Слушате ли джаз?

По време на следването един семестър ни преподаваше една интересна личност. Не мога да кажа, че съм я запомнил с нещо извънредно, като преподавател. Помня я като жена със стил, която често намираше време да отдели някоя минута да ни поговори за поредният концерт, театрална постановка, филм или изложба, която беше посетила и впечатленията си от нея. Кой слушаше, кой не, но всички гледахме умно, а това и харесваше. В краят на семестъра ни изненада с една импровизирана анкета:
„Каква музика слушате най-често?”
Отговорите бяха: Класическа, джаз, поп и рок. Сложихме по кръстче на анкетите и ги предадохме не излизане.
На следващият ден, преподавателката влезе на лекцията цялата сияеща.
-Знаех си! Знаех си, че вашият поток е съставен от изключителни млади хора. Винаги сте ми бели любимци, но дори и аз се оказах изненадана от резултатите: За 73% от вас предпочитаният стил музика е джаз! Браво! А говорят, че днешното поколение било пропаднало и живеело ден за ден. Че мразело да мисли, че нямало цели и ценности. Винаги съм казвала, че това са глупости.
Резултатите от теста изненадват и нас, но не го показваме. На почивката пием кафе и пушим мълчаливо във вътрешният двор.
-Ама какви сме пичове!- обажда се колега, за когото знаем, че слуша само сръбска музика. – То аз драснах на „джас” напосоки, ама като днес и видях на доцентката физиономията, ми стана мило. И днес да беше анкетата, пак щях да си повторя изборът. Някой може ли да свирне някое „джас”- парче? Наближават изпитите, пък ако си засвиркам „случайно” нещо такова по време на изпита, съм сигурен, че ще има единица отгоре.
Не разбрах дали колегата е свирил „джас” на изпита, но тези дни се замислих за друго. Замислих се за старите любими песни и стилове, които се стопяват и остават сякаш в миналото. Защо ли? Не се ли пишат днес хубави български песни? Няма ли ги творците и изпълнителите днес, та навсякъде се лее чалгата.
Често се чуват гласове срещу чалгата. Критики, твърдения, че ни се насажда изкуствено, но това не променя нещата.
Причината? Поне според мен причината е, че точно това се търси и слуша днес. Всъщност нещата не стоят така от днес и не само с песните. С нарастването на материалните и технически възможности хората започват да предпочитат неща, които не ги карат да се замислят. Неща, които не трябва да помнят и не ги ангажират.
Затова се чете все по-малко. Затова и процъфтяват сапунките, затова и тъпи риалити предавания са най-гледани и коментирани.
Те се гледат, те се продават, те носят печалба, а парите са над всичко. Никой няма да инвестира в нещо, което предварително е обречено на забрава и пренебрежение.
През лятото песен по текст на един отличен поет, когото познавах от блогът му спечели второ място в конкурса „Бургас и морето”. Поетът е Пламен Бончев, а песента може да видите ТУК.
Пламен спря да качва в блогът си внезапно преди около два месеца, но едва наскоро разбрах причината.
Оказа се, че проблемът е финансов и с месеци на може да си намери работа. Получих имейл от хора, които желаят искрено да му помогнат, но финансовата помощ не е решението. Проблемът е в обещството и не може да се решава на парче. Блъсках си главата, но не мога да измисля нищо по-добро. Скоро говорих с един друг поет, който още пише, но от години не публикува нищо. Думите му ме шокираха:
-Що не вземе да нахвърля текста за няколко фолк-парчета? Или пак да наблъска на конвейр една еротична стихосбирка? Харчат се като топъл хляб, пък като стане по-известен и си осигури хлябът може да пише и за себе си.
Това ли е изходът? Това ли е бъдещето?
Иска ми се да съм оптимист, но за съжаление трябва да призная: Това е бъдещето, такова каквото по-голяма част от днешните хора го желаят. Или не сте съгласни? Искате ли да проверим? Ще сложа една анкета: „Слушате ли чалга?”
Ще имате три възможности, но няма да чакам резултатите, а ще ги коментирам предварително.
Отговорилите, че не слушат чалга са излъгали. Дори да не я харесват, я слушат. Тя е навсякъде и няма начин да я пропуснете. Просто въпросът ми е зададен неправилно.
Тези, които слушат чалга няма да коментирам, но това ще е най-голямата група, ако се съберат достатъчно гласове, за да е анкетата представителна.
Давам и трета възможност. Защото все ми се иска да бъркам. Защото ми се иска нещата да не са толкова обречени. Аз ще гласувам за нея. Символично и с малко надежда и за хората, като Пламен Бончев.
Аз слушам „джас”!

* Извинявам се, но махнах анкетата.Беше пробна, но се оказа,че пречи на зареждането на блога.

.

22 коментара:

  1. Джазът не пасва на всеки. Слушателите на джас са по-особена порода хора, малко мързеливи и почти винаги в добър синхрон със себе си. По себе си съдя де :)) за другите не мога да кажа категорично.
    И нещо друго искам да добавя. Надявам се да търпиш на творческа критика. Лично аз бих теглил чертата тук - "Не разбрах дали колегата е свирил „джас” на изпита,"
    Познато ми е чувството, когато човек иска да каже много неща и да не се размаже. Не винаги се получава.

    ОтговорИзтриване
  2. Слушам всичко... Няма да си кривя душата... Много си зависи от ситуацията.
    Ама най-често слушам детска гюрултия и озвучаване на анимационни филмчета! :) От шумотевица ми иде да се "джас"-на понякога! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. @Балтазаре, приемам критиката.Даже съм благодарен, когато някой добронамерено не замълчи, а я сподели. Знам,че е грешка, но просто не можах да се спра.
    @Златина не споменах в поста моите предпочитания. И аз слушам всичко, но най-много обичам старите поп и рок парчета. Детската гюргюлия е в отделна категория и не може да се сравни с нищо:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Аз слушам всичко не музиката прави човека а това което е вътре в него.

    ОтговорИзтриване
  5. Владо, кое е "детската гюргюлия"? :):)

    ОтговорИзтриване
  6. Джаза наистина е нещо по-различно.Това е музика,която слушам в определни моменти,когато съм в едно особено настроение-трудно ми е да го обясня.Но във всеки един момент,когато слушам различна музика/повече класика и поп/имам вътршна потребност точно от този ритъм от това звучене.Така,че при мен слушането на различни стилове отразява оределено душевното ми състояние.

    ОтговорИзтриване
  7. @frog'n'roll, детска гюргюлия е музиката на детските гласове. Няма по-досадни, но и приятни звуци:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Аз също слушам разнообразна музика. "Чалга" принципно не си пускам сама, но действително както казваш слушам я. Но да си призная, не съм и по джаз музиката, но при мен в края на краищата всичко опира до настроения - за всяко настроение си имам лек определена "музика"

    ОтговорИзтриване
  9. Джазът, според мен е усещане за света около теб.

    Хора, като Пламен Бочев заслужават да споделят с нас-техните читатели онези страхотни текстове, които ни карат да се замислим, че света не е маса, върху която се кълчат една немалка част на нашето общество. Изкуството ни е необходимо, при това в цялата му палитра, за да можем да сравняваме себе си с останалите. Ако сравняваме единствено кой-какъв ланец носи, или на коя силиконът е по-добре сложен, ние автоматично орязваме мирогледа и ценностната си система. Общество без изкуство и култура е обречено.
    Владо, много се радвам, че отвори темата, явно държавата няма намерение да подпомага творчеството в страната, а като гледам бюджета нещата са доста орязани. В тази връзка, предлагам да се създаде стипендия към блога „Прочети това”, която да подпомага – до колкото е възможно творци като Бочев, които поддържат лични блогове. Мисля, че с общи усилия ще превъзмогнем геноцида на държавата. Ние живеем в общество и като такова следва да се подкрепяме, защото, ако не го направим ще се разпаднем и затрием безвъзвратно.

    ОтговорИзтриване
  10. Емо, относно стипендията. Никой от екипът на "Прочети това" не е достатъчно компетентен за организацията на подобен фонд. Поне моето мнение е такова.Събирането на средства с SMS-си е единствено от полза на операторите. Ако някой може да органицира подобна инициатива, всеки от екипа, а и много други хора биха я подкрепили, популяризирали и участвали.Включително и чрез блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Проблемът с творците е стар като света. Някои казват: „Това, което е стойностно, остава!“. Хубаво де, ама кое е „стойностно“ и това, което е стигнало до нас като „класика“ не е ли по-скоро плод на случайността...
    За музиката - и аз съм от тези, които слушат „хубава“ музика, т.е. такава, която ми харесва :)
    Сетих се, преди години, когато излезе „парчето“ на Джордж Харисън „Бангладеш“ как размятахме буйни къди и притъпквахме примъцвайки „бангладеш, бангладеш...“. Никой тогава не се сети да се запита аджеба, защо „бангладеш“, а не „шеш-беш“, примерно! Много малко знаеха и разбираха за какво се пее в песента, но пък Джордж Харисън!, „Бангладеш“!, „Свободна Европа“... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Слушам хубава музика :-)
    Поет не е професия... мисля

    ОтговорИзтриване
  13. Много ме размаза твоя пост...Винаги съм била подвижен стенвестник срещу чалгата, силикона, примитивизма, ама какво от това....В къщи не слушаме чалга, в заведения ,в които бихме слушали също не ходим - ама те все по-малко остават. Това е геноцид, защото може би е първично- музика за два пръста и гъз.../ с извинение/. Радвам се, когато вляза в стаята на малката ми дъщеря, която е 8-ми клас в АмК, и тя слуша Бетовен, Бах и Албинони..И голямата беше така, ама като порасна и всички рожд.дни се осъществяваха в чалга-клубове...ще не ще, започна да слуша.Но, само по купони - в къщи никога !
    Но иначе има и много свестни хорица, и те се кефят на чалгата....Имаме един приятел, супер готин мъжага, та когато бяхме млади, а и рокенрола и той беше млад, като нас, си беше направил касета- Ред Лепа Брена, ред Барбра Стрейзънд....и това наистина не го направи по-лош човек. Но сега вече всичко излезе извън контрол!
    Иначе аз слушам и джаз, и рок,и поп, и класика-рядко и по модерна.На всички готини концерти в НДК и по стадионите сме на линия- меломани сме големи.
    А и аз смятам, че поезията, за жалост ,а и май само у нас, не може да бъде професия.

    ОтговорИзтриване
  14. И един поздрав с моя любима песен :

    http://www.youtube.com/watch?v=YF99SBlBq_Y

    ОтговорИзтриване
  15. Владо,много добра тема си избрал,съжалявам за Пламен,дано да намери спонсори и начин да продължи с таланта си,кризата е ужасна за всички слоеве на обществото ни.За джаза какво да кажа,това е музика за интелигенти хора ,не всеки я разбира!Относно аз каква музика харесвам ,си разбрал,защото често качвам парчета с любима музика.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, приятели, за всички добри думи!

    ОтговорИзтриване
  17. Пламене, дай си gsm-a
    Владо, http://fortumo.bg/services/start

    ОтговорИзтриване
  18. @slavuncho, така е. Много от старите парчета имаха безмислени текствове и все пак ги слушахме и им се радвахме.Както казах,нещата не са од днес или вчера.
    @Пламене, радвам се, че пак започна да качваш в блога си. Знам,че не си спирал да пишеш. Поет не е професия, а съдба.
    @Емо, в профила на Пламен има имейл.

    ОтговорИзтриване
  19. Джазът е хубаво нещо, като прехвърлям радиата и все на Jazz FM ме избива...Тия дни бях на служебно парти в Търново и в една механа направо ни "разстреляха" с чалга. Заведението беше пълно с млади хора...Ако не можем да я забраним, предлагам поне да задължат местата, които я предлагат, да означат този факт с големи отличителни знаци! За поезията - сложно нещо. И едно е сигурно - не носи пари. А текстът на парчето е хубав.

    ОтговорИзтриване