Не е твоя работа

-Чичо, искам сладолед!
-Вече изяде три, малко Принцесо! Ще те заболи гърлото.
-Гърлото не боли от сладолед, а от безалкохолни, чичо. Четох за това във вестника.
-Вестниците не са за теб, малко Принцесо! Още си малка, гледай си книжките с картинки. Има кой да решава вместо теб.

-Чичо, защо този човек, който тича открадна портмонето на бабата.
-Не е твоя работа, малка Принцесо! Има си полиция, за да се занимава с това.

-Чичо, ама защо полицаят вместо да подгони крадеца, се обърна на другата страна и продължи да си люпи семки?
-Не е твоя работа, малка Принцесо! Полицаят си има началници, те ще му търсят сметка. Искаш ли да ти взема и на теб пакетче семки?

-Чичо, защо този чичко бие жена си на улицата и никой не му казва, че не е хубаво?
-Не е твоя работа, малка Принцесо! Малка си още за да разбереш. Нали искаше да ти взема сладолед? Хайде, от мен да мине, но за днес ти е последен.

-Чичо, защо тази кола е паркирана на детската площадка? Паркингът е на пет метра и е празен.
-Не е твоя работа, малко Принцесо! Нито колата, нито детската площадка са наши.

-Чичо! Чичо, виж този чичко, как взе чуждо колело!
....
-Чичо!
-Не е твоя работа, малка Принцесо! Има неща, които ще разбереш, когато пораснеш.
- Ама, чичо бе! Това беше твоето колело!
-Не е твоя....
...

....

16 коментара:

  1. Децата са със чисти сърца но не всички остават такива като пораснат!От плицай нагоре не виждат по далече от носъ си!А пък българина се разбягва когато "яйцето опре до г.....!"

    ОтговорИзтриване
  2. За мъжа дето бие жена си на улицата, видях го на практика , полицаят дори беше обърнал гръб на 3 крачки , разликата беше , че от стоянката за таксита "кацнаха" 2ма таксиджии дето се бяха отказали да спират бияча и го бяха подбрали.

    ОтговорИзтриване
  3. Колко хубаво би било да успеем да запазим детските съзнания чисти и непокътнати от заобикалящата ги мръсотия и мерзост.
    Но те разбират.И фактът ,че питат вече ни показва,че това за тях е нещо наполовина ясно.Те знаят ,че е нередно,но биха искали да им посочим логичбно обяснение.Което само по себе си е доста невъзможно без да използваме неща от живота на големите,прекалено мръсни и цапащи за децата...
    Кофти..но моментът накрая ме усмихна :)
    Благодаря krizt :)
    Хубав ден желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз не разбирам: защо? Защо толкова често подобни случки? И все безнаказани? И дори да се знаят отговорите, променя ли се реалността? И защо не?!
    Не че всъщност.. хм, е моя работа..

    ОтговорИзтриване
  5. Точно затова се случват - заради прословутото "не е твоя работа" ... демек, щом не се случва на теб, няма какво да го мислиш. Но с бездействието си толерираш подобни неща, и оставяш у децата усещането, че случващото се е нещо нормално... и ги възпитаваш в непукизъм.
    Винаги ще има темерути, облечени в униформа, и темерути, които смятат, че могат да правят каквото си искат - безнаказано. Жалка картинка.

    ОтговорИзтриване
  6. Хе-хе, krizt, ти да не си видял моя баща някъде? :)) И на мен така ми отговаряха - Не е твоя работа, Малка си още, Като пораснеш ще разбереш. Беше ми насадил много красиви комплекси :))
    Винаги има начин разбираемо да обясниш на едно дете какво се случва. Накефи ме края на разказа! :)

    ОтговорИзтриване
  7. :-) добри въпроси, кофти отговори - или по-скоро отговор. да не говорим за отсъствието на действия - нали учим малките не с това, което казваме, а с това, което правим. чудесна тема за размисъл, Владо!

    ОтговорИзтриване
  8. Може би ще се повторя, но всеки възпитава така, както е бил възпитаван. Е, някои намират сили да нарушат статуквото, но не са много...
    От друга страна, на приемствеността между поколенията се гради цивилизацията.
    Проблема е и много прост, и много сложен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Да не е твоя работа!Веднъж,стоейки на една спирка,видях как едни цигани свиха портмонето на една дама,качваща се в автобус.Точно когато се затваряха вратите.Развиках се,въпреки че много хора видяха,никой не реагира.Аз за малко да изям един пердах от циганите,разминах се с плюнка.Нямаше полицай наблизо,който да люпи семки,а циганите си офейкаха набързо.С госпожата незнам какво стана после.Сигурно е разбрала какво е станало,чак като си е търсила портмонето да си плати билетчето.Аз пак бих се намесила,но има хора,които са си изпатили от такива действия и за това "повече не е тяхна работа".

    ОтговорИзтриване
  10. Извинявайте,че няма да отговоря на всеки поотделно. Миналата седмица прочетох три постинга по темата са сегашното младо поколение. За съжаление изпуснах момента да коментирам, но пък горните редове са част от отговора ми. Сигурно ще пиша пак по темата,но мисля, че голяма част от проблемите идват от това,че казваме: "Това не е моя работа" твърде често.
    И още една уточнение. Последната случка е почти истинска, само че не се случи на мен и вместо колело беше телевизор:).

    ОтговорИзтриване
  11. Както винаги си добър разказвач,нещата от живота едно към едно!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз пък ще споделя още нещо..:

    Много често в Родината се ползва израза "Не е моя работа" и често в ситуации, когато човек трябва да има и покаже отношение. Но пък също толкова често се показва отношение (предимно негативно) към други хора и реагира в ситуации, когато би трябвало да се въздържи човек от действие, заради добър етикет, в избягване на конфликт, проявявайки толерантност, тактичност и разбиране.. и често, когато наистина няма основание за намеса - в нечий чужд живот, например, грубо казано. Не знам на какво се дължи всичко това.. не бих желала да оценям и осъждам. Признавам, че в известна степен наистина не е моя работа (не случайно и с лека самоирония споменато по-горе): с нищо не мога да допринеса за промяна - с България връзката ми е чисто емоционална, главно заради произход и минало. Но ми е тъжно, четейки за такива случки и обществени явления.. и рядко споделям, а ми е болно.

    ОтговорИзтриване
  13. Слушал съм го и от други хора живеещи извън страната. Не знам на какво се дължи. Като отделни хора сме свестни, но взаимодействието между нас не върви.

    ОтговорИзтриване
  14. Чичо, чичоооо...:)
    Така живеем, със затворени очи!

    ОтговорИзтриване
  15. Доста емблематична истроя за съвременното българско общество, за което единствено личното му благосъстояние е негова работа.

    ОтговорИзтриване
  16. Но когато се случи на нас (както накрая с колелото) вече става наша работа, нали. А ако беше наша работа и в останалите случаи, те щяха да са много по-редки.

    ОтговорИзтриване