Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Днес е 24 май. Вчера беше 23, а утре ще е 25 май. Нормално е нали? Щом има 23 май, нормално е след него, да идва 24.
Днес е и Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Дълго и заплетено описание, на което, когато стигнеш края, си забравил началото.
Я, да проверим още веднъж, какво е днес. Правим проверката с Google. Той знае всичко и услужливо поднася милиони резултати. Вярно, че ги подрежда както той иска, а не както са нужни на нас, но поне предлага опция, да търси само в резултатите на български.
Пишем 24 май и още преди да сме натиснали за търсене, Google ни предлага опции. Той знае по-добре какво търсим.



Веднага след дългото описание излиза и най-важното и най-вярното.
24 май почивен ден.
Ами разбира се, че е почивен ден. Нали е национален празник, а ние празниците си ги уважаваме. Почивни дни са и това е най-важното. Иначе на онова дългото описание, какво да му празнуваме?
Просветата ли, дето все не можем да и уцелим ваксата и през година две променяме учебните планове и учебниците? Или пък културата, с която се киприм, като паун с перата си, криейки голия си задник?
За какво са ни тези неща? Едно време, родителите ни казваха, да учим, за да не работим. Днес децата отново учат, за да не работят. За бране на ягоди в Испания или лалета в Холандия, не е нужно, да учиш много. Ако пък си прочел „Винету“ и „Под игото“ имаш всички шансове, да бъдеш премиер или поне народен представител.
Ами културата? За какво ни е това чудо? От липсата ѝ никой не е умрял. Нали си имаме Азис и Мишо Шамара, който чак в Брюксел се прочу?
Я, стига с тази култура, че ще се хвана за кобура!
Ако публикувам това във Facebook и си направя група, вече ще съм изпечен писател. Даже и книжка може да издам, ако набера достатъчно лайкове!
Така де! Гениално е, а даже и рима има. Яворов и Дебелянов, ряпа да ядат!
Ох! В онова дългото описание има и още. Ден на славянската писменост било днес?
Какво писменост, бе? Какви пет лева? Защо са ни и писмеността и левовете? С пет лева нищо не можеш да купиш. Виж, ако бяха евро, поне самочувствието щеше да е друго.
Славянска писменост?
Брррр....
Как старците навремето не са се сетили, че е по-лесно да напишеш:
„E3ik sve6en na moite dedi, e3ik na m@ki....“,
отколкото да се мъчиш с подредбата на клавиатурата?
Как още тогава не са разбрали, че просветата е възможност, само за тези, които я желаят, а културата е лукс и не е за гладни хора?
Абе, прости са били хората навремето! Нямали са Google, където да потърсят отговорите. Нямали са Facebook, където да обменят идеи. Нямали са дори Интернет. Добре поне, че покрай това дългото описание на днешния ден, са се сетили, да го направят и почивен ден.
Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.
Бррр....
Докато стигнеш до края, забравяш началото. Сбъркана работа, но нали е и почивен ден и национален празник, та ще го преглътнем.
Така де! Може да не сме учени, ама сме патриоти! Може да нямаме просвета и култура, но не даваме на никой, да ни нарича прости! Може да пишем на шльокавица, ама не си даваме азбуката на македонците!
Ха, наздраве! Да сме живи и здрави и догодина пак, да празнуваме!
Да празнуваме на 24 май, който е един ден след 23 май и един ден преди 25 май. Лесно се помни.

3 коментара:

  1. Продължавам да се чудя на това "славянска" писменост, ама - наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май идва от панславизма, но важното е какво сме получили ние.

      Изтриване