Какво търсите с Google

Търсачка номер едно в неделя навърши 11 години. Днес почти всеки използва Google, като основна търсачката и всички признаваме ползата от нея. Често резултатите ни изненадват, а механизмите, по които става подреждането, въпреки многото изписано по темата си остават тайна. По някое време и аз се бях заинтересувал, но така и не разбрах ползата от пустата SEO- оптимизация. Доколкото схванах това е просто начин, да се прибират парички, а ползата Google-то я знае. От този период ми останаха само три инструмента за статистика, които са ми по-скоро интересно четиво, отколкото полза.
Напоследък прочетох няколко постинга, които описват странни резултати от търсения, при които съответният блог е бил посещаван. Първият беше при Елфа, а последният при Балтазар Иванович- Ключовите думи.
Странни е мека дума, защото подборката показва преди всичко, какви ненормални човешки същества щъкат необезпокоявано сред нас. Google класифицира и подрежда резултатите, но тя не е виновна за това, което се търси.
За моя радост блогът ми не излиза при подобни търсения, въпреки че при голяма част от заглавията се включва в първата десетка на резултатите на български. Все пак и аз имам „ попадения” и реших, че може да е интересно да ги споделя.
Първо веселите:
На първо място класирам една фраза, която ме ядоса, но след това я приех откъм веселата страна. Определено при търсене на „сладко от диви ягоди” и въобще „ягоди” и „сладко” във всякакви варианти от Google са преценили, че информацията в този блог тук е много ценна. Страшна конкуренция съм на сайтовете за готварски рецепти, за което се извинявам.
Следващата група от търсения, която ме кара да се усмихна са медицинските термини. Посещения при търсене на „рецепта”, ”диагноза”, „язва”, „зачервени очи”, ожулени колена”, ”как се лекува перитонит”, да не говорим за търсенията за „наркотична зависимост”. Към медицинските термини отнасям и консултациите за 22, 23, 24 и т.н седмици от бременността, провокирани от поредицата ми „Миналата седмица”.
Друга важна информация, която търсят посетителите от Google тук е за „кактуси” , „ бонсаи” и всякакви съвети за отглеждането им. Ягодите присъстват и тук с фразата ”къде има горски ягоди”.
Ягодите присъстват и тук с фразата ”къде има горски ягоди”.
Минавам набързо през облеклото, където един коментар под постинг е причината Google да реши, че тук има полезна информация за „ дънки moriz” и стигам и до лошата част.
Тя не е толкова многобройна, както при колегите по блог, но все пак се притесних, когато посещенията при търсене на „голи лолити”, „снимки на лолити”, „къде има лолити” се увеличиха.
Последната група е свързана с отнемането на живот и определено съм притеснен за душевното здраве на търсещите. Посещения при търсения за „как да убия човек”, „къде да скрия труп” ме шокираха. Посещения при търсене на- „коя отрова е най-ефикасна и бърза”,накараха косата ми да се изправи.
Най-странното, досега посещение беше след търсене на конкретна информация - „как да отровя тъща си”. Надявам се, че женицата още е жива.

В този ред на мисли се замислям за друго. Какво ли ще си помисли някой, ако след хиляди години реши да прави анализ на днешното общество по търсенията в Google? Преди време писах един оптимистично-наивен постинг за тези търсения – Думи- „Google- то знае всичко”, но днес вече не съм толкова сигурен в изводите. Там като критерий избрах броят на резултатите за дадена дума, които Google намира. Няма как да проверя статистиката на търсенията. Може би така е по-добре. Как мислите?
Поне ще спя спокойно. А Вие?

И още един въпрос. Каква дума или израз търсехте, когато попаднахте тук? Извинявайте, но започвам да ставам мнителен.

.....

11 коментара:

  1. Тези работи не съм ги търсила !Търся забавни картинки , понякокога вицове и карикатури .А тук влизам като натисна блог Нямам идея !/Светъ е луднал/

    ОтговорИзтриване
  2. :)В това отношение най-големите куриози са в математическия ми блог. Няколко пъти ми праща потребители по ключова фраза "бели обувки", защото в един от постовете с решени задачи, има една за три абитуриентки, които били облечени ...
    А най-потресаващото за мен търсене, по което се бяха озовали пак в същия блог-директно си вкарали уравнение в търсачката и търсят решение :).
    Но в най-общ смисъл не се оплаквам-аз си го обичам открай време и той ми отвръща със същото.

    ОтговорИзтриване
  3. Резултатите от работата с големи масиви от данни, често са изненадващи. Това е една от причините да се експериментира с нови, по-„интелигентни" алгоритми за търсачките. Да не забравяме, че мрежата е още достатъчно млада и, до голяма степен, хаотична. Но, времето е пред нас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно, Владо. Даже леко обезпокояващо..

    А до твоя блог не ме е довела търсачката.

    Колкото до моя.. повече от 50% търсят именно 'тайната на нашата вечеря' - странно.. макар и по същество ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Думи -„Google-то знае всичко!”Днес прочетох този блог и се надявам добрите думи с които търсим са повече от лошите!

    ОтговорИзтриване
  6. @byrkanica 66, знам че редовните гости тук не търсят такива изрази, но това е реално. Какви ли хора не бродят из нета.Преди време и аз се надявах, но вече познавам повече нагласите и търсенията и не съм такъм оптимист.
    @Gloxy-Floxy , внимавай с притчите. там нещата са двусмислени и кой знае какви гости ще ти дойдат от търсачките.
    @slavuncho , на мен и сега ми е трудно да си представя мащабите на събиране и класифициране на тази информация.
    @Dimitrana S. , ти излизаш в челото и само при "вечеря". Обещавам да не пиша тази дума тук, че зна ли го google:)

    ОтговорИзтриване
  7. :) Не съм имала проблем с Притчите заради Гугъл, напротив оттам си влизат по търсене на "притча за ...".
    Обаче един от порталите ми създаде потенциален проблем, Гювеча мисля. Администраторът по собствено усмотрение ми натресе блога в раздел Езотерика. Каква езотерика го е гонила, аз не прокламирам духовни практики. Слава Богу до момента се разминах само с един Кукчо, но пък от сой:"Ти си много умна, сигурно не си женена!" Е, поне научих нещо ново, че женския интелект е обвързан с брачния статус. Ако си бях останала мома, сигурно щях да взема Нобелова награда :)).

    ОтговорИзтриване
  8. :)
    За сладкото от ягоди направо си прав - в първите редици си :)
    Каква беше изненадата ми когато преди месец търсейки съвет от гугълчето да ми каже как да си направя сладко от горски ягоди, попаднах ама веднага в твоя блог, мигайки лудо недоумявах как съм пропуснала постинга ти и дали пък да не те питам направо да ми дадеш рецептата, поне ще е изпитана:)))
    Съвсем скоро( по неведоми пътища), но много точно, търсачката пак ме вкара в твоя блог, а аз търсех само повече медицинско инфо и хоп в блога ти на тема - язва:))))
    Пак мигах на парцали и накрая реших: Тоя Владо знае всичко:)))
    Така че на първо време:
    1. абонамент за публикациите в блога ти
    и
    2. като ми трябва съвет звъня на приятел:))))

    ОтговорИзтриване
  9. Аз за щастие нямам подобни проблеми. Най-интересните търсения, с които мога да се "похваля", че са ме откривали са "гадател за числата от тотото" и "разговори по интеркома в самолета".

    ОтговорИзтриване
  10. Абсолютен куриоз - по ключова дума "неволи" излизам на първо място в Гугъл. Явно по-големи неволи от прогимназиалните в тая държава няма :)))!

    ОтговорИзтриване
  11. @Gloxy-Floxy , горките хора, които разчитат на Google.
    @ Петя, притеснява ме,че преди време писах и за атомната енергия. дано само не почна да излизам и при търсения за това как се обогатява уран в домашни условия:).
    @Roslava, времето е пред теб.:). Все пак ако наистина познаваш числата от тотото, ще искам консултация:).

    ОтговорИзтриване