕЦ та АЕЦ.Съмнявам се,че въобще нещо такова ще се построи в близките години.И да най-потресаващото е ,че няма отърване от руснаците за тези неща.

    ОтговорИзтриване
  7. Ondine, пове моето мнение е,че на този етап АЕЦ, няма алтернатива. От много години се говори за други източници, но няма нищо толкова ефективно, а и куриозът е,че е и екологично. Проблемът е в изборът и начинът на действие. Не трябва да се прави нещо на всяка цена.

    ОтговорИзтриване
  8. @krizt,в интерес на истината АЕЦ си е АЕЦ;)За Вългария е +,че ще изнася електроенергия/далече съм от мисълта,че тя е предназначена за вътрешния пазар/То колкото + толкова и -,понеже изнасяната ел.енергия винаги е излизала по-евтино на купувачите отколкото ние си плащаме тук нашата.Всички нови методи/те не са нови ами са сега модерни;)/ за добиване на ел.енергия /фотоволтаици или ветрогенератори не могат на този етап да дадат това,което дава АЕЦ-а.За "страница" като България няма нужда от такава инвестиция;)

    ОтговорИзтриване
  9. Плащаме цената на неучастието си в управлението.

    ОтговорИзтриване
  10. Ondine , права си, а Радо е добавил и причината за да са нещата така.

    ОтговорИзтриване
  11. Владо, виж на какво попаднах преди няколко дена, но някак го бях избутала на заден план, понеже все очаквах реакция на Синята коалиция:

    първият абзац

    ОтговорИзтриване
  12. Всъщност наскоро имаше реакция на Синята коалиция, но не разбрах Мартин Димитров, като икономист или като политик говори и какво иска да каже:(. Имаше и предложение за антикризисната програма, да се замразят големите проекти и един от тях беше АЕЦ. Известно време се надявах,че това с консултантите е учтив начин да се пресекат мераците на Русия, но сега не съм сигурен. Притесняват ме твърденията в линка, че има икономически ефект. Сметката може да си направи всеки.

    ОтговорИзтриване
  13. Ще има икономически ефект, спор няма... :(

    Обаче не знам дали е истина: в сайта на Министерски съвет не открих такова нещо за 31.03. Дано да е партенка.

    ОтговорИзтриване
  14. Ще има, ама зависи за кого:(. Все пак май е време пак да пиша по темата, но този път в другият блог.

    ОтговорИзтриване