Джулая

Утре няма да посрещна изгрева. Посрещал съм го хиляди пъти, но утре не. Ставам рано и съм посрещал изгрева на прозореца, посрещал съм го и на открито. Посрещал съм изгрева и през зимата, когато лъчите на слънцето проникват през студеният въздух и усещаш галещото им докосване. Посрещал съм го и през лятото, когато въздухът изгаря дори преди първите слънчеви лъчи да озарят небето.
Посрещал съм го с приятели край огъня, посрещал съм го и сам с чувството, че съм единствения човек на Планетата. Посрещал съм слънцето с възторга на дете, посрещал съм го и с тъгата на стар човек загубил нишката на живота.
Утре няма да посрещна изгрева. Не мисля, че трябва да чакаш цяла година за да го посрещнеш. В годината има 365 дни и 365 изгрева. Не е като на планетата на Малкият принц, но всеки изгрев е различен и неповторим.
Няма нужда да чакаш специална дата за да посрещнеш изгрева. Нямаш нужда от повод за да го направиш или да търсиш един специален изгрев. Можеш да го направиш всеки ден.
Спомням си смътно хипи движението. По-късно съм чел много за него. Харесва ми бунтът срещу фалшивите ценности, но само толкова. Не мисля, че за да отстояваш позицията си трябва да се тъпчеш с алкохол и наркотици. Донякъде ги съжалявам. Хора пропилели животът си и единственото, което е останало от тях са хубавите песни и един избледняващ спомен. Идолите им днес се возят на Ролс-Ройси и единствените им грижи са с данъчните и делата за бащинство.
Позната картинка. Случва се постоянно в историята. Едни хора изгарят, а други минават тънко и се топлят на огънят от душите им.
Остава и Джулая. Посрещането на слънцето в първият юлски ден с надежда за ново начало и по-добро бъдеше.
Утре няма да посрещна изгрева. Ще го посрещна в някой друг ден. В една година има 365 изгрева. Ще го посрещна, с приятели или сам. Ще го посрещна с надежда за ново начало или с тъгата по нещо загубено.
Ще го посрещна още много пъти, защото моето юлско утро може да бъде всеки ден от Днес до Края.
Песента на Юрая Хийп мога да слушам също всяко утро. Слушах я и днес.



....

12 коментара:

  1. Много силно и... съвсем правилно. Хипи движението си беше един удар в празното пространство. И май само песента на Uriah Heep и "Коса" на Милош Форман остана като нещо значително, свързано с него. Лично на мене книгите на разните там хипи писатели са ми крайно скучни и безинтересни.
    А иначе утрото го посрещам всеки ден, защото ставам рано, когато слънцето още не е изгряло. И всеки ден то ме изпълва с чувството за нещо ново и необикновено. Всяко утро е уникално...

    ОтговорИзтриване
  2. Джулая е символ, на него показваш, че търсиш изгрева ,момента когато мрака отстъпва на светлината, Дали си се отказал или не не зависи от другите а само от теб. Прави се на първи юли за да видим, че не сме сами ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Свързвам Джулая просто с началото на лятото, в мислите ми този празник винаги е бил символ на свобода и отърсване от строгите норми на поведение. Можем да спазваме традицията и без алкохол и дрога :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това не е наша традиция, поради което не я спазвам - освен това обикновено проспивам изгрева :D (e, не всеки изгрев), но смятам, че ако можеш да откриеш необикновеното във всеки от 365-те,не е голям пропуск, ако изпуснеш първоюлския :)
    Дразнещо е също колкото истериите около 14 февруари или 8 март - излишизъм :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не е наша традиция, както казва Хриси - но пък лошо ли е да символиризараме новото начало ...странното е че за ново начало и нова надежда си мислим на Коледа чествайки Рождетство Христово, с вяра в утрешния ден посрещаме и Възкресението на сина Божи, пак така и Новата година, и рожденните си дни маркираме с пожеланията за щастие и успехи ... - а като дете след всяка пакост - започвах новия ден - прилежно с вписване в дневника как ще бъда вече послушна, ще си подредя бюрото и шкафа с дрехите, как няма да рахврълям играчките и как прилежно ще си мия зъбките :) и така до следващия път :) Всичко опира до подсъзнанието ни и до това как гледаме наживота - нека кой когато му е кеф да се наслаждава на изгрева и залеза на слънцето :) било на морския бряг или някъде на високо, край реката или на горска поляна - винаги е красиво и уникално, така както красив и уникален е живота на всеки един от нас :)

    ОтговорИзтриване
  6. А аз ще посрещна изгрева. Правя го вече от 15 години. Възвръщам си младостта, така да се каже:) Има нещо хубаво, нещо индивидуално на тази дата. Така го усещам аз::) Като пример- 8-ми март, ден на жената. Глупости!Или разните Свети Валентиновци..
    ... но Джулая си е свързан с емоции, много по-различни от всички останали клишета:)Даже и, заради факта,че си с приятели на плажа и си втренчен в огнената топка, която цяла вечер си чакал. Не е задължително да се свързва с Uriah Heep и тяхната песновка, нали?!:):))Като идея просто..;)

    ОтговорИзтриване
  7. Изгрева си е изгрев ,началото си е начало ,прав си -имаме всеки ден ново начало ,така че посрещни го и утре :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Сутринта казах,че утре няма да посрещна изгрева.Посрещам го почти всеки ден и не мисля,че трябва да се чака за това цяла година. Днес ми беше натоварен ден и сигурно ще се окажа прав.Все пак ми остават още 364 дни тази година.

    ОтговорИзтриване
  9. дали от рождената ми година, дали от друго, но имам тръпка и сантимент към Джулая, нищо че нито веднъж не го посрещнах на морето - заради вълшебната думичка "отпуск" или пък защото не вярвам, че пренасянето на тялото ми на определен брой километри ще промени нещо.

    рядко посрещам изгрева - мой специалитет са залезите :-)

    симпатични са ми хипитата и идеята да съм дете-цвете ме привлича, сигурно защото съм далече и от детската възраст, и от състоянието на флора :-)

    Владо, като посрещнеш твоя изгрев, непременно да пишеш за изживяването!

    ОтговорИзтриване
  10. Има нещо вярно в това да се прави на определена дата, за да види човек, че не е сам, но в последно време като гледам компанията, май е по-добре човек да е сам.

    ОтговорИзтриване
  11. Колко жалко,че изгрева завърши с убийство,много гадно,нечовешко,животинско и егоистично да намериш смъртта си заради място на плажа...

    ОтговорИзтриване
  12. @Aria ,трябва да пиша за изгрева почти всеки ден:). Някой ден ще го направя.
    @Остап Бендер, мисля все пак, че с приятели е изгревът не най-хубав.
    @Силвия Тенчева, жалко е и въобще не е в духа на празника.

    ОтговорИзтриване