За чалгата и еврофондовете

Заглавието е малко подвеждащо. Сигурно ще се досетите веднага за широко коментираната тема от миналата седмица за спечеления от Пайнер проект за финансиране със средство от ЕС.
Всъщност темата е друга- участието в разпределението на средствата от еврофондовете и по-специално конкретната програма „Конкурентно способност“.
Всъщност програмата е добра като идея, но определено не е направена за България и българските фирми. От ЕС казаха, че ще проверят случай с Пайнер, но не мисля, че този случай е най-големият дефект на програмата.
В програмата на теория могат да участват всички малки и средни фирми. На хартия е достатъчно, да са финансово стабилни и да нямат задължения към бюджета, да имат проект за развитие, с който ще внедрят нови технологии и практики в бизнеса си и ще разкрият нови работни места.
На хартия нещата са идеални, но не и за повечето фирми в България. Повечето родни фирми особено в последните, не са в цветущо финансово състояние, а то е предпоставка за участие в такъв проект.
Наскоро излязоха данни за задълженията на българските фирми. Само междуфирмените задължения са над 100 милиарда лева, а задълженията към банки, държавата и за работни заплати, оформят една плашеща цифра.
Сигурно ще се запитате, каква е връзката с еврофондовете. Нали все пак по тази програма, фирмите получават пари от ЕС?
Да фирмите могат да получат пари по тази програма, но има няколко малки подробности, които променят картинката.
На първо място стойността на проектите, трябва да е над 2 милиона лева. Проблемът е, че фирмите трябва да извадят от собственият джоб тази сума и да я вложат в закупуване на технология и оборудване. Всъщност вложената сума е още по-голяма, защото тук не влизат разходите за самият проект, за търговете за закупуване на техника, които са задължителни, които най-вероятно повишават поне с 5% необходимата сума.
При условие, че една огромна част от българските фирми, се борят да оцелеят всеки ден, замразяването на минимум два милиона лева, от оборота на фирмата, за срок около една година, е нещо, което малко фирми могат да си позволят.
Ако все пак още се намират подобни фирми, след около година и редица тромави, бавни и пълни с излишна бумащина процедури, където една запетайка или сгрешена цифра може да бъде проблем, идва времето фирмата да получи пари от ЕС. Сумата обаче е не повече от 50% от стойността на проекта.
Може би, тази програма би била отлична за фирми в Германия, но както разбирате много са малко българските малки и средни фирми, които имат организацията и могат да си позволят замразяването на суми над два милиона, за такъв период.
Разбира се, фирмите могат да осигурят тези пари, не замразявайки оборотни средства, а със заем от банка. Само че, тук към сумата се натрупват и лихвите и риска се увеличава многократно.
Така постъпи например нашата община, печелейки проект по друга програма, която е финансирана уж изцяло от ЕС. Проектът е за 6 милиона лева, но те се изплащат след отчитане на свършената работа. Фирмата изпълнител обаче, трябва да си получи поне част от парите сега. Затова общината ни, изтегли заем от банка, като лихвите и разходите по проекта, са за сметка на данъкоплатците, които никой не е питал, искат ли този проект.
Не случайно, в случая раздухан в медиите, част от спечелилите проекта са се отказали и така Пайнер се е класирала за този проект. Не сме подготвени за европрограмите и нямаме възможност, да извличаме максималната полза от тях.
Причината освен кризата, която не е само в България е, че ни приеха незаслужено в ЕС. Приеха ни на честна дума, че в кратки срокове, ще си оправим бакиите, но истината е, че това няма да се случи скоро. Нямаме организацията на държавата, а още по-лошо никоя от политическите партии, няма желание да работи в тази посока.
Това, че не сме за ЕС, най-често се коментира за съдебната система, но състоянието на всички сектори и такова. В момента правителството се тупа по гърдите с изкуствено поддържана финансова стабилност, но истината е, че бизнеса и банките ни са в плачевно състояние.
Някой може да каже, че все пак е хубаво, че в България влизат европейски пари. Парите са си пари. Само че, при условие, че нямаме възможност да ги използваме пълноценно, ефекта е почти нулев и това няма да ни помогне, да тръгнем нагоре.

6 коментара:

  1. Не мисля, че ни приеха незаслужено. Приеха ни по целесъобразност. По политическа целесъобразност. Това се отнася и за НАТО. Така попаднахме в групата на послушковците и лапнишараните. Отношението към българските и румънските студенти в Англия е показателно, а и не само към тях...
    Всако жаба да си знае гьола, в който са я вкарали нейните „политици“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За приемането си прав, само не зная, ние ли не смеем да повдигнем въпроса за оптимизиране на процедурите, откоито можем да извлечем полза или така изнася на политическата класа.

      Изтриване
    2. Под „ние“, надявам се, не визираш мен, теб или хората на нашето дередже. На нас ни е дадена „свободата“ да пишем по блоговете си или да подскачаме по стъгди и мегдани. Т.нар. „натиск на улицата“, често режисиран, е неефективен.
      Що се отнася до политическата ни класа, тя не е в позиция да иска каквото и да било или да налага някакви свои интереси, още по-малко - национални. Зависимата ни позиция определя тяхното слушкане и папкане. Повече от това не могат да направят. Пказателен е примерът с ВМЗ, гр. Сопот. Няма такъв случай военен завод, и то държавен, да фалира. Било заради лошото управление - глупости! Заводът е поискано да бъде унищожен и ще бъде, а хора с уникална квалификация ще отидат да премитат градския парк.
      :) Извинявай! Отплеснах се, а и стана много дълго. Мислех да напиша нещо в блога си по тези въпроси, носъм толкова обезверен, че...

      Изтриване
    3. Под ние, се опитвам да визирам всички, които живеем в тази страна, въпреки че зная разликите и намирам малко неща, които да ни обединяват. Аз също съм обезверен, но все още писането ме разтоварва лично, а това все пак е целта на упражнението :)

      Изтриване
  2. И все по-трудно ще става кандидатстването на български филми в тези програми, защото те непрекъснато биват притискани все повече и повече...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То вече няма и за кога. Програмите са още две три години и май ще си останем само с асфалта,ако изкара толкова.

      Изтриване