За влизането и излизането

На една далечно място, през девет планини в десета, преди много години живяло едно малко племе. Живеело тихо и спокойно без да се вълнува от събитията разтърсващи околния свят.
Живеело си племето спокойно, но един ден спокойните времена завършили. Светът се бил разделил на две части, другите племена се били събрали в съюзи, готови да унищожат и себе си, за да навредят на другите.
Дошло време, когато племето трябвало да избере към кой от двата враждуващи съюза да се присъедини. Трябвало да направи избор или всеки ден да трепери за бъдещето си, зависимо от капризите и политиката на своите съседи.
Събрали се хората от племето и дълго умували. Всеки от двата съюза имал своите плюсове и минуси. Присъединяването към някой от тях, можело да бъде и добро и лошо.
Дълго умували хората от племето, но нищо не решили. Само се изпокарали и самите те се разделили на два лагера, които не можели дори да се гледат спокойно. Накрая решили да се допитат до най-стария човек в племето.
Старецът бил живял много години и бил свидетел на добри и лоши времена. Живеел уединено, но всеки пък когато някой имал голям проблем, отивал при него, знаейки че ще получи добър съвет.
Отишли хората при стареца и го запитали към кой от двата съюза на племена да се присъединят. Старецът навел глава и дълго мислил.
- Не мога да ви кажа, към кой съюз да се присъедините. - рекъл накрая старецът. - Дори да можех, нямаше да го направя, защото моите години изтичат, а последствията от това решение ще са за вашите деца и внуци. Вие трябва да направите избора.
Преди да решите обаче погледнете гледката, която се вижда от тук. Блатото е красиво през пролетта, както и върховете на планината зад него.
Има съюзи като блатото. В тях лесно се влиза, но никой никога не излиза жив. Има съюзи и като планината. Трудно някой достига го върховете ѝ, но изкачи ли ги разбира, че си е струвало.
Старецът замълчал за кратко, а след това се усмихнал.
- Има всякакви съюзи, но ако бях млад, бих избрал друго. Погледнете небето. Погледнете птиците. Те не са в съюз нито с блатото, нито с планината, а това не им пречи да живеят свободно и добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар