Човек

-Кой е там в тъмното?
-Аз съм.
-Добре, че си ти! Успокоих се малко. Напоследък всякакви се мотаят насам… Ама чакай малко. Кой все пак си ти? И какво правиш в тъмното. Защо не дойдеш насам?
-Аз съм си аз! Като ти кажа, кой съм какво ще спечелиш? Пък и мога да те излъжа, ако искам. Нали съм в тъмното и не ме виждаш.
-Хм... Да кажем, че си прав. Не е и моя работа, но все пак, какво правиш там?
-Търся. Търся нещо. Отдавна го търся и вече се отчаях, но не спирам. Човек търся.
-Някой определен човек ли? Защото аз познавам повечето на тази улица, пък и на съседната. Ако искаш да те опътя.
- Не разбираш. Определен човек и баба знае да намери. Има си адрес и лична карта и все някъде го водят на отчет. Аз търся Човека.
-Защо пък си го затърсил? Пари ли ти дължи?
-Исках да го видя само. Все за Човека говорим, ама общи неща. Дрън, дрън, дрън... Чудя се дали наистина съществува или е просто част от фолклора.
-И го търсиш на тъмно? Ще ме извиняваш, ама си мръднал малко. Всъщност май е имало един като тебе, но той е ходил с фенер. Доста отдавна е било.
-То и аз носех запалка с фенерче, ама беше червена и ми я взеха едни катаджии. Трябвало да нося две, ама тогава щял да съм превозно средство и съм нямал работа на тротоара. И акт ми съставиха. Искаш ли да ти го покажа?
-Мерси, но не! Само не разбирам, как така в тъмното. Виждаш ли нещо?
-Тук при мен нищо ни виждам, но теб под лампата виждам добре. Не е лесно, но какво да се прави. Задачата е отговорна.
- Щом казваш... Попадна ли на следа?
- Още не, но не се отчайвам. Не съм обиколил навсякъде. Питах в общината, но от там ме пратиха в психодиспансера. Питах и там, но докторът само ме изгледа странно и нищо не каза. Но пък си таксува профилактичен преглед.
После ходих и до „Метро” и „БИЛЛА”. Там са много учтиви хората и ми обърнаха внимание. В момента нямали в наличност, но да съм минел другата седмица. Обаче имали нови промоции. Съвсем на сметка. Взех си от „БИЛЛА” бутилка уиски с чашка.
После реших, да не чакам другата седмица и да го потърся там, където е най-скришно- в тъмното. Може да е някъде тук. Да си стои тихичко и да не се обажда. Кой го знае какъв е? Уж бил такъв, бил онакъв, ама щом никой не го е виждал, откъде да си сигурен.
-Е, търси си тогава. Аз ще си лягам вече, че нощта се изниза. Успех!
Да ти загася ли лампата?
-Ако не те затруднява, ще съм ти благодарен. Дано само луната не се покаже тази нощ. Може пък да го е страх от светлото.
-Лягам си. Само още едни въпрос, ако може?
-...?
-Хубаво ли беше?
-Кое?
-Уискито.
-Горе-долу, ама го взех на промоция. И чашката ми остана.
-Лека нощ!
-Добро утро!


***
Преди седмица прочетох един постинг на Lili„Идеята за човека”. Всъщност това е нейно ученическо съчинение. Сетих се за моите, но съм ги изхвърлил отдавна. Реших да се опитам да напиша едно съчинение по темата, както бих го написал тогава. Намерих си хубав цитат и седнах пред компютъра. Само, че вместо ученическо съчинение се роди горното недоразумение.
Ако имаше възможност до го прочете, учителката ми по литература в гимназията, би плеснала от радост с ръце и нарисувала в бележникът ми красива двойка с два минуса (не ме обичаше жената, а аз от своя страна и отвръщах със същото).
Мислех да не го качвам, но вчера Lili каза, че съм я бил критикувал и реших да и дам възможност го направи и тя. Пък и не само тя:))).


.....

14 коментара:

  1. Не са човци тези които отвръщат на лошото с лошо!Много друдно се намират такива.Но се усищат и втъмното,като те "подгони лошото"те помагат дори да не те познават!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми определението ти и ако някога пак пиша по темата ще си "открадна" малко от него.

    ОтговорИзтриване
  3. Първо ако съм на мястото на учителката ти и реша да ти пиша двойка с два минуса - следващото, което ще направя е да зарежа учителската професия ...
    Второ ...тъй като почнах с броене ...интересна посока поемаш търсейки Човека в тъмното - като се замисля то в днешщно време май човеците наистина ги е страх да се покажат на светло, защото биват обругавани ...
    Не се отказвай в търсенето ..току виж и друго успееш да вземеш на промоция - например ядки към уискито :)

    ОтговорИзтриване
  4. Neizi_ss, тя си ги пишеше без да и мигне окото и заради нея намразих литературата като предмет. Добре,че не успя да ме отучи от четенето:).
    За търсенето светлината не е важна. Руми(byrkanica66)е права.Всъщност по-важното е да знаеш какво точно търсиш.

    ОтговорИзтриване
  5. Ако ,търся нещо в тъмното което се крие ще е по-добре да имам светлина. Само светлината и понякога белята можеш да си намериш лесно в тъмното .
    За това да не отвръщаш на злото със зло признзвам, че е за предпочитане, но ако го оставиш да продължи ... ?

    ОтговорИзтриване
  6. Трябва ли ни да намерим Човека?! Ами ако се разочароваме когато настане деня!

    ОтговорИзтриване
  7. @kalbotobg ,не знам.Ако знаеш какво търсиш светлината би помогнала, но не е задължителна.
    @todorppavlov , поне ще знаем истината. Всъщност търсенето е по-важното.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз съм писала такива съчиния в училище - "Човек няма избор, той може да бъде само човек". Тогава идеята ми беше, че когато видиш истинския човек ще го разпознаеш веднага, дори и в тълпа сред хиляди други хора. Сега, докато четях това си мислех, че във всеки от нас има по частичка от този истински човек, но някои с годините са я скрили толкова надълбоко, че (почти) не се забелязва...

    ОтговорИзтриване
  9. Има го, Човекът, но наистина не блести в прожекторите... Истинският Човек според мен е този, който там, в тъмното, прави добрини и помага, без да се афишира! Той предпочита да е невидим, като Бог, а делата му да говорят за него...

    ОтговорИзтриване
  10. ЪъЪ...закъснявам с реакцията,но чак се чета блоговете от ваканционния август.Радвам се,че съм ти подействала мотивиращо.Критиката ти е градивна мисля,а и не може всеки да се препъва в похвали и задоволства.
    Относно написаното,като филолог ще си замълча,но оценката ми е 6 ,ако беше нацелил жанра :) Това не е съчинение и ако е,то е с елементи на преразказ..но и още нещо.Давам 6 за идеята.В тъмното ,ако откриеш каквото и да е светло си добър търсач :)

    ОтговорИзтриване
  11. Яко! :)

    п.с. И аз в шести клас имах подобна тема за домашно. От целия клас само аз се бях напънала да напиша нещо по въпроса. И получих четворка, щото не съм си била доразвила мисълта... :) Така че - по пример на съучениците си - спрях да пиша домашни. Защо да си развалям успеха?! :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ако учителката ти беше на място щеше да каже, че това е сполучлива (но не много оригинална, ще ме извиняваш, не се заяждам) интерпретация на мнооого стар мотив - първият беше Диоген, дето бродел с фенера си и търсел човека. Извинявам се, че го напомням този добре известен факт от древногръцката история/философия. Предполагам, че останалите не са го споменали не от елементарно незнание, а затова, че е до болка познат. Та, исках да кажа, че няма нищо лошо да се правят интересни съвременни интерпретации на отдавна познати мотиви - ужасно много писатели (и режисьори са го правили).

    ОтговорИзтриване
  13. Защо търсиш нещо, което вече притежаваш или може би не знаеш, че притежаваш?

    ОтговорИзтриване
  14. @MeaCulpa , в тази случка съм само наблюдател и я записах.не знам, защо всички мислят,че аз търся:).
    @Lili,понякога и аз пропускам някой постинг. Влогер прави доста номера в това отношение.Благодаря за оценката.

    ОтговорИзтриване