А,Б,В

Спомням си времето, когато бях дете и още не умеех да чета. Книжките с картинки ме привличаха и ги разглеждах с часове, но най-много обичах, когато някой от възрастните седнеше до мен и започнеше да чете. Малките черни знаци се оказваха още по-вълшебни от картинките.
Научих се да чета преди да тръгна на училище и веднъж открил света на книгите използвах всяка минута да надничам през този прозорец. Прочел съм много неща, които са ми повлияли, прочел съм и скучни неща. Добри и лоши, красиви и грозни. Знам, че животът е кратък и човек не може да прочете всичко, което си струва да бъде прочетено. Човешкият живот е твърде кратък за това, а и всеки ден това човешко съкровище се увеличава.
Малките черни знаци, всеки ден съхраняват за бъдещето, нещо ново. Независимо, дали са написани с молив, дали са напечатени в луксозна книга или са съхранени в текстов файл, те са ключ към неизброими врати.

Днес е празник. Най-българският празник от всички в календара. Днес е денят на славянската писменост. Всъщност, както и повечето от Вас приемам тази писменост преди всичко, като нещо българско, с което можем само да се гордеем. Днес е време, когато ни трябват повече неща, с които да се гордеем. Днес времето изисква от нас да вървим напред, а има ли по-добър път от този на знанието?
Честит празник на всички!



-

8 коментара:

  1. Честит празник и от мене. Макар и със свито сърце за състоянието на българската просвета и култура.

    ОтговорИзтриване
  2. Българската просвета и култура винаги ще успяват да оцелеят, напук на посегателствата от чужди и свои, така че да не бързаме да правим опело :))
    Честит празник, дами и господа!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Празник! Докато има такива като нас, които да ползват кирилицата в необятното вирутално пространство и да споделят своите мнения за съсотянието на българската просвета и култура - последните ще са живи - защото това ще е знак, че все още има хора, които да мислят и за това ...когато спрем да говорим за тях, тогава ще стане трагично!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит 24 май! Да пребъдем със светлината, която просветата носи!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник и от мен.

    ... И ний сме дали нещо на светът.
    На вси словене книга да четат ...

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Влади!
    На този ден, душата си с най-светлата любов прекланям пред лика на буквите, от златните ръце на братята изваяни, с които винаги ще пишем своите въпроси, за да търсим още знание!

    ОтговорИзтриване