Свински грип

В селската кръчма беше студено и задушно. Облаците тютюнев дим се стелеха ниско, сливаха се с пушека от печката и създаваха неповторими картини.
Печката не искаше да се разгори и пуфтеше възмутена от мокрите дърва, с които я бяха натъпкали. На една маса в близост до нея, седяха трима души. Мълчаливо отпиваха от чашите загледани пред себе си и дори не усещаха студа и пушека.
-Болен е. Много е болен. Докторът го прегледа и каза, че състоянието му е критично. Ако съм се обадел седмица по-рано, щяло да има надежда, но сега не давал никакви гаранции. Пенке, бе я сипи по още едно малко, че ми е тежко на душата.
Бай Иван, свали шапката си, приглади косите си и пак я нахлупи. Една сълза се търкулна по бузата му, но той не и обърна внимание. Така и не се разбра, дали сълзата е от мъка, от димната завеса или пък от домашната ракийка.
-Отчаян съм. Никога не се предавам, но този път не мога да се лъжа. Вчера гледах и по телевизията за болестта. Страшно нещо, ей! Това Америка, това Европата, това даже и Съюза, като ги е подхванала - мори наред. За Китай няма данни, но там и без това са много и даже ще благославят болестта, че ще им намали прираста.
Никой не знае от къде се е появил този мор, но предполагам, че са го пуснали нарочно. Проклетите фармацефтични компании сега ще напълнят гушката. Големците са се подготвили предварително, а ние простите да мрем. Ех, сърцето ми е на топка, защото не мога нищо да направя за него. Дробовете му били пълни с вода и диша на пресекулки. Не се помръдва даже, а само ме гледа с тъжните си очи, а в тях мъка, мъка...
-Защо не опиташ при баба Цонка.- обажда се кръчмарката.- Миналата година, като бях болна ме цери. Даде ми някаква мас за мазане и забърка билки ли, що ли не зная. Изгори ме и отвътре и отвън, но за два дена бях кукуряк. Разбира си от работата жената, а и на колко хора е помогнала, пък и пари не взима много.
-Ходих и там.-въздъхва бай Иван.- Вдигнала е жената ръце и вика, че е безсилна. С тази чума, не можела да се справи. Имало една баба в областният град, тя помагала понякога, ама не взимала всеки. Табиетлийка била и си подбирала, кой да лекува. Кметът бил ходил и него върнала.
-И аз гледах по телевизията.- обажда се Стойчо.- Страшна работа, ей! Разпуснали всички училища, а болниците били препълнени. Лекарствата свършили и хората си мрели като мухи. Другата седмица щели да обяват военно положение. Само военните ще ни оправят. Ще деблокират резерва за лекарства, а и ще въведат малко ред в държавата.
-Като спомена за кмета, вчера ходих до кметството.- включва се и Стоян. – Трябваше ми един документ за нивата. Влизам аз и още от вратата косите ми се изправиха. Вътре пълно с някакви маскирани. просвам се на земята и се моля това да е само обикновен обир. Пет минути лежа, а маскираните се смеят. Не било обир, а кмета издал заповед всички да са с маски, за предпазване. Нахлузиха и една на мен, ама като излязох я хвърлих. Пречи да се диша, пък каквото ми е писано. Другата седмица щели и цялото правителство да оборудват с маски. Че и президента даже. За Бойко поръчали специална маска- прозрачна. Щото не вървяло да се показва по телевизията и да не го познават хората.
-Ех!- въздъхва бай Стоян.-сега каквото и да правят вече е късно. Отива си и нищо не може да го спаси. Остава.... Остава само едно. Да му спестя мъките и да му помогна да си отиде по-скоро. Жал ми е, но друг начин няма.
Зад бара се чува шум от счупени чаши и Пенка се показва пребледняла.
-Добре ли чух! Не те е срам дърт вампирин! Как ще убиваш детето бе! Ти сърце нямаш ли! Вън от кръчмата и да не съм те видяла повече тук, че и на улицата да те видя ще те заплюя. Отивам при кмета да вземе мерки и да те приберат където трябва.
- Ама... Ама Пенке, бе! Чакай малко! Кой говори за детето? Гошко е болен бе, душко. Гошко, прасето ми. Нали го помниш, това дето пролетта от тебе го взех? Юнак стана той, ама вече бере душа. Така му било писано, ама утре още по тъмно ще му спестя мъките.
Отивам да наточа ножовете и да подготвя лампата, пък и да кажа да бабата да се подготви. Утре дружина Ви чакам още в шест часа. Да хванем студеното, пък после ще донесем и тук да се почерпим.
Пък ти Пенке, да извадиш от хубавата ракийка, а тази отрова да я скриеш, че утре ще е празник. Да полеем събитието, пък каквото ни е писано не можем да го променим. Ако е речено да мрем от свински грип, кола няма да ни сгази.
Ха със здраве!

.

8 коментара:

  1. То телевизията голяма работа ама я да си ядем прасето.

    ОтговорИзтриване
  2. :)В началото като чета публикацията ти,си е направо български хорър с елементи на комедия,но си напълно прав,че от някъде се пръкна този вирус,създаден е с цел определено!И понеже чета много езотерична литертура Владо ,някъкв посветен -екстрасенс ,беше споменал и,че пилешкия и свинския грип е отмъщението на животните към хората,за това че ги колят,убиват и т.н.,колкото и странно да ни се стува,като се замислим има нещо вярно...

    ОтговорИзтриване
  3. Отново ме обзема коледното настроение :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Вчера гледам Чочо - качил се на дръвника и хрупа мушмули от един клон, полегнал над него. Куче, ама и той знае за птичия и свинския грип, за лудата крава... Трябва да завъдя зайци. Хем ще се разтушава да ги гони по двора, хем ще хапва и месце... ако си хване :)))

    ОтговорИзтриване
  5. То не беше луда крава, пилешки, свински грип...Какво ли следва - я кози грип,я нещо друго.
    Сигурно ние, хората сме виновни, но от това не ни става по-лесно.

    ОтговорИзтриване
  6. не знам - все си мисля, че истерията като че ли е по-голяма от опасността - вярно,че има смъртни случаи - но пък като се замисля българите сме скарани с профилактиката - скарани сме с това да вземаме мерки навреме - почваме с бабините илачи и се сещаме за лекаря, когато стане късно ... вярно че всичко опира до пари и възможности, но здравето не е шега работа ...

    ОтговорИзтриване
  7. @Руми, това е приказка:).
    @Силвия, не вярвам в това,че е някакво отмъщение.Всъщност вирусите са нещо нормално в природата и ги е имало и преди да ги има хората.
    @Балтазар, ще трябва да почакаш още малко:).
    @slavuncho, Чочо си е умник и знае,че най-важното е балансирана диета:). Нали не е тръгнал и той с маска:)).
    @diandra, мисля,че проблемът е друг. За много от нещата в природата още не знаем, а когато научим ни хваща паника от собствената си безпомощност.
    @Neizi_ss , права си. Ако извадят статистика ще се окаже,че и миналата година са умирали хора от грип(по-точно от усложненията му). Паниката е най-голямата болест.

    ОтговорИзтриване
  8. Паниката може би е най-голямата болест, но факт е, че има хора със слаба имунна система, които са потърпевши, за жалост - с летален изход.
    Мен ме дразнят две неща: Непрозрачността в медиите, където типично по балкански политиците ти обясняват как "Няма страшно!", и говорят общи приказки, скривайки точната статистика на смъртните случаи, докато в нормалните държави се предприемат мерки.
    Другото дразнещо е безхаберието на някои хора, подчинено на мисленето:"То хора измират всяка година и други се раждат." Егати, щото измирали, дай да зае*ем превантивните мерки, да се успокоим, и да не пазим нито себе си, нито другите. Щото е голяма философия да приемаш витамини, да пиеш чай и да носиш маска, когато се налага.
    Уморих се от несериозности. И от непукизъм.

    ОтговорИзтриване