За жегата и мозъците

Преди много години група учени, които си нямали друга работа, доказали с поредица от експерименти, нещо което било известно на хората още откакто слезли от дърветата. Това, че факта бил известен, нямало значение. Учените не приемат нищо на вяра, особено всеизвестните и общоприети истини. Много често, тези истини се оказват сбор от измислици, фолклор и езически вярвания, затова е важно, нещата да се докажат научно.
Фактът, който учените доказали, не бил фундаментален, но пък от практична гледна точка бил полезен. Учените доказали, че жегите и слънчевата активност, не са благоприятни за физическата активност на хората. Високите температури през лятото, стимулирали мозъчната активност.
Това, което учените забравили да допълнят било, че стимулирането важи само, ако главата на съответния индивид е на сенчесто място. В противен случай, мозъкът се размеква до степен, в която мозъчната активност или изчезва напълно или резултатите от нея не са много достойни за човешко творение.
Въпреки, че тези дни не стоя много на слънце, жегата очевидно ми влияе. Реагирам на някои неща и събития със закъснение, а много от случващото се, не мога или не искам да разбера.
Та в България през лето 2013-то, депутатите отидоха на море. Решиха, че Народното събрание е прекалено горещо място, а и се умориха от многото работа, която свършиха за месец. Всъщност най-тежката им задача през този месец, бяха прибягванията в опити незабелязано да влязат и излязат от парламента. Както вече сте разбрали, това си е тежка физическа работа, затова е оправдано, да се отложи за септември, който да се надяваме няма да е толкова горещ.
Правителството пък реши, да не се съобрази със заключението на учените. Продължава да си работи, въпреки размекнатите мозъци. След години историците ще има да спорят, кое от идиотските решения е дело на слънчевата активност и кое си е просто от некадърност. По променящите се всеки ден обещания и „велики“ управленски програми, ще могат много точно да начертаят картина на слънчевата активност, дори без да правят справка с прогнозата за времето.
А слънцето продължава да грее и размеква мозъци всеки ден. Прогнозата за целия месец е за жеги. Лято е и е август.
Слънцето си грее и продължителното стоене на открито, не прощава на никого. Не пощадява и част от протестиращите. Вместо да се използва месеца, за да се създаде някаква реална организация и алтернатива за времето, когато ще се проведат следващите избори, част от протестиращите си спретнаха протестна мрежа.
Тя уж няма да представлява никого, но пък организаторите не се свенят, да говорят от името на всички. Имат си вече сайт, а се пусна и вестник. Не, че няма сайтове и вестници, но тези досегашните били недемократични и неграждански. Новите демократични и граждански сайт и вестник ще излъчват единствено лицата и позицията на протеста.
Опс! Всъщност не всички лица и всички мнения, де. Само тези на организаторите, които не били организатори. Само тези на хората, които не представляват никого, но пък държат да се изказват от името на всички и определят кое е правилно и кое не.
Новата мрежа може да си направи и телевизия. Сигурно ще си направи, защото хората от провинцията не били информирани правилно. Толкова били прости, че яли доматите вместо колците. Били толкова зле информирани, че предпочитали да ядат доматите, вместо да ги хвърлят пред парламента.
Сигурно има нужда от такава нова телевизия. Не, че телевизиите са малко, но пък никоя не желае, да излъчва „лицата“ по 25 часа на ден, осем дни в седмицата. Сигурно и ще има такава нова телевизия, ако се намерят средства. Нищо, че средствата могат да дойдат само от някой чичко паричко. Казано на български, парите могат да дойдат от някой от тези, дето наричаме „олигарси“. Само че, този няма да е от тези олигарси, дето плашим децата с тях, а ще бъде някой много „демократичен“ олигарх с „гражданско“ самосъзнание.
А слънцето продължава да грее и размеква мозъци всеки ден. Прогнозата за целия месец е за жеги. Лято е и е август. Стойте на слънце и не слушайте какво говорят учените. Когато мозъкът ви се размекне, нищо няма да ви прави впечатление. Ако се размекне достатъчно, може и да изтърпите целия мандат на настоящето правителство. Може и вместо турски сериали, да започнете да гледате единственото бъдещата нова „протестна" телевизия.
Жега е, лято е и е август.

2 коментара:

  1. "Когато мозъкът ви се размекне, нищо няма да ви прави впечатление. Ако се размекне достатъчно, може и да изтърпите целия мандат на настоящето правителство" - това особено ме впечатли! На още колко такива неща разчитат - само британските учени могат да докажат. Най-вероятно точно те са и тази "група учени, които си нямали друга работа, доказали с поредица от експерименти, нещо което било известно на хората още откакто слезли от дърветата". Британци, какво да ги правиш. Те са на всяка манджа мерудия.
    Това бе един коментар с малко невчесани мисли, но то е от времето.

    ОтговорИзтриване