Колко струваш?

Жегата в ранният следобед успява да изпари дори и кръвта ти. Опитвам се да следвам сянката на оживената улица, но това не помага. По улицата бясно се движат коли, задушно е и дробовете сякаш поемат не въздух, а олово.
Спирам за малко за да изчакам светофара. Светва зелената светлина, но краката отказват да продължат напред. Погледът ми е попаднал на един фризер за сладолед и автоматично се понасям в тази посока.
В този миг чувам зад гърба си рязко свирене на спирачки на спирачки и интересът към събитието надделява над желанието да изям всичкия сладолед на света. На средата на пешеходната пътека една възрастна жена е застинала ужасена. По земята са разпръснати някакви документи, а на сантиметри от нея е спрял огромен черен джип.
Вратата на джипа се отваря със замах и пред погледът ми изплува едно видение в бяло и златисто. Нежен аромат разкъсва , миризмата на петролни продукти. Едно русо младо момиче, полюшвайки се на остри като игли токчета се отправя към старата жена. Златистата коса се поклаща в такт с всяка стъпка, а дрехите приличащи по-скоро на тесни ленти, кръстосани тук -там, върху бялата кожа подчертават съвършенството на гледката. Оставам заслепен от гледката. Гласът излизащ от устните на това видение е мелодичен и прилича на ромоленето на ручей.
-Къде се вреш пред колата бе, краво такава! Знайш ли, какво става, като олющиш боята? Ще те продам с парцалките и пак няма да стигне за ремонта! Що не си седите на село, гдето ви е мястото, а се врете сред хората?
Видението се завърта плавно на място и се понася плавно обратно към джипа. Вратата се затръшва, двигателят изревава и колата заобикаля, женицата на пешеходната пътека. Тя се навежда и припряно събира разпръснатия си багаж и заситня към другия тротоар.
Аз оставам на място, забравил за сладоледа. Гледам дълго в посоката, накъдето изчезна джипа. Колебая се, кое ме е впечатлило повече. Видението, джипът или думите?
Мисля, че все пак са думите. В този живот на всяка крачка някой се опитва да ме купува и продава. Цената е в различни мерни единици, но никога не си бях задавал въпроса, колко струвам.
Реших да попълня тази празнина и се порових в нета.
Резултатите определено ме разочароваха. Оказа се, че търсенето на хора е малко и цените са смешни. За възрастен индивид на 43 години, никой не дава пукната стотинка.
Повече може да се вземе, ако се предложа на части. Търсят се бъбреци, костен мозък, черен дроб, стволови клетки, сухожилия и куп дребни неща. Странно, но мозъкът не се търси. Котират се добре агнешки и свински мозък, но човешкият не е търсен.
Сметнах набързо пазарните цени и се оказа, че при повече късмет и доста пазарлъци мога да взема за себе си, не повече от 50 000 евро. По-малко от един нов джип.
Жалка картинка! В 21 век един човек да струва по-малко от една торба желязо. Или предлагането е голямо, или нещо в ценностната система е сгрешено тотално.
Какво мислите Вие? Колко струвате по пазарни цени?

....

11 коментара:

  1. Аз също, но желаещи покупко-продажби бол:).Като се замисля и подкупът е някаква форма на покупко-продажба.Търговията си върви и доста хора я практикуват.

    ОтговорИзтриване
  2. http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q

    Като питаш,krizt,се замислих,че в тази световна икономическа криза едва ли струвам нещо...защото си нямам нито джип,нито феерична дрешка нито такъв богат речников материал,като горе споменатото видение,затова ще си замълча..Ама то май и преди тази криза беше така...май не ще да е поради икономическата криза,май нещо друго е болно,а ? :(
    scarletpearl

    ОтговорИзтриване
  3. scarletpearl, от това, което съм чел за историята на човечеството, хората никога не са се ценели много. Не знам дали е грешка от миналото, но все някога трябва да се промени.

    ОтговорИзтриване
  4. Много грозно ми стана ... :( Присъствала съм на подобни ситуации.
    Не зная колко струвам, нито бих се продала, но зная, че всеки ЧОВЕК струва повече от такива видения, които според мен дори не бива да се раждат! ...

    ОтговорИзтриване
  5. колко струвам ли? а ти колко даваш? :-))))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Aquawoman, грозно е и се случва всеки ден за жалост.

    ОтговорИзтриване
  7. Aria , приятелството ти е безценно:). Давам си дори целият блог за него:).

    ОтговорИзтриване
  8. Всъщност, фигуративно казано, ти предлагаш цял кон за една кокошка :-))) Благодаря за комплимента и вдигането на акциите ми :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Aria, не е комплимент, но пък предлагам единственото ценно нещо,което имам:).За някой може да не струва и нищо:).

    ОтговорИзтриване
  10. Вярата е което води до хубавите неща. Доверието е нещо не материално. Ако на някой му трябва да му се даде нещо материално за да поВярва....сам не осъзнава, че всъщност не вярва
    Аз също писах размисли на своя блог

    ОтговорИзтриване