Анонимно в интернет

В навечерието на тази година, без да имам конкретни причини, бях решил да изляза с пълното си име в този блог и вместо аватар, да добавя снимката си. Не го направих. Преди това, споделих това с мои приятели в нета и извън него, реакциите бяха отрицателни. Всеки изтъкваше доводи против решението им, а да си призная, аз също имах подобни съмнения.
Когато започнах този блог, от незнание използвах стандартният си ник за име и за кратко време навсякъде ме познаваха с него. По-късно добавих и името си с променена фамилия и това стана нещо като псевдоним. На теория не съм анонимен, но практически е така.
Темата за анонимността в интернет е нещо, за което мненията се разминават и всеки избира свое поведение. Този пост не е опит за извинение, а представяне на моята позиция по темата.
Едно от нещата, които ме спряха да добавя фамилията си беше, че промените, които щяха да настъпят в този блог не ми харесваха.
Да, щях да имам около стотина посетители повече на ден. В малък град, където какво е блог знаят не повече от стотина човека, щях да съм „звезда”. Няколко дузини тинейджъри щяха да си направят личен блог и да ми подражават, а остатъкът от свободното ми време, щеше да е зает да ги напътствам и подпомагам.
Не мисля, че отношението на приятелите ми щеше да се промени. Дори за тези, които не знаят за блога има по-важни неща.
Популярността е последното нещо,което ще ме развълнува, а животът ми и работата ми и не се нуждаят от реклама.
Странно е но, за изминалата година, покрай този блог спечелих доверието на доста хора в нета. Някои от тях са твърди противници на анонимността, но ме приемат за приятел. Дори имах случай, когато по повод една публикация по темата миналата година, ми казаха, че написаното не важи за мен. С каква логика?
Не зная с какво съм спечелил доверието, но фактът, че непознати хора го дават на анонимен, потвърждава мнението ми, че поведението и отношението в нета е функция от това, как се отнасяш с другите.
Анонимността тук не играе никаква роля. Ако един човек спазва законите и не вреди на друг,кой има право да го съди? Всъщност повечето от блоговете, които следя са точно "анонимни", но това не ги прави второ качество.
Всъщност за пълна анонимност в интернет трудно може говори. Интернет е публично пространство и всичка лична информация качена тук е обществено достояние и по някакъв начин служи за идентифициране. Документът ви за самоличност също е с такава цел, но бихте ли допуснали външни хора до него? Замисляли ли сте се доколко вашите данни са защитени в нета? И още нещо- замисляли ли сте се, ако с тях бъде злоупотребено, от кого можете да потърсите и получите реална помощ и защита?
В годините прекарани в нета, съм бил атакуван няколко пъти. Не е проблем и се чувствам късметлия. Атаките са били лично срещу мен, а не срещу мои близки, което бих преживял по-тежко. Това, което искам да отбележа обаче, е че по-често такива са идвали от хора, които са били със истински имена и снимки, отколкото от анонимни.
Защо е така? Защото публичността в нета е измамна. Няма никакъв начин, да някой да се накара да отговаря за постъпките и думите си. В това е разковничето и когато има механизъм, по който да бъда защитен, тогава мога да се замисля да споделя повече данни в нета.
Всъщност аз съм споделил достатъчно. Хората, които съм добавил за приятели във Facebook, са запознати с достатъчно данни за мен.
Хората, с които съм водил кореспонденция знаят, че в повечето случаи използвам и истинската ми фамилия. Част от познатите ми в нета имат и моят скайп. Все пак съм сложил чертата и достъпът до личните ми данни има.
Това, което искам да кажа, че всеки има право да избере поведението си в нета. Анонимността не е грях, а публичността не е условие за непогрешимост и морал.
Всеки избира своето поведение и колко информация да предостави публично.
Накрая бих искал да зная, има ли някой от редовните гости тук, на когото моето поведение в този смисъл пречи. Има ли някой, за когото Владимир Иванов –krizt, не е достатъчно?
Ще добавя и една анкета, за тези. Анонимна, разбира се.
Който е прекалено принципен, може да не гласува :( .

Ще промените ли мнението си за мен, ако не съм анонимен?

View Results
Create a Blog Poll



.

41 коментара:

  1. Ще имам честта да се разпиша първи. :)

    Не знам защо този въпрос те занимава отново точно в този момент, но за мен ти винаги ще си останеш Владимир Иванов (krizt). Дори да се запознаем на живо и ми кавея друго име, за мен промяна няма да има.
    Повечето хора, с които се запознах в Нета, с голяма част,от които станахме приятели, продължават да ми викат "Морте" и мисля, че така ще си и остане. Просто още едно име. Зад което стоя аз. С позицията си и мнението си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно, Владо /ето ,аз приех така да те наричам и приемам мълчанието ти за съгласие/ ако си спомняш и аз писах на тая тема и знаеш мнението ми...Срещал съм и много други подобни изблици..Чудя се дали всеки рано или късно получава спазъм да се изкаже по тази тема ?!:))
    Само искам да добавя, че тук /в нет-а/ общувам с хора, с които в действителност не бих разменил нещо повече от протоколните поздрави и общи приказки...Интересно !:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Впрочем имам отговор и на този си въпрос - Нито името ти,никът ти, дори снимката ти ,специално на мен могат да ми дадат това, което ще ми даде една среща на живо с теб, или с когото и да е....
    За мен интернет никога няма да замени истинското общуване :(

    ОтговорИзтриване
  4. За мен даже и Влади е достатъчно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за темата. Аз лично откакто ме има в интернет съм с един ник, и истинското си име. Не крия нищо (общо) за мен.
    Смятам, че не правя нищо с което да навредя на някой - не лъжа, не обиждам и т.н.
    И всеки когато има добри намерения, човек няма от какво да се притеснява.
    По отношение на анонимността всеки сам си решава какъв живот води в нета. Но все пак епохата на Homo Virtualis идва и един ден когато онлайн присъствието ще измести материалното и мисля че е добре да си запазим някаква връзка между двете.

    По отношение на личните данни, наистина не е трудно да човек разбере това-онова. Аз лично много се заинтересувах от фамилията ти тъй-като имах съученик със същата, но града и възрастта ти са други и е просто съвпадение.

    ОтговорИзтриване
  6. Всеки сам решава как ще се представи в Итернет.
    Името не променя начина на мислене.
    Понякога под мои публикации има коментар от анонимен и зад такова представяне стоят думи, които нямат смисъл като съдържание.
    Това е, което ме дразни :Когато искаш да изразиш мнение застани с някакво име/ езвисимо дали е измислено/
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Поводът е друг. :)

    Докато си пишем лични размишления, можем да сме каквито искаме, но ако ще се захващаме с обществени дела, за които ще търсим подкрепа в мрежата, редно е да излезем на светло. Обществени дела, не лични дневници.

    Няма да се обяснявам подробно защо съм против личните данни в нета, само да кажа, че не съм в мрежата откакто имам блог, а от доста по-отдавна и съм видяла какво могат да направят недоброжелатели или направо врагове и откровени луди за връзване. Гнусна работа, да ви кажа, приятели и съседи. Включително и на мой гръб. Което ме подсеща да махна вчерашната си публикация - който видял, видял. :Р Все пак има блогъри, които ме познават и при нужда ще гарантират за мен, но едва ли ще възникне такава. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Преди време и по друг повод си позволих да препоръчам на Aria една книга, която засяга и тези въпроси. Не защото подценявам по какъвто и да е начин Aria, напротив, но книжлето е специализирано и трудно се намира. Все се каня да го скенирам и да наруша закона за авторското право, като го пусна в нета, но и това ще стане... Та в това книжле чудесно е обяснено защо и т.н. в мрежата сме в повече или по-малка степен анонимни.
    За себе си мога да кажа, че давам доста истинска информация относно моята персона, защото такова е моментното състояние на нещата. Преди 5 - 10 години нито името щях да си изпиша, нито снимката да си сложа. Не, че ме е срам от мене си, но така бяха нещата - мотивите, близки до твоите :)
    Има и друга интересна страна. Ако не можеш да повлияеш на родителите си какво име да ти лепнат - на латино- или тюрко-сериална звезда, то името и начина по-който се представяме в интернет е въпрос на личен избор. Лошото е, че за да си обясниш причините за един или друг ник трябва да познаваш човека лично :)))

    ОтговорИзтриване
  9. :)Не знам дали има смисъл да повтарям това, което мисля, че с предоставяне на повече лична информация единствено можеш да си навредиш.
    Това, което знам за теб в тоя контекст и което, като се замисля, е съвсем схематична информация, напълно ме задоволява. И всичко ценно, което си ми дал, а то вече е много, не е обвързано с нея.

    ОтговорИзтриване
  10. Фрог, когато си плащаш данъка, ти си публична личност - известна си и те дават по телевизора :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  11. Мен лично ме плаши, че не съм анонимна в Интернет пространството.Отначало се чудех дали да си сложа името и снимката си. Сложих ги, но понякога се замислям дали да не ги махна. А заради ника ми хората си мислят , че съм дете, което не е лошо от една страна.
    Това което пишеш в блога си говори достатъчно на мен за да ми трябва и останалата информация за теб. Това ми стига.

    ОтговорИзтриване
  12. За мен, чисто в абстрактен план, също е интересно защо те е стегнал чепика точно тук.

    ОтговорИзтриване
  13. Мерси, Балтазаре, за предупреждението - спирам да плащам. :Р

    ОтговорИзтриване
  14. Име, снимка, ЕГН... това са просто официалните никове. Важно е какво стои зад тях, а всеки има достатъчна интуиция, за да прецени дали може да се доверява или не.

    ОтговорИзтриване
  15. Всеки сам решава дали да ще се представя с истинското си име и снимка, или ще бъде с псевдоним. Интернет-пространството е голямо и опасност дебне отвсякъде :) Тук намерих хора с общи интереси и ми е приятно да общувам с тях без значение под какво име се представят. Дали си Владимир Иванов или krizt за мен е без значение. Аз харесвам твоите публикации и винаги ги чета с интерес и не мисля,че ще си променя много мнението за теб ако не си анонимен. Коментара ми може да се изпише като "анонимен",затова: тук коментира kery

    ОтговорИзтриване
  16. хм, интересна тема :)

    За мен също интернет общуването не може да замени реалното, но пък в някои случаи... помага. Аз май съм типичен пример :))))

    Минавала ми е мисълта да изляза с истинското си име и снимка, въпреки че на мен това ще ми донесе откровени негативи. Или поне така си мисля :)

    Но всеки случай е различен и всеки сам може да прецени най-добре за себе си :)

    Между другото, аз съм един от гласувалите с "не знам" в анкетата. Според мен нещата винаги се променят, когато има И реално общуване, за щастие повечето пъти в положителна посока ;)

    ОтговорИзтриване
  17. За мен е без значение дали си анонимен или- не.И не виждам причина да си променям мнението само защото си излязъл от анонимност.
    По- важното е, че харесвам твоите публикации (особено интерпретациите ти на известни приказки).Чета те с удоволствие, затова продължавай да пишеш, Влади!

    ОтговорИзтриване
  18. Гласувах с "НЕ". На мен анонимността в интернет не ми пречи, стига зад ника да открия човек. :)

    ОтговорИзтриване
  19. за първи път след работа влизам първо тук, преди да съм прегледал другите блогове.
    Пламене, изтрих коментарът ти и приемам риска да се обидиш. Рядко трия коментари и не ми е приятно.За повече от година като блогър,аз анонимният не съм си позволил да кажа лоши думи за друг. Не допускам нападки срещу когото и за било тук. Ако коментираш пак, съобразявайки се с това, което е закон тук, обърни внимание и на факта,че това е само личен блог. Изтеглих нарочно популяризирането на една идея и въпросите по нея, нека да са там.
    diandra , по същата причина изтрих и твоят. А за прикриването да, прикривам:висок съм само 73 см и има три глави:)
    Балтазаре, щях да изтрия и твоят коментар, защото измества темата, но frog'n'roll го спаси обръщайки всичко на шега.

    ОтговорИзтриване
  20. сега ще се опитам да отговоря и на останалите, но ако пропусна някой, моля да ме извини. Ще се опитвам да обобщавам.
    Първо-защо днес пиша по темата? Отговор: Това е част от поредица за интернет и нещата свързани с него. Този пост е от миналата сряда. В интерес на истината, доста се колебах дали да го пусна днес и може би сбърках, но пък дали днес или другата седмица, няма значение. Следващият материал от поредицата, ще пусна в почивните дни или в началото на другата седмица.
    @Кръстю, мисля че грешиш.Срещал съм се с хора, които познавам от нета. единственото,което научавам е че съм си създал грешна представа за физическият им образ. Можеш дори да живееш с някога и да не го познаваш.
    @frog'n'roll, трябва вече да ти се изясниха нещата, съжалявам ,но не позна за причината:(
    @slavuncho , чакам я с нетърпение.
    @vassilev12, просто трябваше да драснеш на имейла в блога и нямаше да се чудиш,дали съм ти съученик:) Не се крия от никого и понеже си от приятелите ми във фейса, можеш да видиш и инфото в профила.
    @morrt ,Руми66 ,bampi ,kery ,Емо,izibell,tcvetelinka ,Благодаря!
    @angie, надявам се,че вече не си ми толкова ядосана:)
    @altair, аз не мисля,че при теб случаят е специфичен. Така е, защото обществото ни е калпаво и точно затова казвам,че всеки има право на избор.

    ОтговорИзтриване
  21. Забравих да коментирам анкетата. Не очаквах такава активност и такова почти пълно единодушие.
    Сега се замислих се, какво значи, гласуването, че някой ще си промени мнението.
    Приемам,че то в момента е лошо и ако си лепна снимка ще се подобри. Защо, обаче ако не ме харесвате влизате тук?
    Не отговаряйте на мен, а на себе си.

    ОтговорИзтриване
  22. Владо,извинявай но къде изчезна коментара на Диандра ?

    ОтговорИзтриване
  23. Много хубав пост. Интересно, но какво значение има - дали ще ползваш ник или името си. Всеки сам решава. Важно е какъв човек си. А това, повярвай, не може да се скрие никога, под каквото и име да решиш да пишеш.Същността на човек изпъква много ясно , когато пише. Поздрави, Влади!Поздрави и на всички останали:))

    ОтговорИзтриване
  24. Да ,донякъде си прав,че греша..
    Но кажи ми моляте, как да обясня прелестите на една пържола на един вегетарианец?! Той просто ще ме гледа със съжаление:))
    Не обичам да пиша бе хора...правя го от няма и къде ..е, посвикнах за година и половина :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Владо, не се сърдя, че си изтрил коментара ми. И по никакъв начин няма да си променя отношението към теб. А то, предполагам, знаеш, е много добро. Съжалявам само за това, ако наистна там си съзрял лична нападка към някого. Опитах се да изразя личното си мнение. На нападка по ми прилича това, когато един блогър нарича други "кухи кратуни", заради това, че задават въпроси, които ги интересуват. Въпроси, в които няма злонамереност или тенденциозност, а точно обратното. Освен това съм убеден, че ти ме разбираш, дано не се лъжа. Това, че съм прям и наричам нещата с имената им, явно е лоша черта от характера ми, която често "работи" против мен. Повярвай ми, не по-малко от вас искам идеите, с които сте се захванали, да се осъществят. Мислех, че мнението ми ще бъде полезно, оказа се, че съвсем не е така. Тогава логично е, след като не помагам, по-добре да не преча. Това и ще направя. Ако изтриеш и този мой коментар, пак не бих се разсърдил, макар че онези, които не са прочели предишния ми изтрит, ще останат с впечатлението, че той наистина е бил лична нападка. Както и да е, ти сам прецени, това тук си е твоята къщичка, а ти си стопанинът.

    ОтговорИзтриване
  26. @Кръстю,за писането няма да повярват и на теб и на мен, даже и случайни хора.
    @Пламене, извиних се на Лили, без да съм виновен, а правилата там определяте вие. За мен случаят приключи още преди два дни.Имам си позиция и държа да бъде уважавана,както аз уважавам чуждата.Обясних и защо съм пуснал темата - не желая да бъде свързвана изкуствено с други места. Поне аз, ако някой не ми харесва, просто го подминавам.В нета всеки има избор. Все пак предпочитам да търся общ език с всеки. Повярвай, струва си.

    ОтговорИзтриване
  27. Владо, аз ти вярвам! Освен това, съм убеден, че е много по-добре да се търси общ език с всеки, отколкото да се търси (и намира) конфронтация. Е, не можах да подмина едно поведение на човек, който е свързан с хора и идеи, които ценя. И трябва ли заради него да подминавам другите? Не знаех, че си се извинил, както и не мисля, че точно ти е трябвало да се извиняваш. Предполагам, станало ти е неудобно заради някой друг. На твое място и аз бих постъпил така...
    Сега за позициите. Случайно или не, моята до голяма степен съвпада с твоята. Не, не заради това уважавам твоята позиция. А защото съм способен да уважавам всяко мнение. Стига да е мнение, а не пубертетска закачка. :)
    Признавам си, направих "онази връзка", преди да обясниш причината за темата. Извинявай.
    И още нещо - нямам никаква връзка с оня блог. Не само администраторски права, но не съм включен и в блогрола. :) Така, че няма как да определям каквито и да е правила там. :)
    Например, пресилено ми звучи декларацията "ние не ви подкрепяме". Но помисли от какво беше предизвикана... Болно ми е, че хора, които искат да променят нещо и дори все още да не знаят точно КАК, прекрасно знаят КАКВО, се конфронтират помежду си. Бих се радвал, ако помежду си правим компромиси, но не и компромиси с онова, което искаме да променим.
    Анонимността съвсем не ме вълнува толкова, колкото изглежда. Аз няма да си сложа банер "Не на анонимността в интернет", защото уважавам причините, поради които всеки, който е анонимен, го прави. А те са много и различни. Най-голямата глупост е да се делим и на анонимни и неанонимни. Онези, които ни мачкат и изцеждат, разчитат на противопоставянето във всичките му форми и измерения. Няма как да се преборим с тях, ако се делим по един или друг измислен и удобен за тях признак. Искам да се извиня и на човека, към когото бях отправил "нападки". Въпреки, че не мисля, че са били нападки, моля да ми прости за думите ми. Моля да прояви разбиране към реакцията ми... А реакцията ми беше породена от опита, който съм събрал до този момент в общуването си с хора. Да, беше прибързана, за което съжалявам. Просто отговорих на прибързаността с прибързаност. Малко кибритлии сме и двамата с него, ама това не би трябвало да пречи на погледа ни да бъде в посоката, която мислим, че си заслужава да следваме. Бих помолил и Лили за някакъв опит за диалог, преди да "подмине онова, което...", както казва Владо. Предполагам, след време ще има възможност да се направи сайт, към който да има форум, мисля, би било полезно.
    Владо, мисионерската работа никак не е лесна. Но в основата е точно търсенето на общ език. Вярвам, че си струва!

    ОтговорИзтриване
  28. А това означава ли, че си известен? Този въпрос ми изникна, не знам защо.
    Но също така използваният символ на потребителя идва от определена култура. За мен значи, че искаш да те свързват с нея. От друга страна думата нямам има негативно отношение, към самия себе си. А това е обранто на постановките на културата, от която идва символът. Странен извод, който съм си направила отдавна - вътрешно противоречие. Защото аз лично смятам, че всяко нещо има значение.
    В някакъв смисъл аз съм потърпевша от анонимността, не твойта и не само в интернет, и някак запълвам дупката с нещо, което може да не се хареса.

    ОтговорИзтриване
  29. На мен никът ми е именно "anonimen". От две години съм с този ник. Как сте? krizzt, направо ме разплакваш с тази публикация :D Поне при теб мога да съм спокоен, че никой няма да помисли, че се намесвам, заблуждавайки се, че става въпрос И за мен. Защото често пишеш коментари в блога ми почти веднага след като съм публикувал нещо и едва ли ти е убягнало, че това е официалният ми ник. Писал съм се и Александър Стоев, както е истинското ми име в собствения ми блог, специално за някои хора, за които съм решил, че не обичат анонимни, но това е в единични случаи. В един момент в блогосферата беше модерно да пишеш против анонимните. Доколкото някой се възползвал от модата - възползвал се :DDDD Мисля, че мога да кажа кажи речи всичко по въпроса, ако някой се интересува за нещо - да пита :) Шегувам се разбира се (с интонацията на Къци Вапцаров) :)) Това съм го чул от morrt :)

    ОтговорИзтриване
  30. Моля да ме извините :) Няколко при публикуването ми изписваше, че има грешка и коментарът не е публикуван. Моля Владимир Иванов krizt да изтрие коментарите, които смята, че не са необходими :)

    ОтговорИзтриване
  31. @Пламене, аз се извиних на Лили, това няма връзка с темата и признавам,че сбърках, като не отложих замислената поредица във времето.
    Лек ден!
    @Боряна,проблемът е в отговорността, а не в анонимността. Всеки отговаря за себе си.
    @limitednickname, за два дни изтрих коментари, колкото за година тук. Добре,че си ги писал с този си анонимен ник, защото щяха да ме обвинят в дискрининация:)

    ОтговорИзтриване
  32. Всъщност написах само два, но вторият го мултиплицирах погрешка, мерси, че го махна, защото се почувствах доста неловко :) Не разбрах, каква дискриминация?

    ОтговорИзтриване
  33. наистина май всеки блогър в определен момент се замисля по темата. мен това ме друсаше миналото лято - http://garga-blog.com/drugi/izbor/ когато водих един спор за това каква е разликата дали съм анонимна или не. в края на краищата името е просто един етикет, който помага на другите да те отличават от останалите хора, които имат други етикети. дори никовете се оказват по-уникални от имената и всъщност правят хората по-индивидуални. след като има човек, който се е кръстил манчестър юнайтед, по паспорт, защо пък аз да не бъда гарга рошава? и как ще сте сигурни дали наистина не съм се прекръстила официално така? ;) и по-различно ли ще ме приемате, ако кажа, че всъщност се казвам курнелия хвалипръцкова (примерно)?

    ОтговорИзтриване
  34. Ако въпросът е до отговорност, то искам поне 2000 ОБЩЕСТВЕНИ места, където всеки един от членове на инициативата, която лансираш (минималния брай) ще засади тази пролет дърво и през есента на 2011 то ще е живо. Аз ще намеря начин да проверя достатъчно от тези места. А също така и поне 2000 ЖИЛИЩНИ ТОЧКИ, около които общественото пространство е чисто от всякакви хвърчащи боклуци на съседите или случайно преминаващи, в следствие лична дейност, и то във всеки един ден от следващите година и половина. Защото и тези места ще проверя.
    Е накрая може и цветна снимка с имена, защото ще се наложи някакво гласуване, което няма да е в Интернет.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте отново :) тъй като във внимателно прочетената от мен публикация не се споменава за дадена инициатива, бих желал да питам за инициативата "Набираме хора" ли става въпрос, която може да се види горе вдясно на страницата и която като цяло представлява покана за участие в учреждаването на политическа партия?

    ОтговорИзтриване
  36. @Гарга Рошава,:)
    #Boriana Boeva, говорех за лична отговорност, аз съм садил дръвчета и последното е в дворът ми, но тази година ще пропусна. Не искам, обаче да определям поведението на друг.
    @anonimen,не може да става въпрос за нещо,което не съм споменал в поста. А за инициативата, вече споменах,че отделих нещата в друг блог.

    ОтговорИзтриване
  37. Е да, но когато човек реши да се занимава с политика, дори и само да пише, не може да не иска да определя поведението на друг. Просто това е дейността на политиката, да определя общносното поведение на другите. Ето в това е отговорността.

    ОтговорИзтриване
  38. Аз не съм анонимна. Стои името ми, никът ми, снимката ми. Не се срамувам от това, което пиша, не се страхувам от това да знаят коя съм. И без да имам блог някой може да ме застреля на улицата, достатъчно злонамерени хора има. Прави ми впечатление обаче, че доста хора не се задоволяват с името ми и ровят в търсачките да разпитват за мен :)
    Често попадат в блога ми с ключови думи двете ми имена. Истинските. Уважавам чуждото лично пространство и някак искам да вярвам, че и другите го правят. Анонимността не ми пречи, но някак обичам да знам кой стои зад ника, с който си разменям мисли.
    Иначе "НЕ".

    ОтговорИзтриване