Мръсна газ

Напоследък не ми се пише по злободневни теми. Имам какво да кажа, но не виждам смисъл, защото повечето неща са казани многократно без да има ефект. Нещата в България продължават да се случват, сякаш в някакъв измислен нереален свят, в който няма бъдеще.
Все пак няма начин да подмина, макар и със закъснение решението за спиране на проекта за АЕЦ Белене. От една страна би трябвало да се радвам, защото многократно съм писал срещу този проект. Похарчиха се милиарди, потънали безследно в нечии джобове, а сметките още не са уредени и ще плащаме още дълго.
От друга страна, закъснялото решение, всъщност не решава нищо, а поставя нови проблеми. В него няма нищо ново, а част от вариантите са фантасмагория и предпоставка пръскане на още пари.
Строежа на нов ядрен реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй, не е нова идея. Това е реална възможност, която се дискутира от години, но нещата тепърва трябва да започват от нула. Това са разходи поне за десетина години, които не е ясно, кога ще могат да се изплатят. Не се говори и кой всъщност ще печели от този проект. Не се говореше и кой всъщност щеше да спечели от Белене, но плачът на бившия президент и заканите му, че проектът ще бъде стартиран отново при следващото управление е показателен.
Енергийното потребление на България поне през следващите двадесет години, няма да изисква подобни нови мощности. Остава възможността, да се продава навън. Само че, кой всъщност печели от това?
Печалбата има НЕК, но тя не е голяма, а лъвския пай отива при посредници, които никой от управляващите досега не изкара на светло. Няма и да се случи, защото най-вероятно част от печалбата, изкарана без да се вложи нищо, отива в нечии джобове. Много се говори за енергийна мафия, но очевидно за тези, които са в управлението е по-печелившо да съществува, отколкото да я премахнат. Тя ще е основен и единствен печеливш и от новата ядрена мощност. Останалите ще плащаме сметката, защото цената на електроенергията няма да се намали за потребителите. Те ще платят сметката, а не политиците виновни за разходите. Плащането ще е поне в рамките на двадесет години, след въвеждане в на новата мощност в експлоатация.
Отклоних се от темата, която всъщност искам да коментирам, а тя не е ядрената енергетика, а втората част от „решението“- Изграждане на газова електроцентрала на площадката в Белене.
Не съм сигурен на чий „гениален“ мозък дължим тази идея, но тя е куха отвсякъде. За да се построи такава централа, трябва да има с какво да работи. Дори да се диверсифицират доставките на газ още тази година, осигурените количества няма да позволяват подобно разхищение. Остава и въпросът за цената на природния газ и икономическата целесъобразност на подобен проект. Дори Газпром, който може да си позволи подобна инвестиция и да намали цената, ползвайки собствена газ, не би си позволил подобно разхищение. Много по изгодно е да се продава газ. Освен това при изграждането на такава ТЕЦ, се забравя, че продукта не е само електроенергия. При такова производство винаги има отпадна топлина, която също е продукт. Една такава централа в близост до голям град би печелила добре и от продажба на топлинна енергия, но В Белене, това е неприложимо.
Прочетох мнения, че тази идея е подхвърлена, за да имаме коз за пазарлък при намаляване на цената за доставка на газ, но очевидно не е домислена. Не мисля, че дори преминаването на Южен поток през България, би дало достатъчно добри резултати.
Причината е в посредниците, а както виждаме, въпреки обещанията на Путин, те не са премахнати от веригата. Няма и да бъдат премахнати, защото също като посредниците при продажбата на електроенергия, част от печалбите отиват в джобовете на хора във властта. Цената на газа само ще се увеличава, а и колкото да не искаме да говорим за това, количествата ще намаляват. Наистина откриват се нови находища, но добивът от там е по-труден и скъп, а и нищо не е вечно. Находищата на шистов газ, също няма да подобрят положението, а само ще допринесат до покачване на цените. Дори и Газпром, да реши да строи и газова електроцентрала в Белене, печалбата от подобна инвестиция е в сферите на фантазиите.
България ще използва газ и ще се нуждае от електроенергия и в бъдеще. Ако искаме да имаме някаква промишленост, трябва да има мощности и цените да са конкурентни. Така и не чух някой да посочи пътищата за това.
Казват, че газта е екологично чисто и евтино гориво. Според мен обаче това не е така. Газта е също, като петрола източник с ограничен капацитет във времето. Разширяването на потреблението и превръщането в основен източник си е заробване и доброволна зависимост.
Мисля, че България има други алтернативи, но основите за това трябва да се поставят днес. Една от тях е енергията на водата, която имаме в излишък. Една държавна програма за развитие на този източник, няма да е скъпа и ще е много по-дълготрайна и екологична от всичко друго. Имаме хиляди язовири, които се рушат, безстопанствени или присвоени. Една ВЕЦ на практика може да работи вечно, не вреди на околната среда и почти няма разходи за поддръжка.
Друга алтернатива са енергията от вятъра и слънцето. Те не са ефективни и са скъпи, но след първоначалната инвестиция, също са лесни за управление и поддръжка. Причината да се компроментират според мен беше това, че се позволи да се превърнат в източници за източване на средства. Ако държавата участваше в планирането, строежа и експлоатацията на такива съоръжения, те нямаше да са дребосъци, а цената щеше да е в пъти по-ниска.
За съжаление, това няма да се случи. Просто печалбите от газта са достатъчно големи, за да затворят очите и устата на хората, които взимат решения. Никой не мисли, че решенията, които се взимат днес, касаят и хората, които ще живеят след петдесет години.
Само, че на кого му пука?

10 коментара:

  1. Най ми хареса първият ти абзац :).
    С цената на възобновяемите природни източници се играе както навремето с електромобилите. Първо бяха обявени за икономически и екологически пенкилер, след което ги оплюха, а след това спря да се говори за тях. Сега изведнъж големите компании излизат с решения, готови за непосредствена употреба, по които - личи си, е работено дълго и старателно...
    Сега играта е с цената на енергията от слънцето и т.н. Просто на големите корпорации още не им е изгодно да произвеждат и най-вече да продават енергия от тях.
    Не трябва да се заблуждаваме. Този свят се управлява от парите, а политиците са само опосредстващо звено между хората като нас и хората, които управляват парите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо часовника и датника на коментарите ти е превъртял.
      Не е 1, а е 2 и не е РМ, а АМ :)

      Изтриване
    2. Тези хора се възползват от парите и от желанието на другите да могат.
      А по случая с атомната централа в Белене не мога да взема отношение, защото не вярвам на нито един от спорещите. Не виждам фактология, а само нападки.

      Изтриване
    3. Да, първият абзац е най-хубав. Приказките са добра алтернатива, но всяка фантастична приказка бледнее пред настоящето. А за парите, които ни управляват- Замислям се, че това са всъщност хартийки без стойност. Ние самите ги правим ценни с глупостта си.

      Изтриване
  2. Общо взето трябва да се мисли първо и тогава да се говорят глупости, което е видно, че не се прави от големите умни глави в държавата. И което е жалко.
    От друга страна, това че вече са преебани няколко милиарда в Белене, не е причина да се донабутва държавата (и населението й) с плащане на още за глупости. Любителите на Белене тук в България, се заканват, че страната щяла да плаща компенсации за провалената сделка - ами ще си плати, в бизнеса е така. Ще си платим и толкова. Специално за тези от БеСеПето говоря, защото те плашат със стотиците милиони, дори с един-два милиарда, които трябвало България да плати. Мисля, че си струва да се плати, за да се сложи край на тая глупост. В крайна сметка ще работим десет дни за руснаците и ще им платим евентуалните два милиарда, не е чак такава болка. При положение, че за десет дни България произвежда тези пари, е напълно неприемливо да се заробваме дългосрочно.
    А газовата централа си е чист популизъм за пред ония в белене, дето чакат да се замогнат. Те, че няма да се замогнта е ясно, но да питат тези в Козлодуй. Аре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Белене си е дупка за гушване на парички и мисля, че още ще работи. А сделките с газта са също нещо такова. От Южен поток сме щели да печелим 150 мшилиона. Ами сумата е смешна, а и половината няма да влизат в бюджета.

      Изтриване
  3. Не знам дали вече имам желание да коментирам управленските способности на власт имащите. Лично аз смятам, че Боко не е играч, а по-скоро сервилен и подлага бузки на ляво и на дясно. Единственото му желание е цигарите да си вървят... Всичко останало е цирк. САЩ и Русия са се разбрали кой, какво-колко, а за нас остава представлението и двойната цена на билета.

    Винаги съм казвал, че най-голямото богатство на един народ са образованите и талантливи хора. Наскоро видях, че дори тук у нас те са способни да неща, които биха променили света фундаментално. Проблема е, че всячески им се пречи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Богатството се пръска,Емо. Днес светът е достатъчно отворен и някой ден тук ще останат само пенсионерите и политиците.

      Изтриване
  4. Явор Атанасов2 април 2012 г. в 23:06

    Няма отпадна топлина от термичните централи. Нямаме нито много вода, нито много вятър, нито много земя на която да монтираме слънчеви батерии. Идеята за слънчеви батерии върху къщите не е лоша, но не работи с блоковете в жилищните комплекси. Цената на органичните горива и на ядреното гориво ще расте,което значи че ще расте и цената на тока. Въпроса е кое ще започва да свършва по-рано и съответно на кой ще му струва по-скъпо тока. Май единствения изход е термоядрения синтез, но там нещата са в застой.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Термоядреният синтез няма да заработи скоро, а и не мисля, че ще можем да си го позволим. Колкото за панелите на покривите на къщите, потърси в нета за слънчевата централа в Испания. Принципът е доста различен.

      Изтриване