Добра новина

Преди време в една публикация, ви показах снимки на Историческия музей в Самоков. Сградата е интересна, но по-ценното се намира вътре. Музеят е съхранил много ценни експонати, важни не само за историята на града. Той е част от историята на България, защото малкият ни град е дал много личности и в него са се случили събития с общонационално значение.
Не по-малко ценни са знанията на музейните работници, защото има не малка част от нещата, които са написани за историята ни, които са митове или откровени лъжи. Например аз скоро разбрах, че Чадър чешма, която също ви представих със снимки, не е съвременник на Байракли джамия, а е фалшификация от 60-те години на миналия век. Мисля, че съм го знаел винаги, но потокът от грешна информация е заличил този ми спомен.
Добрата новина, заради която пиша, е че Историческия музей в града ни вече има собствен сайт. Съдейки по досегашните публикации, той ще е интересно място, не само за хора от Самоков.
Винаги е хубаво, да научаваш фактите от хора, които ги познават истински и въпреки, че историята има своите залитания и недостатъци, тя е едно от нещата, на които държа и смятам, че са ценни и ни правят граждани и народ, много повече от размахването на знамена и биенето по гърдите.
За съжаление снимките вътре са забранени, но музеят работи с пълно работно време и в почивните дни, така че ако имате път към Самоков, хвърлете едно око.
От доста време обмислям, да поставя линкове тук, към интересни места в мрежата, свързани с родния ми град. За съжаление от съществуващите сайтове няма нито един, който да задоволява скромния ми вкус и претенции за обективност и отвореност към хората в града. В блогрола ми има един личен блог на младеж от града ни, но той сигурно няма да се върне тук, след като завърши. Сайта на историческия музей обаче, ще добавя без колебание в блогрола си. Всъщност добавих го още когато го открих и ще направя каквото мога, за да го популярзирам.
Можете да го разгледате и вие. Още няма много публикации, но с темповете, с които се развива, скоро ще намери своите читатели.

Исторически музей – Самоков

Няма коментари:

Публикуване на коментар