Кой?

След малко повече от една година скоро отново ще има избори. Една година, в която държавата се водеше от кукловоди, без някой да носи отговорност за действията на правителството.
Не харесвах по-предишното правителство, не харесвах и предишното, сигурен съм, че няма да ми хареса и следващото. Нямам никаква надежда, че нещата ще се подобрят, а това е важното.
В изминалата година най-често задавания въпрос беше:
Кой? Кой предложи Пеевски?
Всъщност не мисля, че това е важно и отговорът ще бъде полезен на някого. Според мен правилният въпрос е:
Защо предложиха Пеевски?
За разлика от „Кой?“, отговорът тук е ясен, но някак не разбираме важността му.
Предложиха го защото можеха да го направят. Предложиха го, защото достатъчно на брой хора, бяха им гласували доверие, в замяна на сладки празни приказки. Предложиха го, защото правилата на представителната демокрация са такива. Политическата сила( или сили ), която има 121 народни представителя получава властта и правото да предлага и назначава.
Скоро отново ще има избори и преди тях, много хора сигурно се вълнуват от друг въпрос, започваш с „Кой?“.
Кой ще управлява България?
Само че, за мен и този въпрос е без значение. Не защото не ме вълнува моето бъдеще и това на България, а отговорът няма да промени нищо.
Наистина комбинацията от БСП и ДПС на власт е по-унищожителна за страната от тропически ураган в комбинация с изригване на вулкан и земетресение от степен 8 по скарата на Рихтер. Обаче нима ББ и ЦвЦв на власт е хубаво? Сами или в комбинация с РБ, който още не е наясно какво създание е е все едно.
Факт е, че след изборите нищо няма да се промени. Факт е, че отново отиваме на избори без да имаме вариант за избор. Нищо чудно догодина отново да гласуваме и отново нищо да не се промени.
Факт е, че не става само с избори. Трябва и акъл...
Като стана въпрос за акъл се сетих за друго нещо. Сетих се за „умните и образовани протестиращи“. Аз съм просто провинциалист без възможности, може би недостатъчно умен щом работя цял живот във фирми, които произвеждат реални български продукти, а не в институт или кантора. Не мога да променя нищо, а пък и когато правя нещо, обичам да зная какъв ще е крайния резултат. Може би затова през изминалата година не направих нищо, за да променя нещата.
Ами умните, какво направиха? Какво измислиха? Какво промениха? Оставката се случи, не защото я искахме, а въпреки това, а боядисаните паметници не се броят за актив.
Всъщност няма значение. Няма значение и Кой, и Какво и Защо. Има значение само, че продължаваме да се въртим в омагьосан кръг, докато на власт се редуват магаре след магаре. Ние викаме показно за маловажните неща, а за наистина важните си трайкаме. После протестираме, скачаме и питаме:
– Кой? Кой? Кой?
А въпросът всъщност е Защо?.

2 коментара:

  1. Както винаги, българите сме силни в приказките и нямаме желание да видим очевидните неща.
    Циркът с "Кой?" просто беше поредния момент, в който някои хора си повярваха, че са призовани за велики дела.

    ОтговорИзтриване
  2. За мен промлема са не вярващите, а тези, които не вярват, но подвеждат другите.

    ОтговорИзтриване