Майтап, бе, Уили!

Утре е първи април- Ден на шегата, или както ни е по-близко на душата- Ден на лъжата. Така де, ако се замислим каква е разликата между шега и лъжа, не е голяма. Разликата е в реакцията на потърпевшите, но винаги можем да ги обвиним в липса на чувство за хумор и да си измием ръцете.
Та утре е Ден на.... Каквото и да е, трябва да измисля, как да преметна колкото се може повече хора.
В къщи е лесно. Обикновено, който стане пръв, премята следващите, че навън е навалял цял метър сняг. Дори и да не вярват, все пак намръщено повдигат пердетата и номерът винаги минава. Не е оригинално, но е безобидно и върши работа. Само че, ако след тази тежка зима, разпространя такава новина сред по-голяма група хора, може да загазя. Хората вече имат алергия към сняг и студ и вестоносецът ще го отнесе.
-Майтап, бе, Уили!- би казал Алф и би му се разминало.
Само че, аз не съм Алф и затова се замислям за други, не толкова опасни територии. Така....
Ами мога да излъжа, че цената на природния газ и горивата за потребителите е намалена наполовина. Да, ама не! След като толкова пъти ни лъгаха на едро, никой няма да се върже. То не бяха нашите управляващи -бивши и настоящи, то не бяха от Лукойл и хиляди знайни и незнайни. Няма кой повече да се върже. Вече никой не верва, но ако пък ми поверват? Гледам някакво сдружение си верва, че с протести цените на горивата ще намалеят, та току виж ми повярвали. Да, ама ако вземат да ми поверват, а после се усетят?
-Майтап, бе, Уили! Все някога цените ще паднат.
Ще трябва да измисля нещо друго. Ще взема да се ориентирам към някой социална група, дето по е по-доверчива и ще се върже. Например пенсионерите. Готово!
Ето и новината:
След като Господ изплати заплатите на миньорите в Кърджали, почина един ден и на третия вдигна пенсиите на всички с цели 20 процента.
-Майтап, бе, Уили!
-Ще ти кажа един майтап!- чувам гласа на пенсионерката в къщи.- На оня ......., не мога да му направя нищо, ама ти си ми подръка. Като взема точилката, само на майтапи ще ми станеш.
Ще трябва да измисля нещо друго. Например, че някой от босовете на организираната престъпност е осъден и отива в затвора, или всички народни представители масово си подават оставките, признавайки своята некадърност. Прокуратурата пък, не може да смогне да приема самопризнанията на бивши и сегашни министри, признавайки си и най-дребните случаи на корупция.
-Майтап, бе, Уили!
Майтап, но дори да повярвате на мен няма да ми е смешно. Защото и аз съм вътре в кюпа и още се връзвам понякога и вервам.
Затова май няма да будалкам никого утре. Ще си чета новините и като видя някоя хубава, направо ще я подмина. Защото вече съм се научил, че няма начин да е вярна. Колкото и да е достоверна, все ще очаквам познатият глас да изреве в ухото ми:
-Майтап, бе, Уили!

4 коментара:

  1. Е и за лъжец има номер - ако каже веднъж истината, няма да му повярват :)

    ОтговорИзтриване
  2. и на третия вдигна пенсиите на всички с цели 20 процента.- ех да стане истина.

    ОтговорИзтриване