Ако гласуваш..., ако не гласуваш...

В този постинг, няма да пиша за изборите. Няма и да убеждавам някой да гласува или да не гласува. Поводът да го напиша е една „кауза” във Facebook. Още не знам защо си направих профил там. Не мога да разбера и другите хора, какво толкова интересно има там. Едно от нещата, които най-силно ме дразнят е постоянните покани за подкрепа на дадена „кауза”. Определено практическият резултат на тази подкрепа е нулев. Има „каузи”, които според мен са стойностни. Има обаче и доста откровени глупости и поне от моят кратък опит точно с такива ме засипаха.
Миналата седмица няколко пъти отхвърлях една. Става въпрос за:

„Ще гласувам, дори само за да неутрализирам гласа на един купен циганин”.

Не искам да коментирам обясненията в подкрепа или против гласуването. Не искам да коментирам и въпросът с купуването на гласове. Това си е престъпление и би трябвало, хората на които им се плаща за опазване на законите и реда да си свършат работата. Поднесена по този начин, тази „кауза” по-скоро би отблъснала нормалните хора. Или мислите обратното? Тогава аз не съм добре.
Моето мнение е, че така поднесена „каузата” е не по-малко противна от рекламите на „Нова Зора”. Няма никаква разлика в мисленето на авторите на рекламните клипове и на инициатора на тази „кауза”.
Странното е, че не видях във Facebook, някой да реагира. Този призив се завъртя и в някои блогове, а мисля, че го видях и в svejo.net. Отново никаква реакция, а трябваше да има. Сигурно аз не съм наред. Защото според мен това е поредният опит за разделяне на хората.
Лесно е да се хвърли вината върху една или повече група сънародници от малцинствата. НИЕ сме добрите, а те са лошите. Те – циганите, турците, евреите, другите...
Те пък от своя страна се затварят още повече. Щом всички ги мерят с един аршин, защо да си създават главоболия и да обясняват на някой, който вижда само черно и бяло.
По същият начин се хвърля вината и върху различните групи български граждани. То не бяха упреци към учители, лекари, пенсионери.

В общият случай рецептата е проста:

НИЕ и те другите...
НИЕ сме нещо повече!

Какво повече? По-умни, по-образовани, по-богати, по-млади, по-красиви...
Преди години расизмът е бил просто нещо. Цветът на кожата е бил определящ в повечето случаи. Изключение са правели страните с кастова система в Азия. Днес нещата са по-сложни. Казваме, че расизма е в миналото, а той днес си живее и процъфтява. Придобива нови измерения. Днес се натъкваме на всяка крачка на него. Днес той разделя и хора с еднакъв цвят на кожата и от една народност. Основното е разделянето НИЕ и те. Те –другите.
Виждането само на два цвята си е болест, независимо кои са цветовете. Човечеството скоро няма да се отърве от нея. Тази болест се използва винаги в моменти на криза.
Днес целият свят е в криза. Не криза на икономиката. Това ще отмине. Кризата е на ценностите и тя не е от днес. Криза на зрението. Виждаме всичко в два цвята.

Разделяй и владей! Всички знаем тази фраза. Знаем я, а не я помним. И докато е така ще ни яздят, а ние ще си спорим в нета и кръчмите. Заслужаваме си го!
Кой има интерес от това? Кой има интерес да разделя и да ни представя всичко в два цвята?


Преди време попаднах на едно руско клипче. Смешно, но и сериозно. Няма много връзка с темата, но ми се иска да завърша с малко добро настроение. Усмивката е нещо, което ни обединява, а не ни разделя.
Струва си гледането. Нека усмивката е поздрав за всички, виждащи дъгата. Виждащи как цветовете на дъгата, сливайки се дават бяла и топла светлина.

Имам и една молба.
Следващият път, когато някой започне да дели българските граждани, независимо по какъв критерий помислете, кой има интерес от това. И реагирайте като хора.
Следващият път, когато Вие започнете да делите българските граждани на групи, спрете и помислите. Кой има интерес от това?




-

21 коментара:

  1. Иска ми се повече хора да мислят като теб! Имам собствено мнение относно делението, което се получава в страната ни ..и кампаниите били те на "Нова зора" или на някой друг ... цигани, турци и т.н. прав си ...че се опитват дори и нас да противопоставят на млади, стари - образовани или необразовани... Всичко ще продължава да се случва, докато не настроим струните на верния тон.
    По цял свят има корупция, купуване на гласове и т.н. - ние обаче като невидели ...а може нещата да са доста по-рафинирани и деликатни, така щото да не страдаме ние обикновените хора ...Аз самата работя с хора от всички среди и етноси.
    И както е рекъл народа - ами всяко стадо си има своята мърша ... и мършата е един вид - тя не може да бъде категоризирана - вони еднакво ...
    Питанката е ... мазохисти ли сме, щом си причиняваме сами такива страдания?!

    ОтговорИзтриване
  2. Откакто свят светува, хората се сравняват и се съревновават, а оттам се наслагват и стереотипите.
    Достатъчно е да видиш изобилието от конкурси, избори, въобще всичко, което си струва да бъде сравнявано, избирано, пиедестало-поставяно. За да ти стане ясно, че колкото и да те дразнят следствията, причината е неизкоренима - СУЕТА.
    Оттам нататък, за да започне да се разплита нишката и суетата да повлече със себе си споровете кой е по-по-най, е просто въпрос на време и обстоятелства.
    Едно голямо "Дайте да си ги мерим!", което има претенции да се нарича израстване, и ако щете - модернизация.

    Думата "кауза" предполага някаква помощ, ако не -съпричастност. Предполага обединение, но всъщност си прав, че и разделя - зависи откъде ще го погледнеш. За жалост и в тях целта на повечето е просто да има трибуна за чесане на езици, мъдруване и дървени философии. Толкоз.

    Безспорно ограничено е да класифицираш по определени показатели. Дори да разбирам защо това се прави, не го намирам за правилно.
    За мен има само едно разграничение - мислещи хора, и незамислящи се. Дискриминативно ли е? Струва ми се - не. На всички е даден мозък, но някои просто не го ползват по предназначение.

    ОтговорИзтриване
  3. На калпави българи циганите им пречат. А що се отнася до каузите във Фейсбук, вече ги отхвърлям всичките, независими за какво се отнасят: от тях ползата е наистина колкото от пръч мляко, така че са само губене на време.

    ОтговорИзтриване
  4. 20 години само се неутрализираме и вижте резултата.

    ОтговорИзтриване
  5. наскоро и аз се регистрирах във фейсбук; даже се оказа че имам по-стара регистрация :-))), но нещо не ми е свръхкомфортно още - леко не съм наясно за какво може да ми послужи :-)))

    да, мога да се присъединя към някоя "кауза", ако това трябва да е думата, въпреки че ставам все по-предпазлива към хвърлени в публичното пространство послания.

    ОтговорИзтриване
  6. @Neizi_ss, доста хора мислят така. Само ми се иска да реагират навреме.
    @Хриси ,харесва ми твоята дискрининация:).
    @ Павка, и аз вече започнах да отхвърлям и такива,които одобрявам.
    @Балтазар, ние се неутрализираме, а някой ни гледа сеира. Харесва ми,че се от хората, които не подминават такива неща.

    ОтговорИзтриване
  7. Aria , значи не само аз се чудя, какъв точно е смисълът на Facebook:)))

    ОтговорИзтриване
  8. А аз отдавна не се чудя ... безразлично ми е какъв е смисъла - единственото което правя е от време на време да се забавлявам с тъпите "куизи" - и да откривам какъв цвят на косата ще ми ходи, каква жена съм и други подобни щуротии ...
    @Хриси - твоята "дискриминация" - ми харесва ... ставам последовател!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако няма Ние и Те, няма политика, няма политици!
    Помечтайте малко, представете си света без тези "опции"!
    Свят, от хора, които не губят времето си с нечии комплекси и амбиции, а живеят спокойно и достойно.
    Помечтайте малко...

    ОтговорИзтриване
  10. Нези и Владо - това е единствената "дискриминация" с резон :))) Поласкана съм! :)))

    Иначе, смисълът на Лицекнигата е да създава (уж) социални контакти, но в интерес на истината, те се изчерпват с групите, в които повечето влизат проформа - колкото да членуват там... бре, бре... това членство от времената социалистически си е почетна работа... :/
    Аз попаднах там по молба на приятели, след като се прехвърлихме от друг сайт, където комуникацията бе тотално невъзможна, а админите блееха нейде.
    Но все по-рядко влизам, а куизи избягвам да решавам, защото доброволно предоставям лични данни от профила си неизвестно на кого... (май точно с такава цел са направени и самите куизи, пък забавление -съкс).

    Владо да ми прости лирическите отклонения, ама.. :) Та, според каузите - и присъствието.
    Ако някои неща си заслужават, не можем да отпишем всички, само защото са във Фейсбук - и това е дискриминативно, пък :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам да е просто та и така ще си го кажа.
    Разделението между хората се ражда в недоверието или личен интерес. Това създава трудностти едно общество да работи ефективно.
    За facebook се отказах още като му четях предназначението.
    Мразя да гласувам заради това ,че някой е продал гласа си. Деля хората, независимо дали ви харесва, най малко на два вида такива които са част от решението и тези които не са. Това правите и вие, освен ако не ходите да купите хляб в железарския магазин.
    Недоверието поражда съмнението, съмнението ни спира да работим заедно.
    Може да ми се смеете но едно време за разлика от днес хората са имали по голямо уважение към хората които си даржат на думата и имат чуство за чест, в днешни дни много хора смятат това за демоде.

    ОтговорИзтриване
  12. slavuncho, много ми се иска хората да разсъждават като теб.

    krizt, доста често като чета това, което си написал, просто няма нищо какво да добавя. Всички аспекти си обхванал за дадената тема.

    Само ще кажа - присъединявам се към разсъжденията ви, а и на останалите.

    ОтговорИзтриване
  13. И на мен не ми харесва как е формулирана - все едно гласа на купения българин не бива да се неутрализира?

    ОтговорИзтриване
  14. Лъчезар П. Томов , така е. Подобни глупости по-скоро отблъскват хората.

    ОтговорИзтриване
  15. истина , (тъжната) истина на "О неразумний юруде"

    ОтговорИзтриване
  16. Не се сърдя,че ми изтрихте коментара,защото явно в този блог се ценят мненията на припяващите в хор едно и също,но,слава Богу,има много други блогове,където всеки може свободно да се изкаже!

    ОтговорИзтриване
  17. tan4etonet,коментарът ви беше изтрит, защото обидихте другите коментиращи. Това не прощавам!

    ОтговорИзтриване
  18. аааааа и анонимните са изтрили! tanchetonet, наистина сме объркали блога. Смешно ми е... Смешно ми е, защото веднъж реших да си изразя свободно мнението, домързя ме да се регистрирам и мнението ми не беше прието.
    Дано и с това да не съм ви обидила. Много сте обидчиви! но то това е защото сте романтични :)

    ОтговорИзтриване
  19. mariella, анонимните, спамът и обидите се трият отвсякъде. Следя около 150 блога и в никой от тях не биха оставили коментара ти.

    ОтговорИзтриване
  20. "...Странното е, че не видях във Facebook, някой да реагира. Този призив се завъртя и в някои блогове, а мисля, че го видях и в svejo.net. Отново никаква реакция, а трябваше да има. Сигурно аз не съм наред..."
    Ами, липсата на реакция може да означава и пренебрежение. А пренебрегнатото може и да бъде забравено. А когато станат по-напористи е необходимо и е добре някой да осмисли нещата...
    И на мен ми хареса дискриминативното мислене на @Хриси :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Така, радвам се че попадам на коментар за каузата ми макар и късно.
    А как ще реагираш като разбереш, че ти сам започна да следиш един от блоговете ми. Явно не съм чак толкова далеч от начина ти на мислене. Не съжалявам за начина, по който формулирах каузата. А зад заглавието се крие следното обяснение:
    "
    1. Да се гласува изобщо
    2. Да се подкрепят тези, на които симпатизираме
    3. Ако никой не става, да им го покажем чрез протестен вот
    4. Ново: Надъхайте свои приятели извън Фейсбук, които не са решили или не искат, също да гласуват (чрез аргументите на тази кауза или чрез свои)


    Казвал съм, че живея в циганската махала и познавам свестни цигани и турци, които уважавам.
    Да, използвам името на етнос, за да жегна и провокирам останалите. Нека обаче се замислим дали този етнос има лошо име без основание. А дали достойнството на някой ще се накърни мисля, че идва от това дали е продавал и дали ще продаде гласа си. Също така предпочитам да наричам нещата с истинските им имена. След 20 години вероятно и 'ром' ще е мръсна дума, ако не се променят тенденциите.
    "

    Запознайте се с нещо обстойно, преди да го отречете, не позволявайте на предрасъдаците си да реагират преди вас.
    Коментари и недоволни имаше десетина, но в форума на самата кауза.

    ОтговорИзтриване