Родината не се нуждае от теб

Спомняте ли се старите патриотични плакати с насочения пръст и думите:
-Родината се нуждае от теб!
Има ги във всякакви вариации, а още има много хора, които ги харесват и вярват, че наистина е така. Само че, това е заблуда.
Родината не се нуждае от теб. Родината не се нуждае от никого. Хората се нуждаят от нея.
Родината е мястото, където сме родени, живеем или просто се чувстваме най-добре. За нея обаче хората са без значение. Тя е нещо, което е съществувало далеч преди нас и ще продължи да бъде на мястото си много след нас.
Родината не се нуждае от нас, но ние се нуждаем от нея. Домът не се нуждае от хората, но хората не могат без дом.
Родината е нашия дом, но тя не изисква, да правим нещо за нея. Нещата, които правим, правим за себе си и за хората, които живеят заедно с нас и на които държим. Можем да я направим райско място или да унищожим всичко, но това ще се отрази единствено на нас самите.
Ако някой ви каже, че Родината изисква нещо от вас, бъдете сигурни, че не е така. Може би, той се нуждае от вас, но не и Родината.
На днешния ден преди 135 години е завършила Руско -турската освободителна война. В нея са загинали много хора. Руснаци, румънци, финландци, турци и българи.
Не зная дали войниците от другите народи, са свиквани под знамената, с лозунга, че Родината им се нуждае от тях, но българите не са се нуждаели от подобни лозунги. Те са вярвали, че наистина Родината се нуждае от тях в този миг, но всъщност не е било така. Не вярвам, да са искали да загинат. Това, което са направили всъщност са го сторили за себе си, за близките и приятелите си, за техния живот и дом.
Не са го сторили за нас, а Родината не се е нуждаела от жертвата и смъртта им. Родината с жертви или не, днес пак щеше да бъде същото място. Същото място, със същите планини, равнини и реки. Хората и живота им щеше да е различен.
Е, казах го ясно. Правим нещата единствено за себе си и хората около нас. Те са важни и заради тях, си струва.
Родината не се нуждае от теб! Ти имаш нужда от дом и Родина. Можеш да си тръгнеш по всяко време и да намериш нов дом и Родина. Можеш да рушиш или да градиш. Нямаш избор за повечето неща, които се случват в живота ти, но този избор е само твой.

4 коментара:

  1. А как само сме свикнали да приемаме свободата си като даденост и не се замисляме върху това!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами можеш да цениш нещо, за което си вложил някакво усилие. Иначе просто не знаеш какво да правиш с подаръка.

    ОтговорИзтриване