ЗЕС - Обади се на...

Изчаках коледните празници за да подхвана тази тема.
Причината не е в празниците. Те следват един след друг през цялата година. Причината е, че темата е „гореща”, а аз избягвам да пиша веднага по такива теми. Искам да погледна нещата, малко отстрани и когато съм готов да ги изложа, така както аз ги виждам, а не да копирам чужди мнения. Това тук е личен блог, а не новинарска емисия.
Не останах със скръстени ръце. Включих се в инициативата: „Обади се на депутат- Спри тоталното подслушване!” . След вторият път, когато разговорът беше пренасочен към несъществуващ номер, смених тактиката. Имам скайповете на някои от представителите на ГЕРБ в града ни и преди Коледа им пратих банерчето на инициативата, с молба да се включат. Знам, че лично те са против приемането на законът в този му вид, но реакциите бяха различни. От ледено мълчание, през „Аз съм против, ама Бойко така казва.”, та до върхът на черешката. Един шегобиец ми върна изображението с преправен текст:” Обади се на Арменският поп”.
Адреса на Арменския поп го знам, даже имам линк някъде тук в блога, но...
Първо няколко думи защо аз самият съм против законопроектът в този му вид. Теоретично с тези промени и без тях, никой не може да се рови в личната ми кореспонденция. Събират се данни за трафика, местоположението, кой какви контакти, приложения и услуги ползва. Става въпрос за класическо следене с презумпцията, че всички сме потенциални престъпници. Аз лично не бих променил поведението си, дори и ако законът се приеме, но определено има ситуации, в които такава информация може да нанесе много неприятности на отделният човек, без при това той да е нарушил законите. Информацията събрана за един човек, може да причини вреда дори на друг, ако се използва недобросъвестно.
Данни за това отдавна събират и самите доставчици, а и мобилните оператори. Проблемът идва от контролът върху тази информация и начинът на достъп до тези данни. Следенето на цялата информация е извън възможностите на държавата. Ресурсът е малък. Част от него наистина ще работи по разкриване на престъпления. Друга част ще следи политическите противници и хората в обществото ни, които имат активна позиция.
Остава и едно трето приложение. В ръцете на нископлатени държавни служители се дава поредният лост за събиране на информация и то такава, за която винаги ще има пазар. Основен обект на такива „проучвания” ще са хората от бизнеса и тези с повечко пари. Купувачи за такава информация винаги ще се намерят. Интересно ми е, че от бизнес средите не се чуват никакви протести.
Всъщност за мен в този случай, повече са показателни думите:
„Бойко казва така!”. За постоянното повтаряне от премиера, че той взима решенията, трябва да сме му благодарни. Досега всеки от управляващите се измъкваше с думите, че: „Ние решаваме.” Той поне не си криви устата, а ни казва директно, че нашето мнение не го интересува. Решенията в България от 20 години, се взимат с редуване от около 200 човека. Останалите можем да се оплачем на Арменският поп. Останалите сме безгласни букви, на които никой не обръща внимание. Още ли има наивници, които мислят, че с петиции, митинги и протести могат да променят мисленето на политическата номенклатура? Все едно срещу професионален кечист да се изправи състезателка по художествена гимнастика и да го заплаши с лентата си.
Вчера почетох гордият разказ на един интелигентен човек, който се радваше, че след вторият SMS, депутат от ГЕРБ му се обадил и дори си насрочили среща за 12 януари?!?
Много удобна дата! Дотогава законът ще е приет на второ четене. След това ще почнат пазарлъци с президента и очакване съдебната система да спре изпълнението му, както се случи и при предишният опит.
Единствения ни изход остава да се продължаваме да пишем и осведомяваме, колкото се може повече хора, какво губят. Остава и да намерим начин да бием самозабравилите се политици с тяхното оръжие и на тяхна територия. С малка група съмишленици, започнахме по този път и ще продължим. Искам някой ден, когато някой се обърне към мен да не казвам: „Бойко каза!”, а „НИЕ така решихме”. Искам политиците да не да ни казват, какво да правим, а да изпълняват нашите желания и да се отчитат за това.
Ако го искате и ВИЕ, мястото е в КЛУБЪТ.

Искам да допълня само още нещо. В последните два месеца във фокуса на вниманието се хвърлят според мен умишлено „горещи” теми. Предишната беше за новините на турски език. Всички се втурваме към тях и това е нормално. Ако темата със ЗЕС, все пак е важна, десетминутните новини на турски са най-малкият проблем на отделните хора. Не бих се учудил, ако след хиляди пазарлъци и прахосване на енергия, накрая Бойко Борисов каже и за промените в ЗЕС:” Хайде от мен да мине, този път ще отстъпя.”
УРА! ПОБЕДА!
От опит знам, че когато ни насочват към горещи въпроси, политиците просто ни отклоняват вниманието от нещо друго. Поогледах се и поне за мен намерих няколко отговора.
Защо не се огледате и Вие?

.

27 коментара:

  1. Ми да се огледаме докато не е станало още по горещо! Аз гледам засега.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Владо, съгласен съм с написаното от теб. Още повече съм съгласен, че трябва да се информира бществото за рисковете от този законопроект. Аз също ще публикувам своето виждане, тъй като имам позиция по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  4. @Руми66 ,просто поглеждай и новините,които не са на централно място.И помириши, къде мирише на пари.
    @frog'n'roll,точно попадение!!! хем се радвам,че и други се усещат, хем ме е малко яд, че даде линк. Трябваше да оставиш и другите да използват главите си:)
    @Емо,това е силата на личните блогове. Да не се повтаряме, а да даваме личната ни позиция. Така нещата могат да се огледат от всички страни, пък и гласовете се чуват от повече хора.

    ОтговорИзтриване
  5. Хехеее, изтрих го. Да се чудят тогава останалите. :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Сещам се за миналата година, когато едни хора обясниха на други хора, че трябва да отидат на площада и да правят зулуми. Имаше бой, имаше преговори, имаше и обещания.
    За подслушването също има обещания...

    После заинтересованите страни (онез, които има лостчетата), влизат на топличо и си правят каквото искат. Съвсем нормално е.

    Ако човек се замисли ще види, че всъщност онези отвън - скачащите, те са абсолютно нелегитимни. Те не представляват никого, изказват се от свое име и се тръшкат. Същият ефект може да бъде постигнат и с дърпане за ръкавите с призив "како, како..."

    Сега нека всеки си представи, че е депутат и идва няко Баьовец да му мрънка с исканията си - него ли ще слуша, от къф зор, къф му е Баьовеца - никъф не е. Ще слуша хората, от които е зависим - хората от собствената си партия (или Главатаря й)

    Това е положението. Улицата не може да налага политическите решения. Има си политика за политическите решени, има си и избори ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа!
    Още от епохата на Колизеума, по времето на „най-яките“ зрелища, са правени най-големите золуми. Вероятно така е било и преди това.
    Съгласен съм, че с митинги и бдения не се постига нищо. Те дават възможност на някои политици да се пъчат колко хора са „събрали“ на площада. За тяхна радост, те - хората, още не се усещат, че се събира стадо, а не граждани, но... (виж първият абзац)
    Мисля си, че разпространението на знанието е един от пътищата. Това, че някой е грамотен горе-долу още нищо не значи. Дори и грамотността му да стига до там да пише по блогове и форуми още нищо не значи. Грамотността е не повече от посредник между мисленето и натрупаното знание за това, което е било и което е. Знаещият може да предвиди, в рамките на допустимата вероятност, какво ще бъде.
    Знаещият човек е мислещ, а мислещият знаещ и това същество можем да определим като homo sapiens.

    ОтговорИзтриване
  8. Първо, благодаря за оценката! :-)

    Искам само да добавя, че на 12-ти януари никак, ама никак не е късно да се действа. Ще има и други действия след 12-ти, но за тях - с времето. Обещавам!

    Депутатите са отпуск до 13-ти, тоест, няма никакъв проблем да се продължи кампанията до тогава, а и след това.

    Пак ще се върна да коментирам и други неща от поста. Не критично, разбира се, а пояснително!

    Поздрави и честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  9. @frog'n'roll, нека:)))
    @Балтазар,по същото време и аз съм писал близки неща. Хората се обезверяват,когато всеки след като ги е използвал си изтрива краката от тях.
    @slavuncho,това е основният път. Еволюционен, но много,много бавен. Не стига един живот, а хората живеят днес, а не в бъдещето.освен това този път не е само напред. С колко години назад ни върнаха предишните 20 години?
    @Асен Генов, няма защо:). За една година поне съм се научил да различавам хората,които пишат в това,което мислят и тези,които гонят популярност. Ако беше от вторите нямаше да ти обърна внимание. Прав си, че не пресметнах добре срока изпускайки ваканцията,но това не променя нещата. Всеки е добре дошъл тук с неговото мнение. Все пак бих искал да зная:Вярваш ли,че който и да е депутат от двете групи, ще направи нещо, което не му е казано от лидерите им? Просто за пореден път ще симулират дискусия.

    ОтговорИзтриване
  10. Вярвам, че гражданите и малкото демократи в Парламента могат да осуетят приемането на ретроградния, недемократичен и излишен законопроект. Вярвам, че мнозина няма да си траят и да се скатават при тази милиционерщина и откровена наглост и дебелоочие на тези, които слушах оня ден по Хоризонт. Надявам се да стигне и до лидерите на групите, които да им наредят нещо по-различно.

    Тоест, смятам, че андроидите с дистанционно ще получат по-различни команди при второто четене...

    ОтговорИзтриване
  11. Кои, между другото са тези двамцата, дето на единия не му стиска да гласува иначе, а другия е мега-оригинален? Кажи им имената... Да ги знаем и да си ги обичаме още по-силно!

    ОтговорИзтриване
  12. Уфффф, че се нервирах! Балтазаре, много елементарно разсъждение, ще ме извиняваш! нали ИМЕННО "УЛИЦАТА", както ти неласкаво наричаш избирателите, пращат партиите и "главатарите им" в Парламента?! Нали именно "НА УЛИЦАТА" излизат партиите и "главатарите им", дойде ли време за избори. Кой, ако не "байовеца", дето ги праща да работят в Парламента, има право да каже мнението си и да настоява за защита на интересите си?! Аз линчо не се чувствам "някой си байовец" и съм гласувал. Моят глас, преразпределено е катапултирал някой простак, дето ми казва да се обадя на арменския поп, пращайки го "на топло", както сам казваш. Сега този простак ми се подиграва и ми казва да си гледам работата, ама учтиво, визирайки арменския поп. Няма да отида на улицата и да протестирам ли?!

    Колкото повече "байовци" на улицата, толкова по-добре!

    Няма да влизам в задочни спорове с теб. Остани със здраве и честита Коледа! :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Е, тогава остава революционния. Наистина той довежда до бърза и ефикасна промяна, но след това... ненаучихме ли от историята какво става „след това“:)
    Прощавай, но какво общо имат последните 20 години със знанието?!

    ОтговорИзтриване
  14. Асен Генов, вярата е хубаво нещо, но защо наблягаш на първата част на материала. С политически решения може да се воюва ефективно само с политически средства.
    Относно второто. Уважението към личните дела е една от причините да съм против законопроекта в този му вид. Унищожавам лините разговори и кореспонденция веднага, а и да не го правех, каква щеше да бъде разликата между моят морал и този на законопроекта, ако наруша тази неприкосновеност. Помисли!
    Мисля,че трябва да прочетеш още веднъж коментара на Балтазар. Говориш за различни неща.

    ОтговорИзтриване
  15. @slavuncho, промиване на мозъците със чалга, сериали и реалити шоута. Забатачване на образованието. Замислял ли си се колко хора вече предпочитат да четат пикантни клюки вместо да научат нещо?

    ОтговорИзтриване
  16. @Владимир: Дано греша за коментара на Б. Аз така го разбрах. Относно "политическите" решения. Ми, казвам само, че гражданите могат, имат право и трябва да влияят на политиците, които са такива, именно заради волята на хората. Кой прати Борисов в Парламента със 116 депутата? Аз (не директно, а след преразпределение на гласа ми), ти, всички ние, гласувалите. А от всички, с право на глас, само около 24% бяха за Борисов. Тоест, той няма нито формалното, нито логическото право да се самопровъзгласява за спасител на нацията. Да налага подобен дневен ред. Хората, които му гласуваха доверие, вместо той все да повтаря как "трябва да му благодарим", по-добре е да се вслуша малко поне в ПОЛИТИЧЕСКАТА воля на избирателите. Ето ти един пример от моя блог: твърдо против промените в ЗЕС са 82% или 1260 гласа от общо 1531 до този момент. Това е една доста представителна социологическа извадка. Как това може да се "преработи" в ПОЛИТИКА?

    ОтговорИзтриване
  17. @ Асене
    Логическата и смисловата последователност на политиката, са нещата, които са основата на "КЛУБЪТ".
    Лесни за разбиране принципи, отнасящи се до политическото представителство. Схващаш ли - депутатът не решава, а изпълнява вече взетите решения. Нарича се представителство - искаш да си депутат и забравяш, че можеш да решаваш каквото и да било :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  18. Един линк, който определено ще бъде http://delian.blogspot.com/2009/12/blog-post_26.html

    ОтговорИзтриване
  19. :) Опитвам се да се замисля :)
    В първият си отговор на моят коменатр казваш, че пътят на знанието не е само напред. След това питаш какво са ни донесли последните 20 години.
    И именно защото мисля същото, като това, което си написал във вторият си отговор, запитах какво общо имат тези 20 години със знанието?!
    Може би, различието идва от това, че аз смятам, че знанието не може да бъде добро или лошо. Мисленето може да ни изпрати или към атомната бомба, или към добива на енергия от разпада на атома :)

    ОтговорИзтриване
  20. За сега, пред членуването в КЛУБове, предпочитам да направя каквото мога срещу "представителността", която описвате. На мнение съм, че тази "представителност" не е константна величина, а, по-скоро, може да се модулира според дневния ред на обществото. Ако болшинството НЕ ОДОБРЯВАТ МИЛИЦИОНЕРСКИЯ ЗЕС, това е представително, а не какво пожарникарят смята за правилно.

    ОтговорИзтриване
  21. @ Асене
    По същество

    1. Фиксирал си проблем, който е проблем на гласоподавателя в качеството му на обект
    2. При установената демократична система, която освен друго е и работеща, интерепретациите по темата за "дневния ред и дрън-дрън", са меко казано съмнителни от конституционна гледна точка.
    Има си ред за решаването на нещата и той е ясно написан.
    Проблемът не е в "системата", а в партиите. Там е дупката. Коя партия ще те пусне да й пипаш в уредбата - ха, ха, ха.

    Или искаш да станеш депутат и ти да решаваш от името на избирателя - това не е представителство :?

    ОтговорИзтриване
  22. Полицията в България се занимава с политически и икономически тормоз от освобождението. Имаме всички основания да вярваме, че това е целта на сегашните законодателни промени.

    ОтговорИзтриване
  23. Това се стреми и полицията в почти целият свят, но в белите държави имат някакви механизми за контролиране на тези мераци:(

    ОтговорИзтриване
  24. Правилник на НС. Обърнете внимание на ал. 4

    Чл. 36. (1) Народното събрание работи на три сесии годишно.

    (2) Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници и от 1 до 31 август ежегодно.

    (3) По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.

    (4) По време на парламентарните ваканции сроковете по този правилник спират да текат.

    ОтговорИзтриване
  25. @Балтазар:
    Зачетох се в КЛУБЪТ и намерих едно интересно обяснение на представителството:
    "Това е представителство - да накараш избрания от теб човек да си размърда задника и да прави нещата в защита на интереса ти."

    С какво кампанията "Обади се на депутат" се различава от тази, формулирана от членовете на КЛУБЪТ, идея?

    ОтговорИзтриване