Инсталиране на Skype под Linux

Преди време писах тук, за решението на един проблем, които имах със скайпа. Не зная по каква причина обаче, поне пет шест човека дневно влизат тук през Google, за да търсят как се инсталира Skype под Linux. Затова реших да опиша процеса, въпреки че нито е сложен, нито има голяма разлика с инсталирането под Windows.
Ще уточня само, че става въпрос само за добавяне на прoграмата под Ubuntu. В него Skype, не е включен в библиотеката с програми на Управление на софтуер. Същото е и за базирането на Ubuntu дистрибуции.

Първо отивате на сайта на Skype.

В долната част има препратка към страницата за сваляне за потребители под Линукс.


На нея избирате от падащото меню, подходящата за вас версия и кликвате на нея.


Отваря се прозорец за сваляне. Ако не сте пипали нищо, опцията по подразбиране е файла да се отвори с Управление на софтуер. Ако не е така, запишете файла, а след това го отворете с Управление на софтуер.


Ще се отвори прозореца за инсталиране, където потвърждавате и разрешавате инсталацията.


Около минута след завършване на инсталацията, ще ви се отвори прозорец, в който ще трябва да потвърдите, че приемате лицензионното споразумение със Skype. Потвърждавате и след това можете да се логнете и да използвате програмата.

9 коментара:

  1. Известно време, след като Skype стана собственост на Microsoft, се появи една глупотевина, но... Microsoft си е Microsoft. Мисля, че трябва да се спомене, защото тук става въпрос за неопитни потребители. Skype вече не може да се свали директно. За да започне свалянето трябва да имаш профил в Skype и да влезеш в него. Ако не - трябва да се създаде и едва след това да се тръгне към сваляне и инсталация.
    Трябва да се има пред вид и това, че Skype за Linux е с по-различен външен вид и по-малко функции от Skype за Windows. Разбира се, съществените функции са еднакви, но разлики има и това трябва да е ясно на непитния user.
    Друг проблем, който често възниква, е със звуковата карта. Ако това се случи просто трябва да се обърнете към мрежата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За звуковата карта помня, че ти ми помогна първия път. Имаше си всичко, просто не бях разрешил да се използва, а след това не се е повторил проблема. Иначе сега като теглих файла за да направя скрийншотите, поне на мен не ми поиска профил. Иначе си спомням, че правих преди години, но не съм го използвал никога.
      А скайпа си е напълно функционален и дори не разбрах, защо се втурнаха да правят нови версии. Предполагам, че ще ни резнат по някое време, но се надявам да не е скоро.

      Изтриване
  2. От както микромеките купиха скайп изчезна 64-битовата версия, та сега трябват разни акробатики, за да се инсталира. Аз лично не съм инсталирал на 64-битов линукс, за това няма да описвам процеса, за да не пропусна нещо. Само съм гледал, ама то с гледане не става.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За това нямам опит и аз. Предполагам ако се разровя по форумите ще намеря някъде добро описание и се дам линк и тук.

      Изтриване
  3. Тъй като искам да имам стартирани няколко скайп акаунта едновременно на компютъра си, а новите версии не го позволяват, ползвам по-стара статична Вета версия - 2.2.0.35
    Някои от по-новите функции вероятно липсват, но пък са запазени неща, които НА МЕН ми липсват в по-новите версии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз, когато започнах версията беше 2.1, а проблемите с видеото се появиха, когато обнових на 2.2. Сега гледам, че вече предлагат верия 4 и нещо си, но ще си стоя на старата. Даже когато бях на XP си държах на стара версия. Май беше 3.6, защото новите се бъгваха на поразия.

      Изтриване
  4. Да, но след един запой открих, че съм оставил Убунту-то да се надгражда до 12.01 и после не можах да си намеря нито 10.10 нито по-стара версия от тази на скайп.
    Това за вредата от алкохола, де... :)
    И сега с 10.04 и тази.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз затова си пазя инсталационния диск с 10.10, като очите. Ако от Убунто не се вземат в ръце и някога го загубя, ще минавам на Xubuntu. Иначе за старата версия на скайп за съжалание не се сетих да я запазя.

      Изтриване