Живот с орлите

През седмицата с колегите имахме необичайно занимание. Започна като на шега. Някой от тях беше попаднал на сайт, в който камера следи директно живота на двойка белоглави орли. Докато се усетим и се вързахме да следим, какво правят „пилетата“.
Проектът предизвиква страхотен интерес в уж безчувствените янки. Нещо повече, сигурен съм, че подобен проект е много полезен и за децата, които в това време на електронни играчки, могат да се докоснат до късче от живата природа.
С колегите, винаги когато имаме свободно време хвърляме по едно око на „пилетата“. Действат странно успокояващо, а търсенето на промени и нови подробности се оказва вълнуващо. Нищо чудно,че в пиковете часове, канала се наблюдава от над 150 000 човека.
Предаването е без прекъсване, като през нощта инфрачервена камера дава възможност наблюдението да продължава. Има часова разлика и изгрева е към 14 часа българско време. Често единственото движение е от вятъра, но ако имате търпение , ще видите и храненето на малките, грижовното отношение на родителите и още куп подробности.
В четвъртък се излюпи и последното трето орле. Двойката е успяла да отгледа две орлета през 2008 година, и по три през 2009 и 2010 година.
Надавам се и тази година да успее.
Гнездото се намира в частен имот в Айова, на височина 80 метра и тежи около тон. Тези две птици са част от проект за запазване на популацията на редки птици.
Мисля,че ще бъде интересно и на вас да хвърлите поглед на „пилетата“.
За мен има три ползи.
-Изненадващо успокояваща гледка е.
-Може да бъде полезно за нашите еколози и природолюбители, защото ако се осъществи един такъв проект в България, ползата ще бъде по-голяма от редките протести и лобирането пред охранени депутати и министри. Такъв проект може да създаде отношение и съпричастност в хиляди хора и ще е по-евтин, от пръскането на пари за реклами на показни мероприятия.
-Това е едно от малкото приложения на Big Brother, което не вреди, а помага. Ако вътрешното министерство, отдели по-малко от процент от бюджета за следене, за подобни проекти, никой няма да усети, а ползите за обществото и отделните хора, ще са повече, отколкото всичките други през управленията за последните двадесет години.

Сега още там е нощ, но след 14 часа, денят започва и за малките орлета.

Сайта е ustream.tv

9 коментара:

  1. Благодарим за информацията! Ще ги видя по някое време:)

    ОтговорИзтриване
  2. Има такива проекти тук, Влади, но явно няма обществен достъп.
    Знам, защото дъщерята на моя близка, студентка по биология, обработва резултати от такива камери. Е, не са във високопланински гнезда, а по разни ключови горски пътечки и храсталаци, но пак е много интересно явно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз цяла седмица следя с интерес орлите и малките, които вече са три. Интересно е когато ги хранят. :)
    http://www.ustream.tv/decoraheagles

    ОтговорИзтриване
  4. @Кръстю, разбрах, че и теб те е хванало вече зарибяването. Струва си.
    @Ясмина , релаксиращо по скоро:)
    @Gloxy-Floxy , да но те остават скрити да повечето хора. Иска ми се да са достъпни, както този, за де има повече полза.
    @Laska , вчера се притесних, защото съм пропуснал храненето и не видях единият цял ден. Чак вечерта се успокоих, когато се върна за малко.

    ОтговорИзтриване
  5. а днес първата ми работа беше да ги надникна, благодаря за линка :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Бях чел някъде, че когато са повече от едно орлетата, най-силното избутва другите от гнездото и всичката храна, донесена от родителите, остава за него. Тук виждам, че белоглавите отглеждат по няколко. Значи или е било за определен вид орли, или някой журналист се е чудил с какво да запълни мястото в някое популярно издание или сайт.

    ОтговорИзтриване
  7. @SID, и аз съм дори гледал такива неща. Сигурно не е измислица, защото колкото възрастните са нежни, толкова малките са агресивни и груби едно към друго. Предполагам, при липса или недостатъчна храна, може да се стигне и до такива случаи. Затова се притесних вчера, че не видях кога са се хранили.

    ОтговорИзтриване
  8. Това е най-якото нещо, което съм виждал в интернет, благодаря, krizt :)

    ОтговорИзтриване