Мистичното и йога

Преди около месец в един разговор стана дума за йога. С малка изненада установих, че за повечето хора, йога е нещо отвлечено и пълно с мистика. За повечето хора, йога е свързана със странно изглеждащи гурута от Изток или хора, вързали тялото си на възел по собствено желание. Всичко около тези неща е обвито в мистика, което плаши, но и привлича.
Донякъде тази представа идва от мястото, където се е зародила йога. В миналото се е приемало, че така наречената Западна цивилизация, се е основавала предимно на рационалността. Източните цивилизации, пък са били пример за наблягане на духовното.
Съдейки по днешното състояние на нещата, източните народи са доста по-рационални от Западните. Печелят от всичко, дори от духовното. Не съм сигурен, че и някога не е било така.
От Изток са идвали много учения и религии. Разказвали са се легенди за страни на чудесата и хора надарени с невероятни способности. Разказите на Марко Поло, са карали съвременниците му да го слушат с отворени уста, а и днес са интересно четиво. Само че, някак забравяме, че от изток, наред с мистиката са идвали и стоки. Мистичното е продавало успешно и го прави и днес.
Ако потърсите в нета нещо за йога, ще намерите много малко полезни неща. Повечето сайтове съдържат прекалено много мистика и неща, които са далеч от ежедневието ни и нормалния начин на живот. Други пък рекламират частни школи, но отново полезното е обвито в мистика, която е излишна и вредна. Върши работа за събиране на пари, но ползата е съмнителна.
Наскоро разбрах, че и в нашия град, преди около година е открила врати луксозна школа. Доколкото зная печели добре, защото вместо нещо полезно, йога се е превърнала и в начин за демонстриране на стандарт на живот. Хората гледат обвивката, отвличат се от мистиката и не познават рационалното, което може да се извлече.
Преди години и аз се занимавах с Йога. Не ме е привличала екзотиката. Просто имах нужда от повишаване на гъвкавостта, което да ми е от полза за футбола и борбата. Имах съученици, които можеха да се вържат на възел, без да имат понятие от йога, но заниманията ми помогнаха.
Имах късмет да си купя книгата на Венцеслав Евтимов -Йога. Днес е почти невъзможно да се намери, а за съжаление преди няколко години я дадох на позната и забрави да ми я върне. Книгата е най-доброто практическо ръководство издавано в България. Авторът много точно дава начините да се използва рационалното от системата и се надявам някой ден книгата да се преиздаде отново. Книгата е пълен преглед на Йога и в нея не са спестени и много неща, които могат да ви объркат. Затова ще се опитам да кажа, какво съм научил и кое е полезното. Ако се махне лъскавата обвивка, йога е проста и рационална система от упражнения и дишане. Много хора се заблуждават от снимките на вързаните на възел хора, аскетите замръзнали неподвижно втренчени в пламъка на свещта, безсмислените проповеди или шарлатаните, лежащи на пирони, но това е само излишната част.
За ежедневието на съвременният човек, очистващите процедури също са неприемливи и неприложими. Както казах, единственото нещо от което можем да извлечем полза, са част от техниките за дишане и физическите упражнения.
За да практикувате йога, не ви трябва огромно пространство или специално помещение. Можете спокойно да го правите в къщи и едно одеяло или постелка на земята са достатъчни. Упражненията отнемат не повече от 15-20 минути дневно. Основните пози са лесни и не е нужно да си кълчим езика с оригиналните им наименования. В основата на изпълнението им е удобството на човек и отпускането, а не напрежението. Упражненията се изпълняват до точката, в която няма напрежение и се задържа в нея. Не се гонят рекорди и бързи резултати, а резултатите идват от постоянството. Във всичко това няма и капчица мистика или нещо възвишено, но носи полза.
Намерих част с упражненията от книгата на Венцеслав Евтимов. В нея са описани начина на изпълнение на всяко от основните упражнения, ползите и противопоказанията, а също и дишането.
Колебаех се, дали да не кача някъде файла, но се отказах. Ако съм успял да ви заинтересувам с горните редове, ще изпратя файла на всеки желаещ.


20 коментара:

  1. Аз от доста време си търся някакви достъпни упражнения, които мога и вкъщи да правя. Поради липсата на време за ходене насам натам, така и не се записах в школа по йога. :-) Може ли да ми изпратиш файла.

    ОтговорИзтриване
  2. Изпратих ви файла, но не си оставяйте имейлите тук. Горе в лентата в страницата За мен, има моя имейл, или пък се обадете във фейса.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз имам две книги за йога, но едва четейки Ошо разбрах как е възникнала йога. В продължение на векове мъдреците от Изтока са наблюдавали човешкото поведение и са установили, че мислите, емоциите предизвикват определени промени в позата на тялото. Например, гневът ни кара да свиваме ръце в юмруци, вълнението ни кара да вдигаме ръце под ъгъл 90 градуса в раменете. В съвременното общество ние сме започнали да контролираме добре тези естествени реакции, овладели сме ги, въпреки че аз забелязах за себе си, че когато съм развълнувана, действително вдигам ръце по този начин и си хващам вързаната на тила коса. Но тези наблюдателни хора открили, че щом мислите и емоциите предизвикват промени в позата на тялото, то трябва да е вярно и обратното – определени пози на тялото да предизвикват съответното състояние на ума – да успокоят, да доведат до медитация, или не знам точно. И така създали тази система от упражнения. А после тя се развила в много разновидности и школи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност историята не е важна. Важно е какво можем да извлечем днес, като полза. Днес науката знае и може много повече неща, но не им обръщаме внимание.

      Изтриване
  4. И за мен файла, моля! :)

    Мисля си обаче, че след известно време е добре да го публикуваш, Влади.
    Има хора, които по-трудно общуват, по-трудно искат помощ или по-трудно коментират, а това би им било полезно.
    Пък и нали по тази причина съществуват блоговете?! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изпратих ти го, но няма начин да публикувам чужд текст или да го хвърля някъде в мрежата. Правя разлика и се надявам някой ден книгата да се преиздаде.

      Изтриване
    2. Достъпът до познанието трябва да е свободен и безплатен.

      Изтриване
    3. Достъпно е и е безплатно, защото книгата я има в почти всяка градска библиотека.Тук също е така.

      Изтриване
  5. Как правиш разликата тогава?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По това, кое чувствам, че е правилно, без да се притеснявам, какво ще кажат другите. мисля, че друг начин няма:)

      Изтриване
  6. Привет, Владо! Това е изключително интересна за мен тема, но е и много дълга. Затова няма да навлизам в подробности - от сорта на това, че т.нар. "духовно" не може да се обясни с рациото, а ако отричаме, че освен физически, сме и духовни същества - това вече е съвсем друго...Объркано се изразих, но ако продължа наистина ще задълбая. Ще добавя само, че йога е и духовна практика, а не само телесна. На Евтимов и аз съм голям фен. Той не е писал много за духовната страна на йога, най-вече защото е творил по времето на социализма, а тогава да пишеш за Духовното, за прана, за гуру и т.н. си беше престъпление, май...:)
    Книгата "Йога" я има в Спиралата. Там има и кратко ръководство по медитация от Евтимов - ето линк:

    http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%C5

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евтимов е засегнал достатъчно всички страни на йога в книгата. Един раздел е посветен на това, а това, че не превръща мистичното във водещо начало, го прави различен.Описва всички страни, а насочеността е не в някакви абстрактни неща, а към днешния ден. Колкото до духовното, ако се вгледаш, ще видиш, че и в миналото и днес хилядите "учители", всъщност се прехранват и то добре за сметка на хора, които им вярват и имат нужда от помощ. Това си е чиста търговия, да не кажа измама.

      Изтриване
    2. Привет, Владо! Явно имаме различен поглед над това "що е духовно" - което е нормално, разбира се. За мен това, че някой получава средства за физическа поддръжка на тялото си, чрез своите духовни знания и умения, не означава, че този човек е недуховен или мошеник. В крайна сметка - всички тия учители (в кавички или не) са помогнали на много хора да намерят здравето, Пътя си ако щеш, и всичко това, което дават на учениците си, е изцяло с практична насоченост към "тук и сега" - разбира се, че това струва пари, които те си ги заслужават. Те не живеят за сметка на другите. Защото, ако беше така, всички трябва да бъдат изкарани, че живеят за сметка на другите - писателите - на гърба на простите читатели, които ги четат; лекарите - на гърба на хората, които лекуват; чистачите - на гърба на гражданите, на които те чистят (вместо гражданите да си чистят сами) и т.н.:)
      Както казах - това е дълга тема. Защото ще трябва да се задълбаем и в това "що е пари" - някои казват, че Енергията е една - важното е да можеш да е трансформираш. Част от Нея са и парите - учителите със сигурност могат да трансформират толкова пари, колкото са им нужни. Това, че някои генерират повече от нужното, е друг въпрос. От една страна - с тези средства те правят ашрами, обучават други учители, за да могат да помогнат на още повече хора - т.е. разширяват духовните постижения. Е, някои се увличат, и без да искат сигурно стават роби на парите - но все пак, нали и те са хора - лесно могат да се поддадат на "изкушението"... Поздрави и честито Благовещение! :)

      Изтриване
  7. Соня, Духовното е във всеки отделен човек и или го има или няма. Посредници не са нужни и никога не са били. А промиването на мозъци и зарибяването е измислено преди дори да има хора:). За съжаление още работи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Владо, абсолютно съм съгласна за посредниците - Бог е във всички, така да се каже. Но, все пак, живеем в общество, в една огромна Вселена - и всички сме свързани. Както едно бебе не може да се развие, ако няма кой да се погрижи за него (родителя като посредник), така понякога имаме нужда от учител, който да ни помогне в улучването на правилния за нас път. Това имах предвид.Де факто за мен целият живот е "промиване на мозък" - от новородени ни внушават например, че сме смъртни, че не можем да живеем без да ядем (а има хора, които живеят без храна!), че не можем да се излекуваме, ако не вземем дадено лекарство - а знаем за плацебото и че то не е описано научно как точно става (макар че науката го ползва) и т.н.:)

      Изтриване
  8. имам книгата - едно измачкано и мърляво копие, което получих като компенсация за едно в напълно прилично състояние, което дадох назаем и аз. от мен йога не става, но имам любими асани, които си правя като ми се прииска.

    йога е нещо доста по-богато от дишането и физическите упражнения, но пък богатството ни помага да изберем това, което на нас върши работа.

    ОтговорИзтриване
  9. имам четири диска с упражнения, ето части от тях:

    http://www.youtube.com/watch?v=xM7FyUhzECg

    http://www.youtube.com/watch?v=foOkFcrSxHI

    http://www.youtube.com/watch?v=TI9UcT5srIs

    http://www.helikon.bg/books/311/159338_kundalini-joga%3A-programa-za-pshichesko-i-emotcionalno-balansirane-dvd.html

    ОтговорИзтриване
  10. та исках да кажа - заслужава си да ги имаме вкъщи и всеки ден да извъртаме поне по един от тях :)

    ОтговорИзтриване