В рамките на закона

Всичко е в рамките на закона....
Напоследък май прекалено често чувам тези думи. Чувам ги под пот и над път, изречени от министри, народни представители, контролни органи, полицаи, прокурори, съдии и дори едни такива съвсем обикновени граждани, на които от сто километра личи, че работата им не е чиста.
Що е закон зная и съм свикнал да го спазвам, без значение дали ми харесва. Зная, че законът има граници, зад които не е разрешено да се пристъпва. Не можеш да застанеш на границата и едната ти половинка да е отвъд, а другата вътре. Дори пръста си да покажеш, си нарушител и това е.
Да, но тия рамки на закона, са ми малко неясни. Защото ако говорим за картини например, рамките са това, което ги държи изпънати и подчертава красотата им. Ако говорим за врати и прозорци например, рамките определят докъде са границите, зад които започват стените.
За рамките на закона обаче съм тотално объркан. Затова се опитах да събере случаите, когато се използва израза с надежда, че ще си изясня картинката.
В рамките на закона бившият премиер, „нахрани“ фирмата на бъдещата си жена, с договори за фиктивна работа.
В рамките на закона Доган се оказа, най-добрият и най-скъпо платения специалист по водите в България. В рамките на закона, всеки дръзнал да се приближи до него, може да бъде линчуван, но обратното вече не е в тези рамки.
В рамките на закона, на по-предишния премиер беше върната като бащиния цяла България. Всъщност не цяла, а само половината, защото другата, той не беше пожелал. В рамките на закона, години наред той сечеше незаконно горите в Рила, защото трябвало да храни голямо домочадие.
В рамките на закона, всеки десети гражданин на България се подслушва.
В рамките на закона вътрешният министър раздава присъди на пресконференции, а висши съдии и прокурори въртят семеен бизнес и перат пари.
В рамките на закона, сегашният премиер с една дума разрешава или забранява, дали да се приложи закона и пак в рамките на закона, любителското футболно тимче, в което играе, лети с правителствения самолет.
В рамките на закона, като „обикновени граждани“, председателят на парламента и вътрешният министър, протестират против създадените от тях закони в интерес на приятелски инвеститори.
В рамките на закона, преди пет години коритото на река Искър в града ни, беше варварски изгребано, под формулировката за почистване. В края на миналата година, съдът постанови, че извършеното не е било в рамките на закона, но от това решение не последва нищо.
В рамките на закона общината ни ще строи сметище, почти в рамките на града. Всички знаят, че причината, да се избере тази площадка, е да се прикрият следите на фирма, добивала незаконно там строителни материали и запълнила след това също незаконно дупките с отпадъци.
Всички знаят, че експертизата за екологичната оценка е фалшива, а изследванията необходими за нея, се правеха миналото лято, две години след, като резултатите от тях, са били вписани в оценката. На никого не прави впечатление и факта, че дори географските посоки в експертизата са объркани тотално.
В момента се очаква решение на ВАС, но най-вероятно всичко ще бъде в рамките на закона. Има оценка, а дали е вярна, не е проблем на закона.
Покрай проекта-балон „Супер Боровец“, трима човека „усвоиха“ 120 милиона лева. В рамките на закона....
В рамките на закона....
Често чувам тези думи и се чудя за тези рамки. Някак не мога да си ги представя, още повече очевидно, те не са фиксирани във времето и пространството.
Само ден, след като министър Караджова обясни, че строежа върху дюните в Несебър, е в рамките на закона, се оказа, че те не били съвсем в рамките на закона.
Оказа се, че и множество други сделки, не били съвсем в рамките на закона, обаче те били от наследството.
Обадиха се и от тези дето се водят левица и обясниха, че старите заменки, били в рамките на закона, докато новите, при същите условия, вече били извън рамките.
Гледам картинката, която направих преди да започна да пиша и си мисля, че не е точно така. Това не е рамката на закона.
Представям си рамката на закона, като дълъг ров пълен с боклуци и зловонна тиня, преминаващ през цялата земя. Няма начало и край, а вътре и вън се различават само по миризмата. Миризмата на гнило.

8 коментара:

  1. :) Забравяш една стара приказка, че закона е порта (рамка) в полето...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, защото не го възприемам така и ме е яд, че точно тези дето уж трябва да следят за прилагенето на законите, гледат да ги заобикалят по вякакъв начин.

      Изтриване
  2. Ех, Влади...
    А прочетох и коментара на славунчо... Да не ти казвам, че приказката за закона и вратата в полето, съм я чула за първи път от преподавател на хонорар във ВУЗ... А редовното му работно място бе пък в данъчното... Е?

    ОтговорИзтриване
  3. Или пък приказката за коня и лъва, които сгазили лука, но наказали само коня, защото законът е заКОН, а не заЛЪВ...
    А тия, дето си ги описал, са всичките от лъв нататък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ги възприемам, като лъвове. За мен са плъхове и както и да се маскират си остават такива.

      Изтриване
  4. В своите "Писма до Луцилий" Сенека го е казал кратко и ясно: "Справедлив е не законът, който всички са използвали, а който е даден за всички.", "Лоши нрави има в държави с лоши закони." р и никъде не е говорил за някакви рамки...

    ОтговорИзтриване