Империята(БАН) отвръща на удара

През тази седмица името на България отново се прослави в световните медии. Този път не с поредният корупционен скандал, не с поредните ни сънародници задържани за трафик на дрога или хора, дори не с ловните подвизи на Президента на Републиката. Изненадващо е, че и ББ не е споменат.
Новината, която обходи света и ни извади на светло този път дойде от БАН.
Ако някой не е разбрал и си мисли, че става въпрос за скучни фундаментални открития в областта на физиката, химията, математиката или друго от този род се лъже. В БАН отдавна са над тези неща. Отдавна работят на по-високо ниво и вече имат успехи!
Наши учени са успели да осъществят контакт с извънземни. Поговорили си с тях за времето, за цените на доматите и за изкуството на житните кръгове. Контактът бил осъществен не с тривиалните научни методи, а на по-високо духовно ниво.
Лично аз не се учудих на съобщението. Не се учудих, че за него се съобщава точно сега. След „атаката” от финансовият министър трябваше да последва отговор и той дойде.
БАН(Империята) отвърна на удара. Няма лошо. Когато моят работодател, който ми плаща заплатата каже, че не правя нищо, аз вадя тефтерите и отговарям:
-Не си прав, шефе! Миналата седмица свърших това и това, тази седмица работих по три задачи, от които две довърших, а третата не успях. Утре започвам, работа по нова задача, за която ще ми трябва помощ и малко финансиране.
Очаквах и отговорът от БАН да изглежда така. Очаквах, да се извадят нещата, които наистина са полезни за българската наука и икономика. Има такива неща! Ха тогава да го видим министърчето, какво ще каже? Всъщност не мисля, че БАН трябва да се отчита на министър или президент. Тя е на всички български граждани и отчетът и трябва да е към тях.
Да, ама не! Вместо това от БАН изскочи поредното недоразумение, размахано с гордост и добило бърза популярност. Предишното беше размаханият от президента Първанов антикризисен план, написан като съчинение на ученик в четвърти клас. Половината от подписалите го дори се отрекоха от него, което е още по-жалко.
Жалко, но не и изненадващо. Докато се разменят удари между институциите, все повече проличава, че Академията, която трябва да е повод за гордост за всеки българин е всичко друго, но не и работеща структура. Ясно е отдавна, че са необходими промени. Друг е въпросът, че промените ще отнемат години и не съм сигурен, дали някой иска да ги осъществи.
Пиша тези редове, защото дълги години съм работил с хора от различни институти на БАН. Знам ,какво можеха и могат повечето от тях. Знам и при какви условия работеха и работят. Зная и за отровната атмосфера в научните среди и за начините за издигане в йерархията. Спомням си периодът, когато имаше ограничение и бяха задължени да работят само по теоретични фундаментални изследвания, за сметка на минималната за страната заплата. Много хора напуснаха, но това беше единственият ефект.
Затова ми е обидно от подобни циркови номера. Странно е, че никой от средите на БАН не се противопоставя открито на тях. Странно е, че никой от там не предлага начин и път за да може някой ден наистина да се гордеем с нея. Ние всички, а не само хора известни в науката само с това, че са известни,но имащи претенциите,че представляват българската наука.
Не вярвам, че и това правителство ще успее да се справи със нещата. Все пак се надявам. Иначе ще продължим да гледаме размяна на удари между „Империята” и „Републиката”. Иначе следващото „фундаментално” откритие разпространено от световните агенции ще е, че БОГ пие сутрешното си кафе с някой от нашите „учени”.И се говорят за времето, цените на доматите и лихвите по потребителските кредити.
Дано СИЛАТА да бъде с БАН!

.

8 коментара:

 1. Без коментер не съм говорила с висши сили и нямам думи!Пък и кафето си пия сама.

  ОтговорИзтриване
 2. Хубаво си го написал!:)) Аз се опитвам да ги защитавам, но си давам сметка, че и ти си прав. Факт, че от самите тях не идва никаква идея за промяна, като изключим размера на заплатите...

  ОтговорИзтриване
 3. Написах го заради хората, с които съм работил. Иска ми се циркаджиите, сътвори ли това и куп други от този род да си отидат в цирка.Не може две публикации преди сто години да ти осигуряват пожизнена рента. Ако някой сериозно се заеме да реформира нещата след 10 години пак ще се гордеем с БАН.

  ОтговорИзтриване
 4. Аз пък не ги защитавам, отдавна в БАН не се твори наука, а се пишат някакви псевдо-трудчета....Бедна държавица сме, нямаме средства за грандиозни проекти и изследвания. А иначе мога да цитирам доста мои познати, които коват истинска наука, на световно ниво, но...в чужбина. Изнесохме си мозъците, това е ! А всички кадърни хора, останали тук се захванаха с бизнес, за да изкарат за насъщния...съпруга ми е от този вид, не искаше да замине, но се отказа и от научната работа.
  Така, че БАН е един октопод, всмукал се здраво в данъкоплатеца !Както и много други институции, между другото !

  ОтговорИзтриване
 5. "Обаче,извънземните отговарят на 30 зададени им въпроса.Наблюдават ни !?!"
  Докъде стигнах ме!?!

  ОтговорИзтриване
 6. Влади,.. поздравления!

  нямам много допирни точки с тази институция.. последно лятото имах уговорена среща с шефа на издателството, уредена ми от приятелка, която работи в БАН. какво да ти кажа..
  стари соц сгради, по коридорите служителите насядали кой където завари и крепи чинии с пълнени чушки, супи и какви ли не манджи взети от стола им и отнесени до канцелариите. при някои на бюрата имаше залояло вече пиле с незнам какво си, при други в чинията - полупразна, щото разсипали по коридора половината.. не им пука. кой си, що си, за какво си там. не му дреме какво му обясняваш, не те слуша, погледът му минава през тебе сякаш си въздух.. пълна липса на комуникация, на етикет, на отношение, на разбиране, на.. абе на каквото се сетиш..
  в сградата смърди, мръсно, портиерът или беше луд, да го съжалиш. или пиян.. нямам думи.
  тия са за национална карикатура! ама без майтап.

  ОтговорИзтриване
 7. @пепеляшка, все пак има много светни хора там. За тях и за страната нещата трябва да се променят.
  @krasi vasileva, те отговорите дори са били повече от въпросите:)))Доста бъбрива нация извънземни ни наблюдават:)))
  @angie , има разлика, между различните институти в БАН, както и между хората там. Все пак описаната картинка не е изключение.

  ОтговорИзтриване
 8. Да...за страната нещата трябва да се променят ! Ама кога не е ясно ! Някой друг път.....
  И ако всичко в държавата и обществото цъфне и върже даже, е , нека тогава процъфтява и родната наука..просто нещата са свързани.

  ОтговорИзтриване