Да те лекува доктор, дано!

Скоро попаднах на една публикация , отнасяща се за поредното предложение за подобряване на българското здравеопазване (ТУК). Не помня от колко време си говори за тази болна тема. Следват предложение след предложение. Постоянно се сменяват правилници и закони, но реално нещата вървят назад. Докато политиците си умуват, болните страдат и умират от липса не на пари , а предимно от лошата организация в тази област.
Живея в малък град, но болницата тук е сравнително голяма и нова. Има достатъчно персонал и финансиране. Когато, обаче някой сериозно се разболее, близките не викат Бърза помощ, не го карат и сами в болницата. Търсят да организират транспорт до столицата. Влизането в градската болница се приема като смъртно наказание.
Преди година братът на една позната, влезе уж с диагноза възпален апендикс и беше изписан на втория ден, без дори да го прегледат. Излишно заемал болнично легло. Обявиха го едва ли не за симулант. На изхода от болницата, обаче болката станала непоносима и роднините го закарали в софийска болница. Оказа се перитонит и младежът, се спаси по чудо. Още се възстановява от операцията. Това не е първи случай на лекарят допуснал грешката. Случва му се на практика постоянно, както и постоянно е пиян на работното си място. Вече има няколко дела заведени срещу него, но са прекратени. Защото човекът знае с кого да си пие уискито. При толкова случаи няма дори и едно административно наказание. Това, което най-много ме смущава е, че никой от иначе кадърните лекари в болницата не реагира публично. Всеки извръща очи и твърди, че го прави от колегиалност.
Такива случаи са чести и ще продължават. Ще продължават, докато назначенията и уволненията на директорите на болници са политически актове. Ще продължават, докато няма истински контрол върху работата на болниците и лекарите. Ще продължават въпреки протестите на потърпевшите.
Кой е виновен за това положение? Най-лесно е да кажем – политиците. Само, че според мен нещата няма да се оправят, докато самите лекари не пожелаят наистина да променят нещата. Има много умни и човечни хора сред тях. Това не е работа, а призвание и не всеки става за нея.
Това е хубаво, но всички те твърдят, че са професионалисти. Само, че професионализма за мен не е само механично изпълнение на задълженията, а и обич към професията. Стремеж към развитие и подобрение. Стремеж да се махнат всички петна от сферата в която работиш, а не виждам това в днешните лекари.
Пожелаят ли някога да се отърват от некадърниците и печалбарите в професията, да изчистят лицето и и наистина да се гордеят с нея, никой не може да ги спре.
Сигурно някой ден и това ще стане. Надявам се да доживея този ден. Дотогава хиляди хора ще продължават да страдат и да умират. Други отчаяни ще попадат в лапите на нароилите се псевдо-лечители.
Дотогава фрази като: ”Да те лекува лекар!” ще звучат, като проклятие.
Дотогава не ни остава нищо друго, освен да се оплакваме на Арменсия поп (ТУК), или на омбудсмана на България(ТУК).
Резултата ще е един и същ!

19 коментара:

  1. О,тази тема е бъчва без дъно,радвам се че я засегна.Аз погребах дете на 4 месеца,благодарение на профисионализма на някои доктори.В Китай се счита че си лош лекар ако имаш много пациенти,у нас е критерий за профисионализъм.

    ОтговорИзтриване
  2. Много рядко се разболявам, но преди време, май в резултат от недоспиване и преумора, вдигнах внезапно кръвно - за първи и последен път (засега) - и ми се наложи да отида на лекар. Освен с успокоителното "Ще ти мине", бях удостоен и със съвет да си соля и да ям чубрица, защото от нея падало кръвното. Ега ти и знахаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Valentin Mihalev ,
    каквото и да кажа, ще е малко.

    ОтговорИзтриване
  4. Павел Борисов Николов ,
    аз бих си сменил лекаря веднага. Има добри хора и професионалисти сред тях. Мой приятел е такъв. От три години почти няма почивен ден. Тук искам да наблегна на мълчанието им. На криво разбраната колегиалност. Затова нещата ще продължават да се влошават.

    ОтговорИзтриване
  5. Тoва за мен не е колегиалност,а съучастничество в престъпление!Неморално е!За думата "хуманност", с която се свързва професията им,дори не споменавам,от уважение към смисъла на съдържанието и'!

    ОтговорИзтриване
  6. bizcocho ,
    така е, а най-лошото е,че това се случва и в други сфери на обществото, в което живеем. Извръщаме глава и се правим,че не виждаме. Ставаме съучастници.Ти си от малкото хора, които реагират.

    ОтговорИзтриване
  7. Единственното което можем да си пожелаем е здраве, а когато ни се наложи и повече късмет, за да попаднем на някого, които ще изпълни професионалните си ангажименти достойно или поне ще ни обърне нужното внимание.

    Преди няколко години ме оперираха от апендикс - по спешност.
    След операцията се оказа, че съм имала цистит, а апендикса ми е бил здрав - както и да е - има грешки, които са доста по страшни и непростими с безотговорноста си.
    Жалко е, че кадърните и професионални лекари трудно виреят в среда на безхаберие.

    Пожелавам на всички ви здраве!

    ОтговорИзтриване
  8. Това е болна тема за всички. Никой не е застрахован, че няма да се разболее.
    Истината е, че все повече от можещите лекари, предпочитат да работят в други страни. Няма да кажа нищо ново, но е така. Всички го знаят, но си траят и иската да се лекуват. И лекарите са хора с желания и потребности и те искат да живеят прилично. Ругаем, когато някой лекар бъде хванат, че взема подкуп, но не търсим причините за това. Все по-малко можещи лекари останаха в България. Срамно е, че една мед.сестра или лекар, получават по-малко възнаграждение от чистачка в министерския съвет или народното събрание.
    Мога само да ти пожелая - Да не дава Господа, да се разболееш.

    krotalka

    ОтговорИзтриване
  9. Че аз това и направих. Смених го!
    А иначе криворазбраната колегиалност я има и на други места. При учителите е абсолютно същото.

    ОтговорИзтриване
  10. Лекари,учители - факт е, че са на върха на корупционната схема,(според официозите), но защо? Не е ли причината в другите корумпирани - в политиците? Кой им определя мизерни и обидни заплати? Нима ние, пациентите, потребителите? Не. Но и другото е вярно - тяхната професия е въпрос на призвание, който не е призван - вън!

    ОтговорИзтриване
  11. Да и аз се надявам да доживея този ден. За съжаление проблемът не е само по болниците...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Не мисля,че в болниците в София стават по-малко грешки.Самата аз имам няколко подобни случая,като един касае живота на големия ми син,когато четири дни осем различни лекари не поставиха правилна диагноза за апандисит и едва бе спасен след масивен перитонит.
    Проблема е много голям за цялата страна.
    Но лично аз предпочитам да живея така,че да не се налага да се сблъсквам с лекари,поне доколкото зависи от мен.

    ОтговорИзтриване
  13. Извинявам се,че не отговорих на всеки коментар. Постингът беше качен и svejo.net и прочетен от доста хора, но очаквах да се обади и някой лекар. За съжаление това не стана, което ме кара да си мисля, че самите лекари не желаят нещата да се променят. Предпочитат да заминат другаде, а не да подредят собствената си къща.

    ОтговорИзтриване
  14. казано честно този постинг, а и повечето коментари, разтърсиха крехката ми душевност.

    хора, ако бях доктор в населеното ви място, веднага щях да си стегна багажеца - при толкова компетентни и подготвени медицински хора аз място за лекар не виждам.

    е, стана ми ясна още една причина за задръстванията в София - при настинка и грип явно всеки тича при специалистите.

    ама моля ви се, не прекалявайте - не искам да ми стреснете и моя доктор и да вземе да се изнесе от държавата направо. или да си смени професията.

    ОтговорИзтриване
  15. Aria,
    нямам намерение да стряскам никого, а и лично аз не коментирам начина на лечение или организацията в здравеопазването. Самият аз в момента съм жив благодарение на един лекар.

    ОтговорИзтриване
  16. точно това ми е мисълта - защо този доктор сега трябва да си "чисти лицето" от л...та, с които го замеряш, с извинение.

    дълбоко съм чувствителна, когато агресивната енергия на "обществото", поради неумение да се канализира в превилната посока, се насочва по пътя на най-малкото съпротивление.

    ОтговорИзтриване
  17. Aria , не замерям никого и съжалявам, че си го приела така.Критерият ми е еднакъв и към моята работа, където също има какво да се направи.Може и да съм сгрешил. Не съм безгрешен и още в предишният си блог бях каза,че се радвам, когато има мнения различни от моето.Така човек може да си "свери часовника". Точно затова са коментарите.

    ОтговорИзтриване
  18. не си сгрешил - как би могъл? когато един човек си казва мнението, не би могъл да сгреши.

    просто аз побеснявам, когато пак и пак и пак и пак (тук мога да продължа до безкрайност) нещо (като постинг, статия, репортаж) задвижи обществения "лайномет" към произволно взета социална група.

    първо реших нищо да не пиша, но като прочетох следващия постинг - и ми дойде в повече :-)

    как хората тук да постигат целите си, ако не получат подкрепа? защо така лесно частното, лично недоволство се превръща в обобщение и етикет?

    всъщност, най-вече ме подразни че точно това си го написал точно ти. но вече ми мина :-))))

    успех и красиви дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Aria, не е до частното и лично недоволство. Никой не роптае срещу лекарите по призвание. Но ако като мен си загубила и детето си и майка си вследствие на некадърност недопустима в тази хуманна професия, (майка ми например бе 40 год мед. сестра, тя предпочиташе да я наричат "милосърдна"), не знам как би реагирала. Няма милосърдие и професионализъм в докторчета, които си играят на компютъра докато пациентът им се нуждае от грижи!
    Нито пък в такива, според които детето ми бе до последния си миг - здраво!
    Все пак, пожелавам честит професионален празник на всички, които работят в унищоженото здравеопазване на родината ни - по призвание!

    ОтговорИзтриване